Zasady zdrowego żywienia dzieci - najczęstsze błędy

Od tego w jaki sposób karmimy nasze dziecko już od pierwszych dni jego życia, zależy między innymi to, czy grozi mu w przyszłości nadwaga albo różnego typu problemy zdrowotne. Jednakże mimo usilnych starań bardzo często rodzice nawet nieświadomie łamią zasady zdrowego odżywiania dzieci. Poniżej opisujemy błędy, które występują najczęściej, może przynajmniej Tobie uda się ich uniknąć.

 

 

1. Zbyt krótkie karmienie piersią

Jednym z podstawowych błędów żywieniowych dotyczących najmniejszych dzieci jest bardzo krótki okres karmienia piersią. Światowa Organizacja Zdrowia oraz wiele innych organizacji zajmujących się niemowlętami zalecają karmienie malca wyłącznie piersią do szóstego miesiąca życia. Jak wiadomo nie zawsze się to udaje z bardzo różnych przyczyn, jednakże warto zachęcać mamy by karmiły jak najdłużej.

 

2. Nowe pokarmy zbyt szybko wprowadzane do diety dziecka

Wspaniałym widokiem jest kiedy dziecko ma buzię całą brudną od marchewki czy jabłka, które tak bardzo mu smakowały. Jednakże rozszerzanie diety o kolejne produkty warto przeprowadzać powoli. Zbyt wczesne podawanie nowych pokarmów może spowodować np. alergie, biegunki albo zaparcia u dzieci.

 

3. Zbyt długie podawanie papek

Dzieci, nawet te najmniejsze lubią różnorodność. Bardzo chętnie poznają nowe rzeczy w tym również nowe potrawy. Jednakże podawanie wszystkiego w formie papki może się szybko znudzić, ponieważ tak naprawdę jedzenie stale wygląda podobnie. Dlatego warto jak najszybciej zdecydować się na podawanie malcowi siekanych dań. 8.-9. miesięczne niemowlę spokojnie da sobie radę z pogryzieniem niewielkich kawałków mięska czy warzyw, natomiast danie podane w ten sposób będzie wyglądało ciekawiej.

 

4. Podawanie dzieciom dorosłych dań

Niemowlęta i małe dzieci mają bardzo delikatny układ trawienny, dlatego dania, które jedzą powinny być lekkostrawne i delikatnie przyprawione. Potrawy jedzone na co dzień przez dorosłych zazwyczaj nie spełniają tych warunków, dlatego najlepiej jest poczekać z podawaniem ich, aż malec nieco podrośnie.

 

5. Błędy podczas przygotowywania posiłków

Jednym z częstych błędów w żywieniu małych dzieci jest nieumiejętne przygotowywanie potraw dla nich. Najczęściej występującymi problemami są:

  • zbyt mała ilość tłuszczu,
  • dosalanie potraw,
  • dosładzanie potraw,
  • złej jakości woda.

6. Zbyt mała ilość na talerzu dziecka:

  • mięsa i ryb - w 6. lub 7. miesiącu w diecie malucha powinno się znaleźć mięso. Najlepiej powoli wprowadzać do diety dziecka mięsa różnego rodzaju, w tym dwa razy w tygodniu ryby.
  • warzyw i owoców – dostarczą dziecku witamin i mikroelementów, wzmacnią odporność i pomagają w pracy jelitom. Warto zadbać o to, by warzywa znalazły się w każdym posiłku, natomiast owoce są doskonałe na deser i podwieczorek.
  • produktów zbożowych z pełnego przemiału – zamiast białego pieczywa na talerzu dziecka powinno się znaleźć pieczywo ciemne. Posiada ono więcej błonnika i jest zdrowsze. Warto również zadbać o to, by znalazły się tam kasze i niełuskany ryż.
  • nabiału – dzieci w wieku 1 - 3 lat potrzebują dużej ilości wapnia, dlatego powinny wypijać 3 - 4 szklanki mleka dziennie. To bez wątpienia zbyt wiele jak na jednego malca, dlatego dobrze jest zastępować mleko innymi produktami takimi jak ser, jogurt czy kefir.

Warto pamiętać, żeby…

  • nie podawać dzieciom zbyt dużych ilości soków (do ukończenia 12. miesiąca życia wystarczy 120 ml soku na dobę, potem 180ml),
  • jak najpóźniej zacząć podawać maluchom słodycze,
  • ograniczyć ilość posiłków do 4. - 5. na dobę.

 

Zdjęcie: Fotlia fot. by © Adam Borkowski

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu