Galaretkowa babka owocowa

maliny-550
 

  • ½ kg mieszanych owoców leśnych (jeżyn, porzeczek, malin, truskawek)
  • 6 łyżek żelatyny
  • 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka likieru porzeczkowego
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • cukier


Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wina, a resztę wina zagotować i dodać do niego żelatynę.

Zdjąć z ognia, doprawić do smaku likierem i cukrem.

Formę na bakę z kominem o pojemności 1,5 litra opłukać zimną wodą i wlac do niej odrobinę galaretki.

Wstawić do lodówki, aby stężała. Włożyć owoce i zalać resztą galaretki.

Ponownie włożyć do lodówki, aby stężała.

Babkę podawać z bitą śmietaną.



Zdjęcie: Fotolia by © Kopal


Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu