Czas na kakao

Większości z nas aromat kakao nierozerwalnie kojarzy się z dzieciństwem. Już pierwszy łyk sprawia, że na naszych twarzach pojawia się uśmiech. Tymczasem, pomimo że maluchy uwielbiają ten czekoladowy smak, musisz być ostrożna. Kakao to bardzo silny alergen, który u wielu dzieci wywołuje alergię pokarmową.

 

kakao

 

Jak powstaje kakao?

Kakaowce rosną w okolicy równika w regionach tropikalnych lasów deszczowych. Najstarsze plantacje znajdują się w Meksyku, Wenezueli i Ekwadorze. Obecnie największymi dostawcami kakao na świecie jest Wybrzeże Kości Słoniowej i Brazylia. Kakaowce wzrastają w bezwietrznym i wilgotnym klimacie o niezmiennej temperaturze. Owocują w maju oraz na przełomie października i listopada. Od razu po zbiorach owoce poddawane są procesowi fermentacji, a następnie są suszone. W kolejnym etapie produkcji ziarna kakaowe są wypalanie, kruszone i mielone. Otrzymany ciemny, bardzo aromatyczny proszek to idealny surowiec do przygotowania przepysznych i uwielbianych niemalże przez wszystkie dzieci, napojów.

 

Skład kakao:

  • białko,
  • tłuszcz,
  • śladowe ilości kofeiny,
  • teobromina - ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina.

 

Kakao, a alergia pokarmowa u dzieci

Kakao jest bardzo silnym alergenem dlatego nie powinno być podawane dzieciom poniżej pierwszego roku życia.


W związku z tym, że po jego spożyciu u wielu dzieci występuje alergia pokarmowa to do diety dziecka należy wprowadzać je bardzo ostrożnie. Za pierwszym razem porcja powinna być niewielka. Podaj maluchowi zaledwie kilka łyków. Następnie zrób kilka dni przerwy i obserwuj, czy nie wystąpiła reakcja alergiczna. Jeśli nie zauważyłaś nic niepokojącego, stopniowo zwiększaj porcje.

 

Zdjęcie: Fotolia

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu