Menu główne
Portal dla rodziców...
 

MOM - Mięso oddzielone mechanicznie

MOM-duze

Mechaniczne oddzielanie mięsa od kości to metoda stosowana przez producentów żywności w celu maksymalnego wykorzystania surowca i zmniejszenia kosztów produkcji. Od początku technika ta wzbudza wiele kontrowersji, a zawierające je produkty są zdecydowanie gorszej jakości.

 

My, konsumenci mamy coraz większą świadomość. Częściej sięgamy po produkty zdrowe, organiczne i nieprzetworzone. Uważnie czytamy etykiety, porównujemy składy produktów i staramy się wybierać to, co dla nas najzdrowsze. Wiele mówimy o masowej hodowli drobiu i zwierząt oraz o i ich niehumanitarnym uboju. Doskonale wiemy, że  producenci żywności kierując się chęcią zysku i przedłużaniem trwałości swoich produktów, faszerują je barwnikami, konserwantami i aromatami. W Internecie można znaleźć mnóstwo informacji na temat popularnych ‘E-dodatków’. Zatem dlaczego tak niewiele mówi się o mięsie oddzielonym mechanicznie?

Co to jest MOM ?

MOM uzyskuje się przez mechaniczne oddzielenie mięsa od kości. Kurczaka lub indyka rozkłada się na części. Odłącza się piersi, udka i skrzydełka, a pozostałe resztki (korpusy i szyje) pod ciśnieniem przeciska się przez specjalne sitka, które zatrzymują tylko największe kawałki kości. Cała reszta, a więc chrząstki, ścięgna, skóra i tkanka łączna,  jest mielona na gładką masę i dodawana do produktów spożywczych. Dzięki temu producenci optymalizują koszty mając ‘coś’ z niczego.

Czy mięso oddzielone mechanicznie jest gorsze?

Podczas mechanicznego oddzielania mięsa od kości naruszana jest struktura jego włókien mięśniowych.W powstałej masie znajdują się również resztki. W praktyce czyni to z MOM masę mięsopodobną o obniżonej wartości odżywczej i mniejszej trwałości, którą dodaje się  do gorszej jakości parówek, pasztetów, kiełbas, kaszanek, pulpetów, wędlin, krokietów itd. A jak się ostatnio okazało nawet do niektórych obiadków dla niemowląt.

 

,Należy pamiętać, że MOM ( mięso oddzielone mechanicznie ) pojawiające się w wykazie składników, mimo użycia nazwy "mięso", w świetle obowiązujących przepisów nie jest mięsem.’  Pro-test nr 12/2009

Zawartość MOM w popularnych produktach

  • Gerber ‘Posiłek jednoskładnikowy: Indyk’ –  30,7%
  • Gerber ‘Posiłek jednoskładnikowy: Kurczak’ –  30%
  • Morliny parówki drobiowe – 41%
  • Parówki Bobaski – 57%
  • Profi Pasztet z drobiu – 14%

 

W Polsce istnieje obowiązek umieszczania przez producentów informacji o zawartości mięsa oddzielonego mechanicznie w przygotowywanych przez nich produktach. Nie kupujemy zatem ‘kota w worku’. Wkładając do koszyka  parówki, obiadki dla dzieci, czy pasztety zanim dokonamy ostatecznego wyboru, czytajmy najpierw dokładnie znajdujące się na nich etykiety.

 

Zdjęcie: Fotolia by © muro All rights reserved

Katarzyna Michniewska

Google Plus

Miłośniczka kotów, kuchni azjatyckiej i drinków z parasolką. Uzależniona od cappuccino i ciastek z kremem kobieta przed trzydziestką. Optymistka wierząca, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Pełna energii gaduła o wielu obliczach. Prywatnie matka swojego syna, żona swojego męża, wie...

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

logo

Porady dla rodziców - od planowania rodziny do wychowania dzieci. Ponadto zdrowie i uroda, rodzinne forum i strefa specjalnie dla taty - to wszystko znajdziesz w portalu parentingowym Dzidziusiowo.

Portal parentingowy Dzidziusiowo.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastąpią profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych zawartych w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w serwisie Dzidziusiowo.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, powielanie oraz rozpowszechnianie bez zgody redakcji zabronione.