Dieta wegańska i wegetariańska w ciąży

Wiele wegetarianek i weganek obawia się, że gdy zajdą w ciążę ich dieta w pełni nie zaspokoi potrzeb odżywczych dziecka. Tymczasem nie ma powodów do zmartwień. Przy rozsądnym planowaniu jadłospisu i odpowiednim doborze składników dieta wegetariańska i wegańska jest zupełnie bezpieczna zarówno dla rozwijającego się dziecka, jak i dla przyszłej mamy.

 

dieta-weganska-i-wegetarianska-550x350

 

 

Dieta wegetariańska w ciąży

Podczas ciąży wzrasta zapotrzebowanie organizmu na niektóre składniki odżywcze. Nic dziwnego, bo ciężarna kobieta musi dostarczać witamin i składników mineralnych sobie oraz maluchowi mieszkającemu w jej brzuchu. Dlatego w diecie wegetariańskiej i wegańskiej nie może zabraknąć protein. Ponieważ w czasie ciąży potrzebujesz ich znacznie więcej nie zapomnij o mleku (sojowym lub krowim), tofu i brązowym ryżu. Doskonałym źródłem protein są także warzywa strączkowe , ziarna, kiełki oraz orzechy.

 

Dieta kobiety w ciąży

Dieta kobiety w ciąży musi zawierać:

  • Wapń- Odgrywa dużą rolę w budowie kości i zębów. Aby utrzymać zdrowy poziom wapnia, należy spożywać: wiele produktów mlecznych (mleko krowie, wzbogacone sojowe lub ryżowe), migdały, ziarna sezamu, soję, nasiona słonecznika, drożdże, tofu, suszone owoce, orzechy, jak również niektóre warzywa: brokuły, kapustę i fasolkę.
  • Witamina D – Jest niezbędna do budowy układu kostnego oraz pomaga przyswajać wapń. Ponieważ nie występuje bezpośrednio w produktach pochodzenia roślinnego, dlatego w większości przypadków witaminę D należy suplementować.
  • Żelazo – Wiele ciężarnych kobiet (również nie wegetarianek) ma zbyt niski poziom żelaza. Szczególnie w drugiej połowie ciąży przyszłe mamy często zmagają się z niedokrwistością. Doskonałym źródłem żelaza jest groch, pestki dyni i słonecznika, ciemne warzywa liściaste, orzechy, kasze, nasiona, suszone śliwki, morele oraz figi.
  • Witamina B2– Jest niezbędna do odnowy tkanek oraz do przetwarzania protein, tłuszczów i węglowodanów w energię. Dobrym źródłem tej witaminy jest pełne ziarno, grzyby, migdały, zielone warzywa, soja, śliwki, daktyle, morele i liściaste jarzyny.
  • Witamina B12 – Odpowiada za rozwój mózgu i budowę czerwonych ciałek krwi. Występuje w produktach mlecznych, drożdżach, glonach i kiszonych ogórkach. Ponieważ w większości przysmaków pochodzenia roślinnego B12 nie występuje, to aby zapewnić organizmowi jej wystarczającą dawkę należy łykać suplementy diety bądź spożywać wzbogacone tą witaminą mleko sojowe lub płatki śniadaniowe.
  • Kwas foliowy – Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Występuje w warzywach o zielonych liściach, pomarańczach, pełnoziarnistych zbożach, orzechach włoskich oraz migdałach Niestety ludzki organizm nie jest w stanie go przyswoić. Dlatego kobiety w ciąży powinny przyjmować witaminy prenatalne, które w swoim składzie zawierają kwas foliowy.
  • Cynk - Najwięcej cynku wstępuje w płatkach owsianych, kiełkach pszenicy, w różnorakich odmianach orzechów, ziarnach sezamu oraz pestkach dyni. Dobrym źródłem cynku jest również kukurydza i groch.

 

Bez względu na to, czy jesz mięso, jesteś wegetarianką, czy weganką przed planowaną ciążą skonsultuj się z lekarzem, który zleci Ci wykonanie podstawowych badań, dobierze odpowiedni zestaw witamin i pomoże ułożyć zbilansowaną dietę kobiety w ciąży.

 

Zdjęcie: Fotolia fot by © Jacek Chabraszewski

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Listopad 19, 2014
WSZYSTKO CO POTRZEBA JEST W ROŚLINACH.zapomnieliście o oliwie ,oleju (na zimno tłoczonym) Suplementów unikać.