Żeberka w ostrym sosie śmietanowym

zeberka-550

 
  • 3 paski żeberek
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pikantnej musztardy
  • 4 wołowe kostki rosołowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • chili
  • sól
  • pieprz
 
Żeberka pokroić na około 7 cm prostokrąty, posypać solą, pieprzem, chili i ziołami i wstawić na 2 godziny do lodówki.
 
Po tym czasie przełożyć je do rondla dodać szklankę bulionu z 4 kostek rosołowych i dusić pod przykryciem około 30 minut.
 
Dodać posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Dusić jeszcze około 10 minut.
 
Wyjąć mięso z rondla, a do sosu dodać śmietanę i gotować, do chwili aż sos odparuje i zgęstnieje.
 
Dodać musztardę i chili, włożyć mięso i dusić jeszcze około 10 minut.
 
 
Zdjęcie: Flickr by bouche, Creative Common 2.0
naczelna

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu