Kasza w diecie dziecka
Dawniej kasza stanowiła podstawę polskiego jadłospisu. Później została nieco zapomniana i wyparta przez ziemianki, i makarony. Dziś pomału wraca do łask. I słusznie. Bowiem jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, białka, składników mineralnych, witaminy B oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego warto by dieta dziecka była bogata w te małe ziarenka.
Rodzaje kasz
- kuskus – Powstaje z rozbitych ziaren pszenicy. Ponieważ zawiera gluten kuskus powinien być podawany dopiero po 9. miesiącu życia.
- kasza kukurydziana – Ten drobny kukurydziany grysik jest lekkostrawny, delikatny i nie zawiera glutenu. Zawiera dużo białka, składników mineralnych i błonnika. Można ją podawać dziecku od 5. miesiąca życia.
- kasza gryczana – Wytwarzana jest z gryki. Zawiera mnóstwo błonnika, witaminy B i PP oraz duże ilości wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Kaszę gryczaną można podawać maluchowi od 11. miesiąca życia.
- kasza jęczmienna – Ziarenka jęczmienia zawierają gluten. To bogate źródło skrobi, która rozkłada się na glukozę potrzebną do pracy mózgu. Do diety dziecka może zostać włączona w 10. miesiącu życia.
- kasza jaglana – Powstaje z ziaren prosa i nie zawiera glutenu. Ma bardzo dużo witamin, choć mniej błonnika niż inne kasze. Kasza jaglana zawiera dużo białka, potasu i fosforu. Można wprowadzić ją do diety dziecka już w 9. miesiącu życia.
- kasza manna – wytwarzana jest z pszenicy, zatem zawiera gluten. Jest lekkostrawna. Niewielkie ilości można wprowadzić do diety dziecka już w 5. miesiącu życia.
Kasze zawierające gluten należy wprowadzać do diety dziecka ostrożnie. Pamiętajmy, że stopniowa ekspozycja na gluten jest wskazana, gdyż ma uchronić dziecko przed jego nietolerancją i zachorowaniem na celiakię.
Zdjęcie: Fotolia by © Oleg Kozlov All right reserved