Czekolada - fakty i mity

Mało kto potrafi się jej oprzeć. Sięgamy po nią, gdy mamy zły humor, dużo stresu lub po prostu ochotę sprawić sobie przyjemność. Dziś chcemy się rozprawić z krążącymi na jej temat mitami. Oto czekolada, bo o niej mowa, i cała prawda o jej kuszących właściwościach!

 

czekolada-550x350

 

Czekolada poprawia pamięć i koncentrację

PRAWDA

O tym, że czekolada pobudza mózg do pracy, wiedział już Napoleon, który miał zwyczaj pijać filiżankę słodkiego napoju przed każdą bitwą. Na koncentrację pozytywnie wpływa zawarta w niej pirazyna, natomiast pamięć wspomaga lecytyna oraz magnez. Kilka kostek czekolady w trakcie nauki czy wytężonej pracy umysłowej jest więc jak najbardziej wskazane!

 

Biała czekolada ma mniej kalorii

FAŁSZ

Niestety dla wielbicieli białej czekolady, jest dokładnie na odwrót. Zawiera ona więcej wysokokalorycznego tłuszczu kakaowego. W tradycyjnej, tego tłuszczu jest mniej, ponieważ w jej skład wchodzi dodatkowo miazga kakaowa nadająca smakołykowi brązowy kolor.

 

Czekolada poprawia humor i zwalcza stres

PRAWDA

Czekolada zawiera cynk i selen, które zwiększają wydzielanie endorfin, a także aminokwasy, które biorą udział w wytwarzaniu w organizmie serotoniny - hormonu, odpowiadającego za dobre samopoczucie. Nic więc dziwnego, że wystarczy jedna kostka, a świat wydaje nam się piękniejszy.

 

Czekolada light nie tuczy

FAŁSZ

Czekolada w wersji light nie zawiera cukru, który zastępuje się słodzikiem. Jednak to, co najbardziej tuczy, to wcale nie cukier, ale tłuszcz kakaowy! Dlatego tabliczka light jest tak samo kaloryczna, co ta tradycyjna.

 

Czekolada dodaje energii

PRAWDA

Czekolada to prawdziwa bomba energetyczna. Jedna tabliczka (bez dodatków) ma około 550 kalorii! Zawarta w niej energia jest łatwo przyswajalna, więc tabliczkę ulubionego smakołyku warto mieć ze sobą, gdy czeka nas duży wysiłek fizyczny. Jeśli np. wędrujemy po górach, możemy bez wyrzutów sumienia uzupełnić utraconą energię w tak pyszny sposób!

 

Czekolada uzależnia

FAŁSZ
Choć czekolada zawiera kofeinę i teobrominę, które mają silne właściwości uzależniające, w jednej tabliczce występują ich tak śladowe ilości, że nie jest to możliwe. Nie udowodniono naukowo, że smakołyk uzależnia.

 

Czekolada wzmacnia serce

PRAWDA

Za dobroczynny wpływ czekolady na serce odpowiadają polifenole, które wyraźnie poprawiają pracę układu krążenia. Jedząc regularnie kilka kostek jesteśmy też w mniejszym stopniu narażeni na zawał serca.

 

Czekolada pokryta białym nalotem nie nadaje się do spożycia

FAŁSZ

Choć biały nalot nie wygląda apetycznie, nie jest on związany z przeterminowaniem produktu. Powstaje, gdy tabliczkę przechowuje się w ciepłym miejscu lub, gdy wyprodukowano ją z gorszego jakościowo tłuszczu kakaowego.

 

Czekolada opóźnia procesy starzenia

PRAWDA
U miłośników czekolady zanotowano 20-procentowy wzrost przeciwutleniaczy we krwi, które chronią przed powstawaniem wolnych rodników. Zbawienny wpływ na nasza skórę ma także masło kakaowe - zapobiega ono procesowi starzenia i powstawaniu zmarszczek.

 

Czekolada potęguje alergię

FAŁSZ
Kakao nie ma takich właściwości, natomiast alergicy powinni uważać na czekolady z dodatkami. Na zaostrzenie stanów alergicznych mogą wpływać, np. orzechy.

 

 

 

Zdjęcie 1: Fotolia fot. by  © Christian Jung

Zdjęcie 2:Zdjęcie jest własnością publiczną, ponieważ prawa autorskie do niego wygasły.

Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Wrzesień 2, 2017
Jest kilka rzeczy z którymi niestety muszę się nie zgodzić.
Czekolada jak najbardziej może uzależniać - jestem tego doskonałym przypadkiem. Najprawdopodobniej zbyt duża ilość tego produktu, wywołała we mnie alergię. Z tego co zauważyłam, mój organizm reaguję uciążliwie na każdy rodzaj, nie zależnie od dodatków - duszę się. Najgorzej jest z nutellą !!
Ocena:
Marzec 24, 2016
marcela ale dałaś mi inspirację :) na święta zrobię mazurka z masą orzechową , nawet już widziałam że helio ma taką z kawałkami orzechów, a Ty jakiej używasz?
Ocena:
Luty 24, 2016
Ciasta i czekolady nie odmawiam! To mój mały grzeszek! Uwielbiam spotkania z przyjaciółkami, wtedy piekę ciasto, przeważnie biszkopt, kupuję gotową masę z kawałkami orzeszków, nasączam herbatą, a górę dekoruję migdałami. Teraz widziałam w sklepowej gazetce promocje na moje ulubione masy, wiec już na świąteczne wypieki musze zrobić zapas.
Ocena:
Czerwiec 23, 2014
Ja na co dzień jestem na diecie i mimo że staram się zdrowo odżywiać to od czasu do czasu sięgam po tabliczkę gorzkiej czekolady ;)