GMO - żywność modyfikowana genetycznie

O kontrowersjach na temat GMO (z języka angielskiego: Genetically Modified Organisms pol. żywność modyfikowana genetycznie) jest głośno od kilku lat. Tymczasem, czy tego chcemy czy nie, na rynek trafia coraz więcej produktów GMO. Co tak naprawdę oznacza genetyczne modyfikowanie żywności i z jakimi zagrożeniami może się wiązać?

gmo-550x350

Dlaczego GMO?

Materiał genetyczny można modyfikować zarówno u roślin, jak i u zwierząt, przy czym w przemyśle spożywczym dużo częściej zmiany takie dotyczą roślin, a więc zbóż, warzyw i owoców. Rośliny genetycznie modyfikowane stosuje się w celu przedłużenia ich trwałości, zwiększenia odporności na infekcje lub w celu usunięcia toksyn. Dzięki GMO można poprawić kolor i smak, a także skład. U zwierząt modyfikacje są mniej popularne. Po pierwsze sam proces modyfikacji jest kosztowny, po drugie nie jest pozbawiony wad. Może wywoływać u zwierząt choroby lub nawet bezpłodność. Czasem jednak modyfikacji używa się, by otrzymać pożądane cechy, np. u świń.

Żywność modyfikowana genetycznie - gdzie i co się modyfikuje?

Najwięcej GMO produkuje się poza Europą - w USA, Kanadzie, Argentynie i Chinach. Najczęściej modyfikowane rośliny to: kukurydza, pomidory, soja, ziemniaki, bawełna, tytoń. Na Starym Kontynencie zmienia się materiał genetyczny: kukurydzy, rzepaku, buraków cukrowych i ziemniaków. W Polsce kilka tys. hektarów ziemi jest wykorzystywanych pod uprawy roślin genetycznie zmodyfikowanych. W naszym kraju dozwolone jest także stosowanie pasz zawierających organizmy modyfikowane genetycznie do karmienia zwierząt hodowlanych.

Kontrowersje wokół GMO

Tego jak żywność modyfikowana genetycznie wpływa na ludzki organizm wciąż nie jesteśmy w stanie jednoznacznie ocenić. Z jednej strony koncerny biotechnologiczne powołują się na swoje badania pokazujące brak szkodliwości, z drugiej przeciwnicy GMO powołują się na badania niezależne, wykazujące szkodliwość. Duża część naukowców jest zdania, że zmodyfikowane organizmy mogą zmieniać przebieg metabolizmu komórek, w konsekwencji czego wywoływać choroby i alergie. Oficjalnie jednak nie udowodniono ani negatywnego działania, ani też ich nieszkodliwości. Jedno jest pewne - na długotrwałe skutki spożywania GMO musimy jeszcze trochę poczekać. Oby okazały się nieszkodliwe dla człowieka.

 

Zdjęcie: Fotolia fot. by © adisa

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Styczeń 29, 2015
Źródła nieoficjalne mówią o konsekwencjach spożywania produktów GMO że, następne pokolenia mogą mieć problemy z płodnością.