Jak zrobić samodzielnie suszone pomidory?

Rozpoczęty przez tarla, 24 wrzesień 2017
137 wpisów
dołączył: 07 paź 2015
Pierwsze kroki
Napisany dnia 24 wrzesień 2017, 09:36
Kupilismy ostatnio na probe takie suszone pomidory w oleju jest to dosc dobre - mam zamiar sama ususzyc sobie takie pomidory bo te ze sklepu nie sa tanie - rozumiem ze przetne pomidora na plasterki i poloze jak grzyby na kaloryferze zeby wysły potem wrzuce jez do sloika z olejem dam troche przypraw i juz - ale pytanie czy jesli tak zrobie to wyjda mi takie jak te ze sklepu bo one sa takie miekkie - dzieki za wszelkie rady i przepisy
148 wpisów
dołączył: 28 lut 2016
Pierwsze kroki
Napisany dnia 28 wrzesień 2017, 08:20
Nie wyjdzie Ci to na bank. Pomidorów nie suszy się na kaloryferze, ale w piekarniku. Mają dużo wody tak wiec na kaloryferze Ci sie nie wysuszą ( co najwyżej sie popsują)
https://www.przepisy.pl/blog/jak-suszyc-pomidory - kilka porad jest tutaj.

Piecze się ok 5 godzin w piekarniku o temperaturze 70-80 stopni. Im mniej soczyste pomidory tym lepiej. Zalewa się je ciepłą oliwą. Oraz dodaje sie do nich przyprawy takie jak bazylia :)

Muszą swoję odstać ale bedą pyszne.
7 wpisów
dołączył: 19 paź 2017
Pierwsze kroki
Napisany dnia 20 październik 2017, 13:32
Dokładnie, na http://www.przepisy.pl/ znajdziesz masę przepisów na suszone pomidory. Wychodzi na to, że zrobienie ich jest bardzo proste - ale ja osobiście jeszcze nie próbowałam. :)
285 wpisów
dołączył: 30 gru 2016
Pierwsze kroki
Napisany dnia 25 październik 2017, 16:30
Po drugie nie wiem czy zauważyłaś, ale te kupne to są ususzone połówki. Więc nie kroisz na plastry a na połówki i wtedy suszysz w piekarniki i zalewasz np olejem z ziołami i wekujesz.