Przepisy dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY]

W 8. miesiącu życia podstawą diety dziecka jest nadal mleko jednak maluch poznał już dużo nowych smaków. Dziecko w tym okresie rozwoju swobodnie siedzi, zaczyna raczkować, a niektóre niemowlaki nawet chodzić! To etap, kiedy dziecko bardzo szybko rozwija się, nabiera nowych umiejętności i dużo się uczy. Dlatego warto podawać mu wysokoenergetyczne posiłki, które dodadzą energii do działania. Zupki warto podawać z kaszą (jaglana, kukurydziana, manna), ryżem, a dodatkowo często podawać dziecku owoce oraz warzywa.

 

Rozszerzaj dietę dziecka stopniowo, pamiętając, aby powoli przyzwyczajać niemowlę do gryzienia.

 

Zupki dla niemowląt po 8 miesiącu życia

1. ZUPKA JARZYNOWA Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki:

  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • ½ marchewki 30g
  • ½ jabłka 30g
  • kilka różyczek brokułów 30g
  • 35g cielęciny (tak by po ugotowaniu zostało 20g mięsa)
  • 2 łyżeczki kaszy jaglanej
  • 1 ugotowane żółtko jaja kurzego
  • 2 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:

Warzywa i jabłko dokładnie myjemy i obieramy. Pietruszkę i marchew wkładamy do wrzątku i gotujemy. Po 10 minutach dokładamy jabłko, brokuły i kaszę jaglaną. Gotujemy wszystko razem jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy masło. Mięso gotujemy oddzielnie. Do ugotowanych warzyw, jabłka i kaszy dokładamy mięso (bez wywaru mięsnego). 

 

2. ZUPKA Z DYNI

Składniki:

  • kawałek słodkiej dyni 60g
  • 1 marchewka 60g
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 10g
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody 
  • 1 ugotowane żółtko jaja kurzego

Przygotowanie:

Marchew myjemy, obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 10 minut. Dokładamy umytą, obraną i pokrojoną dynię, przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Miksujemy wszystko razem z częścią wywaru warzywnego, żółtkiem i oliwą z oliwek, nie na drobną papkę ale tak by w zupie pozostały cząstki warzyw i kaszy. 


3. ZUPKA KALAFIOROWA

Składniki:

  • 1 marchewka 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • kilka różyczek kalafiora 50g
  • ½ jabłka 30g
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 łyżki białego ryżu
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej pietruszki
  • 35g cielęciny (tak by po ugotowaniu pozostało 25g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody 

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w grube talarki. Wkładamy do wrzątku razem z ryżem i gotujemy 20 minut, na 10 minut przed końcem gotowania dokładamy umytego i pokrojonego kalafiora, jabłko, kaszę mannę oraz pietruszkę. Mięso gotujemy oddzielnie przez 20 minut. Jarzyny z ryżem, kaszę i mięso (bez wywaru mięsnego) miksujemy do uzyskania konsystencji papki.

 

4. ZUPKA Z ZIELONYM GROSZKIEM

Składniki:

  • 1 łyżka ryżu białego
  • kilka różyczek brokułów 40g
  • kawałek cukinii 40g
  • 1 łyżka zielonego groszku 20g
  • kawałek pora 10g
  • 35g mięsa z piersi kurczaka (tak by po ugotowaniu zostało 25g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 szklanki wody
  • kilka listków świeżego tymianku

Przygotowanie:
Cukinię, brokuły myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do wrzątku razem z groszkiem i ryżem, gotujemy ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę i tymianek. Mięso gotujemy oddzielnie przez 20 minut. Po ugotowaniu, odkładamy część ryżu i kawałek cukinii i rozdrabniamy widelcem. Pozostałą część wraz z mięsem (bez wywaru mięsnego), masłem miksujemy na gładką papkę. Wszystko razem łączymy. 

 

5. ROSÓŁ

Składniki:

  • 1 czubata łyżka kaszy kukurydzianej
  • 1 marchew 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • kawałek pora 20g
  • 30g mięsa z piersi indyka (tak by po ugotowaniu zostało 20g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 szklanki wody źródlanej
  • 2 łyżki soku z jabłek (najlepiej przygotowanego samodzielnie lub sok wśród produktów dla niemowląt i dzieci)

Przygotowanie:

Umyte i obrane warzywa kroimy w grube talarki i wkładamy do wrzątku razem z mięsem i kaszką kukurydzianą (dzieciom, u których nie podejrzewamy alergii, gotujemy mięso razem z warzywami) i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Po ugotowaniu wszystko dokładnie miksujemy na drobne cząstki ale nie na gładką papkę. Następnie do rosołu wlewamy sok jabłkowy i zagotowujemy. 

 

Podwieczorek dla malucha

1. KASZA KUSKUS Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • 1 ugotowane żółtko jaja kurzego
  • 3 fasolki szparagowe bez łyka 25g
  • 1 marchew 60g
  • kilka różyczek brokułów 40g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody źródlanej

Przygotowanie:

Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Warzywa gotujemy z oliwą z oliwek, około 15 minut. Przygotowaną kaszę mieszamy z masłem. Po ugotowaniu warzywa rozdrabniamy widelcem i posypujemy pokruszonym żółtkiem. 

 

2. PIECZONE JABŁKO

Składniki:

  • 1 słodkie jabłko
  • ½ łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka łyżek wody źródlanej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Jabłko dokładnie myjemy, odcinamy górną część i usuwamy gniazdo nasienne. Do środka owocu dodajemy masło i wsypujemy cukier. Tak przygotowane jabłko wkładamy do naczynia żaroodpornego bez pokrywki. Na dno wlewamy wodę. Pieczemy 20 – 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy jest miękkie, jeśli jest potrzeba dolewamy wodę. Przed podaniem jabłko obieramy ze skóry i kroimy na kawałki i studzimy. 

 

3. KOMPOT

Składniki:

  • 2 łyżki czerwonych porzeczek
  • 3 łyżki malin
  • kilka łyżek przegotowanej wody źródlanej

Przygotowanie:

Owoce myjemy na sitku, przelewamy wrzątkiem i osączamy. Następnie je rozcieramy i przecieramy przez sitko. Tak przygotowany kompot możemy podawać z przegotowaną wodą źródlaną lub podawać jako dodatek do kaszki. 

 

Przeczytaj również:

Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

 

Zdjęcie: Fotolia.pl

Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Październik 10, 2018
Przyzwyczajanie niemowląt do cukru to zło i głupota! Wystarczy spojrzeć na zachodnie społeczeństwa gdzie nie zwraca się na to uwagi, na zęby przedszkolaków (statystyki są zatrważające!), nadwagę, itd
Dziecko i tak pozna ten smak w końcu ale nie musi od niego rozpoczynać swojej przygody z jedzeniem!
Rodzic powinien trochę zadbać o swoje edukacje. Niemowlę nie zna smaków! To Ty je ich uczysz na bazie własnych doświadczeń. Wybierz z nich inne smaki, a jak już musi być "słodkawy" to słodzenie bananem, gruszka czy melonem na bank wyjdzie dziecku i jego późniejszym nawykom zywieniowym na zdrowie.
Ocena:
Lipiec 29, 2018
Anna ! Pewnie już nie odpiszesz ale jestem ciekawa jaki to "najgorszy"cukier ma w sobie banan ? Bo fakt że z owoców to banan ma w sobie "najwiecej"cukru ale jest to tzw fruktoza. W białym cukrze jest sacharoza co jest bardZiej tuczące i niezdrowe niż fruktoza. Jestem ciekawa skąd ma Pani informacje o tym najgorszym cukrze w bananie i jak się nazywa
Ocena:
Lipiec 29, 2018
Ok. Każdy odpowiedzialny jest za swoje dziecko. Każdy sam decyduje co poda swojemu dziecku. Myślę że każdy też ma swój rozum i jeśli nie chce podawać dziecku cukru omija ten składnik z przepisu. Ja sama jem słodkie ale mojemu 8 miesiecznemu dziecku nie podaje cukru.i nie, nie uważam że jest to HIPOKRYZJA. Jeśli mam wybór to wybieram dla niego po prostu "opóźniony niezdrowy start". Będzie starszy na pewno będzie jadł cukier, ale im później zacznie tym lepiej. A może w ogóle nie zacznie ? Kto wie. Dziecko nie zna smaku soli cukru ostrych przypraw i dlatego zjada "jałowe" rzeczy. Ale jak spróbuje słodkie może gorzej odbierać warzywa. Mózg szybciej przyzwyczaja się do cukru. Na to są badania i tego nikt nie podwazy. ALE ! Oczywiście każdy decyduje za swoje dziecko i wybiera według własnego uznania. Pozdrawiam
Ocena:
Styczeń 15, 2018
Robicie aferę ao łyżeczkę cukru, każda swojemu dziecku nie cukrzyca nie soli, wszystkie dzieci jedzą bio i eko a tylko się wejdzie do mc Donalda to 80_% kolejki dzieci....loj Matki
Ocena:
Styczeń 15, 2018
Dorota ma fajne poczucie humoru :) nawet banan ma najgorszy rodzaj cukru, tez mamy dzieciom nie dawac ?
Ocena:
Październik 6, 2017
A dlaczego do rosołku jest dodawany sok jabłkowy ? I czy to jest przepis na dwie porcje ??
Ocena:
Sierpień 30, 2017
Laski przecież nie musicie tych przepisów robić kropka w kropkę jak tu. Przeszkadza wam cukier to go nie dodawajcie. Jabłko samo w sobie jest bardzo słodkie więc dodatkową łyżeczkę można sobie darować. Ale po co robić z tego od razu awantury.
Ocena:
Sierpień 30, 2017
Doroto! Czemu robisz z igły widły? To tylko trochę słodyczy. I sama NAPEWNO też czasem masz ochotę na coś słodkiego. To jest HIPOKRYZJA. Dziecku nie pozwalasz a sama napewno coś słodkiego czasem skubniesz. "Jedna niewinna łyżeczka. od tego się zaczyna" mówisz jak o jakiś grubych używkach typu alkohol, narkotyki. Jakby te dzieci miały sobie zniszczyć życie od jednej łyżeczki cukru w jabłku. Porażka!!
Ocena:
Maj 31, 2017
Zastanawia mnie dlaczego w zadnej zupce nie ma ziemniaka ?
Ocena:
Maj 26, 2017
Zawsze zamiast cukru białego można dodać brązowy lub np. Stewie
Ocena:
Maj 13, 2017
Jedno co mnie zadziwilo w przepisie. CUKIER! Tyle sie trąbi, o zdrowej diecie dla maluchów, więc skąd ten składnik i to na takiej stronie? Nie gańcie mnie, że to przecież tylko jedna, niewinna łyżeczka. Od tego się zaczyna..
Ocena:
Październik 28, 2016
Witam Chcialam sie dowiedziec bo piszesz o kaszy mannie czy to moze byc zwykla kasza manna taka blyskawiczna , czy raczej z tych robionych dla dzieci ??
Ocena:
Październik 6, 2016
Całkiem fajnie to wygląda i na pewno coś z tych przepisów wyląduje na naszym stoliku. Jako ojciec wychowujący 8-mio miesięcznego syna staram się sam gotować mu zupki bo zauważyłem że smakują mu bardziej niż te sklepowe.