Gluten w diecie dziecka

Gluten to białko pochodzenia roślinnego, które naturalnie występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz orkiszu. Przez wiele lat uważano, że nie należy wprowadzać go do dziecięcej diety zbyt wcześnie. Obecnie zaleca się podawanie białka w niewielkich ilościach maluszkom już od 5 miesiąca życia.

 

jedzenie_dziecko_gluten1

 

Do niedawna twierdzono, że wczesne podawanie produktów zbożowych może spowodować u dzieci kłopoty zdrowotne. Przez wiele lat pediatrzy zalecali aby produkty zawierające białko roślinne podawać dzieciom dopiero po skończeniu przez nie 10. miesiąca życia. Dzieciom ze skłonnościami do alergii nawet po 12. miesiącu życia. Niestety, jak się okazało po latach stosowania takiego schematu, nie do końca się on sprawdził.

Obecnie pediatrzy zalecają wprowadzanie śladowych ilości już od 5 miesiąca życia. Liczne badania naukowe (wiele z nich trwa nadal) wykazują, że wczesne wprowadzanie niewielkich ilości glutenu do diety dziecka znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na celiakie.

 

Celiakia - co to takiego?

Celiakia (nieuleczalna choroba trzewna) jest chorobą uwarunkowaną genetycznie. Nieleczona nietolerancja pokarmowa prowadzi do trwałych uszkodzenia jelit oraz wątroby, zaburzeń rozwojowych, zmian nowotworowych, a nawet bezpłodności. 


U chorego na celiakie dziecka dochodzi do nieprawidłowej reakcji organizmu na gluten, a w wyniku tego do zniszczenia ścian jelita oraz zaburzeń trawienia.Przez wiele lat nietolerancja pokarmowa może przebiegać praktycznie bezobjawowo. Dlatego, niezależnie od wieku dziecka, powinniśmy obserwować, jaki wpływ na samopoczucie maluszka ma dieta dziecka.

 

Kiedy włączyć gluten do diety dziecka?

Ekspozycja to stopniowe oswajanie organizmu niemowlęcia z glutenem. Powinna trwać pełne dwa miesiące liczone od chwili wprowadzenia substancji do diety dziecka.

Etap I - Po 4. (dzieci karmione piersią) lub po 5. miesiącu życia (niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym) podawaj maluchowi niewielkie ilości białka roślinnego jako dodatek do posiłku. Raz dziennie wsyp 2-3 g kaszki manny (1/2 łyżeczki do herbaty) na 100 ml mleka, zupki lub deserku.

Etap II - U niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym po 6. miesiącu życia należy zwiększyć ilość białka do 6 g na 100 ml mleka, obiadku lub deseru. Niemowlęta karmione piersią po pełnym okresie ekspozycji mogą przyjmować gluten bez ograniczeń.

Etap III - Po 9. miesiącu życia zdrowe dzieci mogą przyjmować białko roślinne bez ograniczeń.

Wprowadzając do diety dziecka białko roślinne uważnie obserwuj maluszka. Jeśli zauważysz niepokojące objawy: wysypkę, kolki, bóle brzuszka lub nieprawidłowe stolce skontaktuj się z lekarzem.

 

Zdjęcie: Fotolia © aleksey ipatov All right reserved

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu