Przepisy dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY]

W 8. miesiącu życia podstawą diety dziecka jest nadal mleko jednak maluch poznał już dużo nowych smaków. Dziecko w tym okresie rozwoju swobodnie siedzi, zaczyna raczkować, a niektóre niemowlaki nawet chodzić! To etap, kiedy dziecko bardzo szybko rozwija się, nabiera nowych umiejętności i dużo się uczy. Dlatego warto podawać mu wysokoenergetyczne posiłki, które dodadzą energii do działania. Zupki warto podawać z kaszą (jaglana, kukurydziana, manna), ryżem, a dodatkowo często podawać dziecku owoce oraz warzywa.

 

Rozszerzaj dietę dziecka stopniowo, pamiętając, aby powoli przyzwyczajać niemowlę do gryzienia.

 

Zupki dla niemowląt po 8 miesiącu życia

1. ZUPKA JARZYNOWA Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki:

  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • ½ marchewki 30g
  • ½ jabłka 30g
  • kilka różyczek brokułów 30g
  • 35g cielęciny (tak by po ugotowaniu zostało 20g mięsa)
  • 2 łyżeczki kaszy jaglanej
  • 1 ugotowane żółtko jaja kurzego
  • 2 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:

Warzywa i jabłko dokładnie myjemy i obieramy. Pietruszkę i marchew wkładamy do wrzątku i gotujemy. Po 10 minutach dokładamy jabłko, brokuły i kaszę jaglaną. Gotujemy wszystko razem jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy masło. Mięso gotujemy oddzielnie. Do ugotowanych warzyw, jabłka i kaszy dokładamy mięso (bez wywaru mięsnego). 

 

2. ZUPKA Z DYNI

Składniki:

  • kawałek słodkiej dyni 60g
  • 1 marchewka 60g
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 10g
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody 
  • 1 ugotowane żółtko jaja kurzego

Przygotowanie:

Marchew myjemy, obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy 10 minut. Dokładamy umytą, obraną i pokrojoną dynię, przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Miksujemy wszystko razem z częścią wywaru warzywnego, żółtkiem i oliwą z oliwek, nie na drobną papkę ale tak by w zupie pozostały cząstki warzyw i kaszy. 


3. ZUPKA KALAFIOROWA

Składniki:

  • 1 marchewka 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • kilka różyczek kalafiora 50g
  • ½ jabłka 30g
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 łyżki białego ryżu
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej pietruszki
  • 35g cielęciny (tak by po ugotowaniu pozostało 25g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody 

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w grube talarki. Wkładamy do wrzątku razem z ryżem i gotujemy 20 minut, na 10 minut przed końcem gotowania dokładamy umytego i pokrojonego kalafiora, jabłko, kaszę mannę oraz pietruszkę. Mięso gotujemy oddzielnie przez 20 minut. Jarzyny z ryżem, kaszę i mięso (bez wywaru mięsnego) miksujemy do uzyskania konsystencji papki.

 

4. ZUPKA Z ZIELONYM GROSZKIEM

Składniki:

  • 1 łyżka ryżu białego
  • kilka różyczek brokułów 40g
  • kawałek cukinii 40g
  • 1 łyżka zielonego groszku 20g
  • kawałek pora 10g
  • 35g mięsa z piersi kurczaka (tak by po ugotowaniu zostało 25g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 szklanki wody
  • kilka listków świeżego tymianku

Przygotowanie:
Cukinię, brokuły myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do wrzątku razem z groszkiem i ryżem, gotujemy ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę i tymianek. Mięso gotujemy oddzielnie przez 20 minut. Po ugotowaniu, odkładamy część ryżu i kawałek cukinii i rozdrabniamy widelcem. Pozostałą część wraz z mięsem (bez wywaru mięsnego), masłem miksujemy na gładką papkę. Wszystko razem łączymy. 

 

5. ROSÓŁ

Składniki:

  • 1 czubata łyżka kaszy kukurydzianej
  • 1 marchew 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • kawałek pora 20g
  • 30g mięsa z piersi indyka (tak by po ugotowaniu zostało 20g)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 szklanki wody źródlanej
  • 2 łyżki soku z jabłek (najlepiej przygotowanego samodzielnie lub sok wśród produktów dla niemowląt i dzieci)

Przygotowanie:

Umyte i obrane warzywa kroimy w grube talarki i wkładamy do wrzątku razem z mięsem i kaszką kukurydzianą (dzieciom, u których nie podejrzewamy alergii, gotujemy mięso razem z warzywami) i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Po ugotowaniu wszystko dokładnie miksujemy na drobne cząstki ale nie na gładką papkę. Następnie do rosołu wlewamy sok jabłkowy i zagotowujemy. 

 

Podwieczorek dla malucha

1. KASZA KUSKUS Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • 1 ugotowane żółtko jaja kurzego
  • 3 fasolki szparagowe bez łyka 25g
  • 1 marchew 60g
  • kilka różyczek brokułów 40g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody źródlanej

Przygotowanie:

Kaszę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Warzywa gotujemy z oliwą z oliwek, około 15 minut. Przygotowaną kaszę mieszamy z masłem. Po ugotowaniu warzywa rozdrabniamy widelcem i posypujemy pokruszonym żółtkiem. 

 

 

2. PIECZONE JABŁKO

Składniki:

  • 1 słodkie jabłko
  • ½ łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka łyżek wody źródlanej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Jabłko dokładnie myjemy, odcinamy górną część i usuwamy gniazdo nasienne. Do środka owocu dodajemy masło i wsypujemy cukier. Tak przygotowane jabłko wkładamy do naczynia żaroodpornego bez pokrywki. Na dno wlewamy wodę. Pieczemy 20 – 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy jest miękkie, jeśli jest potrzeba dolewamy wodę. Przed podaniem jabłko obieramy ze skóry i kroimy na kawałki i studzimy. 

 

3. KOMPOT

Składniki:

  • 2 łyżki czerwonych porzeczek
  • 3 łyżki malin
  • kilka łyżek przegotowanej wody źródlanej

Przygotowanie:

Owoce myjemy na sitku, przelewamy wrzątkiem i osączamy. Następnie je rozcieramy i przecieramy przez sitko. Tak przygotowany kompot możemy podawać z przegotowaną wodą źródlaną lub podawać jako dodatek do kaszki. 

 

Przeczytaj również:

Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

 

Zdjęcie: Fotolia.pl

Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Październik 6, 2017
A dlaczego do rosołku jest dodawany sok jabłkowy ? I czy to jest przepis na dwie porcje ??
Ocena:
Sierpień 30, 2017
Laski przecież nie musicie tych przepisów robić kropka w kropkę jak tu. Przeszkadza wam cukier to go nie dodawajcie. Jabłko samo w sobie jest bardzo słodkie więc dodatkową łyżeczkę można sobie darować. Ale po co robić z tego od razu awantury.
Ocena:
Sierpień 30, 2017
Doroto! Czemu robisz z igły widły? To tylko trochę słodyczy. I sama NAPEWNO też czasem masz ochotę na coś słodkiego. To jest HIPOKRYZJA. Dziecku nie pozwalasz a sama napewno coś słodkiego czasem skubniesz. "Jedna niewinna łyżeczka. od tego się zaczyna" mówisz jak o jakiś grubych używkach typu alkohol, narkotyki. Jakby te dzieci miały sobie zniszczyć życie od jednej łyżeczki cukru w jabłku. Porażka!!
Ocena:
Maj 31, 2017
Zastanawia mnie dlaczego w zadnej zupce nie ma ziemniaka ?
Ocena:
Maj 26, 2017
Zawsze zamiast cukru białego można dodać brązowy lub np. Stewie
Ocena:
Maj 13, 2017
Jedno co mnie zadziwilo w przepisie. CUKIER! Tyle sie trąbi, o zdrowej diecie dla maluchów, więc skąd ten składnik i to na takiej stronie? Nie gańcie mnie, że to przecież tylko jedna, niewinna łyżeczka. Od tego się zaczyna..
Ocena:
Październik 28, 2016
Witam Chcialam sie dowiedziec bo piszesz o kaszy mannie czy to moze byc zwykla kasza manna taka blyskawiczna , czy raczej z tych robionych dla dzieci ??
Ocena:
Październik 6, 2016
Całkiem fajnie to wygląda i na pewno coś z tych przepisów wyląduje na naszym stoliku. Jako ojciec wychowujący 8-mio miesięcznego syna staram się sam gotować mu zupki bo zauważyłem że smakują mu bardziej niż te sklepowe.