Przepisy dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY]

Twoje dziecko skończyło już 10 miesięcy? To fantastycznie! Maluch stabilnie siedzi, raczkuje, a może nawet i chodzi! Rozwija się w bardzo szybkim tempie, dlatego potrzebuje mnóstwo witamin i mikroelementów, aby nadal mógł tak prędko rosnąć! Poznał smak już wielu produktów. Warzywa, owoce nie są mu obce jak również zasmakował w nabiale i chudym mięsie. Przyszedł czas na kolejne odkrywanie nowych potraw i smaków. Nie masz pomysłu na zdrowy obiad dla swojej pociechy? Mamy dla Was sprawdzone przepisy na zupki i dania główne dla 10. i 11. miesięcznych maluchów!

 

Pyszne i zdrowe przepisy na zupy i dania główne dla dzieci w 10 i 11 miesiącu życia.

 

Zupki dla maluchów

1. ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI

Składniki:

  • 1 marchew 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • biała część pora 20g
  • ½ łyżki mrożonego groszku 10g
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 50g mięsa z nogi kurczaka (bez kości)

Składniki na kluseczki:

  • 1 żółtko jaja kurzego 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka wody

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso kroimy i wkładamy do wrzątku wraz z jarzynami, gotujemy przez ok. 20 minut. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy por, a marchew, pietruszkę, groszek i mięso miksujemy z odrobiną wywaru tak by pozostały wyczuwalne kawałki. Z żółtka, mąki i jednej łyżeczki wody wyrabiamy łyżeczką lub widelcem lane ciasto. Rosół doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do niego ciasto, najlepiej przez sitko. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Kluski lane powinny być miękkie i bardzo drobne.

 

2. ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI

Składniki:

  • 1 marchew 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • biała część pora 20g
  • 1 pomidor bez skórki 100g
  • 20g schabu bez kości
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¼ ząbka czosnku
  • 2 listki bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Składniki na kluseczki:

  • 1 żółtko jaja kurzego 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka wody

Przygotowanie:

Umyte i obrane warzywa kroimy w talarki i wraz z mięsem i czosnkiem wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy por, a resztę miksujemy tak by pozostały cząstki. W razie potrzeby dolewamy wywar. Z żółtka, mąki i jednej łyżeczki wody wyrabiamy łyżeczką lub widelcem lane ciasto. Wlewamy do zupy ciasto, najlepiej przez sitko. Dodajemy bazylię i oliwę z oliwek, gotujemy całość jeszcze przez chwilę. 

 

3. ZUPA DYNIOWA DLA CAŁEJ RODZINY

Składniki:

  • ½ średniej dyni
  • 2 marchewki 120g
  • 2 łyżki masła
  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 1l wywaru z mięsa z indyka lub kurczaka (bez kości)

Przygotowanie:

Dynię i marchew kroimy w kostkę. Wkładamy do gotującego się wywaru. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sól, masło i dwie czubate łyżeczki świeżego, startego imbiru. Wszystko miksujemy razem na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy wywar mięsny. Rodzice wedle swojego uznania mogą doprawić zupkę większą ilością imbiru i cynamonem.

 

4. KREM ZE SZPINAKU Z JOGURTEM  

Składniki:

  • 80g świeżego szpinaku
  • 1 marchew 60g
  • 1 ziemniak 60g
  • 1 korzeń pietruszki 60g
  • ¼ ząbka czosnku
  • biała część pora
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • szklanka wody źródlanej

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy i drobno siekamy. Na oliwie delikatnie podsmażamy posiekany czosnek, następnie dolewamy wody i wrzucamy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz szpinak. Dusimy po przykryciem. Po 10 minutach dodajemy pozostałe warzywa, w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez 15 minut. Na koniec wszystko dokładnie miksujemy. Na talerzu dodajemy 1 łyżkę jogurtu naturalnego. 

 

 

Obiad dla głodomorków

1. LECZO

Składniki:

  • 80g kabaczka
  • ½ cebuli
  • ½ białej papryki 40g
  • 40g dyni
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki wody źródlanej

Przygotowanie:

Dynię, kabaczka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy, a czosnek wyciskamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i razem z obraną pietruszką ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Skórę z papryki odrzucamy skórkę. Wszystkie warzywa wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i oliwą. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości.


2. PULPETY CIELĘCE

Składniki:

  • 50g surowej cielęciny
  • 1 marchew 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • 50g cukinii bez pestek
  • kawałek białej części pora
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki posiekanej kolendry
  • ½ szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i miksujemy np. blenderem. Do mięsa dodajemy żółtko, kaszę mannę i posiekany koperek oraz kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki. Warzywa myjemy i obieramy, następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Por kroimy w talarki. Pulpeciki wkładamy do wrzącej wody, po 10 minutach dokładamy warzywa. Wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut. 

 

3. KLUSECZKI Z SEREM

Składniki:

  • 100g ugotowanych ziemniaków
  • 35g chudego białego sera
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie rozgniatamy i łączymy z białym serem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Na stolnicy lub na czystej desce formujemy z ciasta cienki wałek i wycinamy 2cm kluseczki. W miarę potrzeby, przy wyrabianiu ciasta deskę lub stolnicę posypujemy odrobiną mąki pszennej. Przygotowane kluski wkładamy na nieosolony wrzątek. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na . powierzchnię. 


4. PLACUSZKI Z CUKINII - DANIE DLA CAŁEJ RODZINY

Składniki:

  • 300g cukinii
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ½ marchwi 30g
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, a następnie odsączamy sok. To samo robimy z marchewką. Żółtko roztrzepujemy, dodajemy cukinię, marchew, sól i mąkę. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. 

 

5. GNOCCHI Z DYNI - DANIE DLA CAŁEJ RODZINY

Składniki:

  • 1 dynia ok. 1kg
  • 200g ugotowanych ziemniaków
  • 150g mąki tortowej
  • szczypta gałki muszkatołowej w proszku
  • szczypta imbiru w proszku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół, wyjmujemy łyżką miąższ i pestki. Tak przygotowaną dynię, wkładamy do rozgrzanego do temperatury 200st. C piekarnika. Gdy dynia wystygnie zdejmujemy skórę i odlewamy sok. Pozostały miąższ dokładnie miksujemy, a następnie odciskamy sok (najlepiej przez sito). Ziemniaki rozgniatamy. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Mąkę wsypujemy stopniowo i staramy się żeby dodać jej jak najmniej. Kaszę mannę dodajemy jeśli ciasto będzie się kleiło. Przygotowane ciasto formujemy na 2 centymetrowy wałek i kroimy w poprzek na kluseczki. Wkładamy je partiami do wrzącej lekko osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty do miękkości.


6. PULPETY Z MINTAJA W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

  • 1 kostka fileta z mintaja 100g
  • 1 marchew 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • ¼ małej cebuli 
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • szczypta imbiru świeżo startego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki masła
  • ½ szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

Mięso ryby dokładnie szatkujemy. Pamiętajmy, żeby upewnić się czy nie ma ości! Następnie dodajemy kaszę mannę, żółtko, koperek i imbir. Mieszamy i formujemy pulpeciki. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę drobno szatkujemy. Wodę gotujemy, wkładamy pulpeciki, a po 5-7 minutach warzywa i przecier. Dusimy wszystko razem jeszcze przez 15 minut. Po ugotowaniu dodajemy masło. 

 

7. SURÓWKA Z RZODKIEWKI

Składniki:

  • ½ marchewki 30g
  • 30g białej rzodkwi
  • 5 rodzynek
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ugniatamy widelcem. Rodzynki myjemy, wkładamy do wrzątku na 5 minut. Warzywa i rodzynki mieszamy z jogurtem. Odstawiamy na 20 minut. 

 

Przeczytaj również:

Jak przygotowywać warzywa? >>>

Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

 

Zdjęcie: Pixabay.com

Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Październik 8, 2017
Świetne przepisy, moje dziewczyny wcinają pięknie :) właśnie robię dyniową :) pozdrawiam.
Ocena:
Lipiec 30, 2017
Super przepisy mam warzywka z własnego ogrodu a mały wcina aż się uszy trzesa