Przepisy dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY]

Dziecko intensywnie rozwija się, poznaje mnóstwo nowych smaków i coraz częściej sięga do dorosłego talerza. W 9. miesiącu życia niektóre dzieci swobodnie raczkują, wstają, a nawet chodzą! Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta, pełna minerałów i składników odżywczych, dzięki którym maluch będzie mógł zdrowo rosnąć. Jednak brakuje ci pomysłów jakie obiady bądź surówki możesz podawać swojej pociesze? Podpowiadamy przepisy na pyszne obiady!

 

Skorzystaj z naszych propozycji obiadowych dla 9 miesięcznego dziecka!

 

Obiad dla dziewięciomiesięczniaka

1. ZUPKA POMIDOROWA

Składniki:

  • 1,5l wody źródlanej
  • 20g cielęciny
  • 2 marchewki 120g
  • 1 pietruszka 60g
  • ½ selera 50g
  • kawałek pora
  • 2 łyżki mrożonego groszku zielonego
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego koperku i pietruszki
  • ½ łyżeczki drobno posiekanej bazylii
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Z warzyw, kaszy i mięsa gotujemy rosół (bez przecieru pomidorowego). Pod koniec gotowania dodajemy pietruszkę, koperek i bazylię. Po ugotowaniu mięso powinno być bardzo miękkie. Odlewamy ½ litra wywaru, dodajemy do niej przecier pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Warzywa, kaszę i mięso siekamy bardzo drobno, następnie wkładamy je do miseczki i zalewamy wywarem z przecierem pomidorowym.

 

2.  BARSZCZYK

Składniki:

  • 100 – 200g schabu bez kości
  • 2 średnie buraki 100g
  • ½ jabłka 30g
  • 2 marchewki 120g
  • 1 korzeń pietruszki 60g
  • ½ pora 30g
  • do smaku: szczypta soli, majeranku suszonego i koperku świeżego

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do wody. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy i w wywarze gotujemy pokrojone na talarki marchewkę, pietruszkę i por, a także drobno starte buraczki i przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojone jabłko. Zupa powinna być gęsta, ze względu na dużą ilość warzyw. Przed podaniem w miseczce bardzo drobno kroimy mięso i w miarę potrzeby rozdrabniamy warzywa. 

 

3. CIELĘCINA Z WARZYWAMI

Składniki:

  • ½ marchewki 30g
  • kawałek cukinii 40g
  • kawałek dyni 30g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • kawałek białej części pora 10g
  • 1/3 pomidor 30g
  • 45g cielęciny surowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie:

Umyte i obrane warzywa trzemy na tarce o drobnych oczkach. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy na kawałki, a pora na talarki. Mięso myjemy i wkładamy do wrzątku. Po 10 minutach dodajemy warzywa i dusimy przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę z oliwek. Ugotowane mięso wyjmujemy i drobno siekamy. Podajemy z warzywami.

 

 

4. PULPETY Z KURCZAKA

Składniki:

  • 50g zmielonej piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki ryżu 
  • 1 marchewka 60g
  • 1 korzeń pietruszki 60g
  • łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki drobno posiekanej kolendry
  • ½ łyżeczki drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżeczki kleiku ryżowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Ryż gotujemy do miękkości. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy na grube talarki i gotujemy przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu, ryż, marchew i pietruszkę rozdrabniamy widelcem. Wszystko razem mieszamy, dodajemy zmielone mięso z piersi kurczaka i drobno poszatkowany koperek, kolendrę i bazylię, formujemy małe kulki. Możemy w trakcie wyrabiania dodawać wodę, żeby mięso dało się formować i żeby się nie rozpadło. Przygotowane pulpety obtaczamy w kleiku ryżowym, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. 

 

5. KLUSECZKI Z MĄKI RYŻOWEJ 

Składniki:

  • 100g ugotowanych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Mąki ryżowej dodajemy tylko tyle, aby ciasto dało się łatwo formować i nie lepiło do rąk. Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy cienki wałek i tniemy go w poprzek na półtoracentymetrowe kawałki. Wkładamy je na nieosolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty do miękkości. 

 

6. SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁEK 

Składniki:

  • ½ marchewki 30g
  • ½ jabłka 30g
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Marchew i jabłko myjemy, obieramy. Jeśli dziecko ma ząbki i dobrze gryzie możemy zetrzeć je na drobnej tarce. Jeśli nie, dokładnie miksujemy produkty na gładką masę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i odstawiamy surówkę na 15 minut. 

 

7. SURÓWKA Z BURAKÓW

Składniki:

  • ½ buraka 40g
  • ½ jabłka 30g
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Buraka dokładnie myjemy i gotujemy ok. 30 minut do miękkości. Jabłko i ugotowanego buraka obieramy. Ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce. Dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. 

 

8. KURCZAK Z SURÓWKĄ Z OGÓRKÓW    

Składniki:

  • 40g mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ½ świeżego ogórka 30g
  • szczypta soli
  • odrobina posiekanego koperku

Przygotowanie:

Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 20 – 25 minut. Po ugotowaniu drobno siekamy. Ogórek myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Ogórki mieszamy z jogurtem i koperkiem.
 

Przeczytaj również:

Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Zdjęcie: Pixabay.com

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu