Galaretkowa babka owocowa
- ½ kg mieszanych owoców leśnych (jeżyn, porzeczek, malin, truskawek)
- 6 łyżek żelatyny
- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 1 łyżeczka likieru porzeczkowego
- ½ szklanki śmietany kremówki
- cukier
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wina, a resztę wina zagotować i dodać do niego żelatynę.
Zdjąć z ognia, doprawić do smaku likierem i cukrem.
Formę na bakę z kominem o pojemności 1,5 litra opłukać zimną wodą i wlac do niej odrobinę galaretki.
Wstawić do lodówki, aby stężała. Włożyć owoce i zalać resztą galaretki.
Ponownie włożyć do lodówki, aby stężała.
Babkę podawać z bitą śmietaną.
Zdjęcie: Fotolia by © Kopal