Zatrucia – salmonella

Wakacje, słońce i jedzenie lodów z budki... to chwile, na które wszystkie dzieci, a i większość dorosłych czeka cały rok. Czasami jednak jedzenie i upał dają piorunującą mieszankę: zatrucie pokarmowe. Dla osób zdrowych zwykle nie są one groźne, mogą być natomiast niebezpieczne dla małych dzieci, ludzi starszych czy osób o obniżonej odporności.

 

salmonella-550x350

 

Objawy zatrucia pokarmowego

Stan zapalny układu pokarmowego najczęściej spowodowany jest przez bakterie lub wirusy. Te drobnoustroje doskonale rozwijają się w jedzeniu latem, gdy jest ciepło i wilgotno. Produkują one toksyny, które sprawiają, że człowiek w ciągu kilku godzin od spożycia zakażonego produktu, zaczyna źle się czuć. Typowymi i dość charakterystycznymi objawami są: bóle żołądka, nudności, wymioty, biegunka, czasami gorączka. Jedna z dość niebezpiecznych bakterii – salmonella, objawy daje podobne. Do zatrucia nią dochodzi, gdy człowiek zje coś, co zostało wyprodukowane z mięsa, mleka, a przede wszystkim jaj pochodzących od zakażonych zwierząt.

 

Zamiast leczenia – profilaktyka

Jeżeli objawy zatrucia nie ustępują przez 2-3 dni, towarzyszy im wysoka gorączka lub choruje małe dziecko, trzeba udać się do lekarza, gdyż czasem niezbędna jest kuracja antybiotykowa. Warto jednak pamiętać, że zachorowania na salmonellozę łatwo jest uniknąć, stosując kilka istotnych zasad:

  • często myć ręce, mydłem, pod bieżącą wodą, a jeśli to niemożliwe, warto mieć zawsze przy sobie buteleczkę z płynem do dezynfekcji rąk i używać go po kontakcie z miejscami dotykanymi przez wiele osób czy przed jedzeniem;
  • unikać spożywania jedzenia z przydrożnych budek, lodów przechowywanych w niepewnych warunkach – zwłaszcza w upalne dni;
  • unikać potraw z surowego mięsa i jaj: tatara, majonezu, ciastek z kremem, lodów robionych;
  • jeść mięso starannie upieczone i nie z mięsa rozdrobnionego, potrawy przygotowywać w wysokich temperaturach;
  • nigdy nie zamrażać ponownie już rozmrożonej żywności;
  • przechowywać produkty i półprodukty w lodówce, separując mięso i jajka od pozostałego jedzenia.

 

Zdjęcie. Fotolia fot. by © svitlana

Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu