Ryby w diecie dziecka

Nie od dziś wiadomo, że ryby są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych: fosforu, potasu, wapnia oraz witamin A, B i D. Dodatkowo zawierają duże ilości kwasów omega -3 (DHA i EPA) oraz wysoko przyswajalnego białka.

Sposoby na niejadka

Patrzy na ciebie swymi wielkimi oczętami, mieląc w buzi kęsy tej samej kanapki już od dwóch godzin? Błagającym spojrzeniem próbuje wzbudzić w tobie współczucie? Pojawiają się łzy i czarna rozpacz? Czy dla Twojego dziecka jedzenie jest wydaje się być karą?

Czym jest glutaminian sodu?

Glutaminian sodu to organiczny związek chemiczny dodawany do zdecydowanej większości produktów spożywczych. Jego zadaniem jest wzmocnienie smaku i zapachu zup instant, wędlin, gotowych dań, sosów oraz przypraw.

MOM - Mięso oddzielone mechanicznie

Mechaniczne oddzielanie mięsa od kości to metoda stosowana przez producentów żywności w celu maksymalnego wykorzystania surowca i zmniejszenia kosztów produkcji. Od początku technika ta wzbudza wiele kontrowersji, a zawierające je produkty są zdecydowanie gorszej jakości.