Wielkanocne przysmaki dla najmłodszych

Zbliżające się Święta Wielkanocne to doskonała okazja, aby w posiłkach malucha pojawiły się nowe i zdrowe przysmaki, np. jajka! To nie tylko główny element świątecznego menu, ale również wartościowe źródło składników odżywczych. Jakie dania z dodatkiem świątecznego jajka możemy zaserwować naszym pociechom i czy są one wskazane w ich diecie – podpowiadamy poniżej.


Wielkanoc to nie tylko czas wspólnych posiłków, ale również dobry czas na urozmaicenie diety dziecka o wielkanocne potrawy.

 

Wielkanocne menu

Które potrawy z wielkanocnego stołu możesz podać maluchowi? Z pewnością, dla wszystkich znajdzie się na nim coś smakowitego! Pamiętaj jednak, aby przygotowując potrawy, zwrócić szczególną uwagę na potrzeby żywieniowe najmłodszych. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka oraz Fundację NUTRICIA, aż 90% dzieci je za dużo soli, a 80% za dużo cukru. We wszystkich przygotowywanych daniach, nie tylko tych z okazji Wielkanocy, postaraj się ograniczyć ilość tych składników do niezbędnego minimum. Świąteczne potrawy z pewnością przypadną do gustu starszym dzieciom czyli tym, które pierwsze urodziny mają już dawno za sobą. Jednak czym poczęstować tych najmłodszych, których dieta opierała się dotąd głównie na mleku? Zaproponuj dziecku kawałek niezbyt mocno przyprawionego, pieczonego mięsa z dodatkiem ziemniaków lub dodaj do rosołu odrobinę ugotowanego żółtka. W przypadku, gdy maluch ma ponad rok, możesz spróbować podać mu jajka faszerowane, a nawet delikatny żurek z jajkiem. Pamiętaj, aby nie przygotowywać wywaru do zupy na bazie kostki bulionowej – zwiera ona dużo soli, która może niepotrzebnie obciążać delikatny organizm dziecka. Chyba, że sięgasz po produkt bez soli lub z jej ograniczoną ilością, bo i takie pojawiają się coraz częściej na sklepowych półkach. Jeśli możesz, kostkę rosołową zastąp domowym, warzywnym, lub mięsno-warzywnym wywarem.

A co na deser? Dobrą propozycją wśród świątecznych potraw jest babka drożdżowa – nie tylko świetnie smakuje, ale może być również dobrym pretekstem do wspólnej zabawy. Spróbujcie, wspólnie z maluchem, wyjąc ją z foremki i udekorować. To co jeśli troszkę się przy tym pobrudzicie. :)

 

Zdrowy początek

Jak podkreślają specjaliści, jajko stanowi istotny element w diecie dziecka. Dieta ponad 80% dzieci w wieku 1 – 3 lat jest zbyt uboga w wapń i witaminę D. Oznacza to, że dieta naszych najmłodszych jest nieodpowiednio zbilansowana. Ważne, żeby posiłki malucha dostarczały mu wszystkich niezbędnych substancji we właściwych proporcjach. Okres Wielkanocy to doskonała okazja, aby w posiłkach malucha pojawiły się jajka – wartościowe źródło wspomnianych składników odżywczych – zachęca Agnieszka Dolna, ekspert ds. żywienia Fundacji NUTRICIA. Najbardziej wartościową częścią jajka jest żółtko – to źródło witaminy D i wapnia. Zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe w dużych ilościach, niezbędne dla właściwego rozwoju układu nerwowego niemowlęcia. Żółtko dostarcza także żelaza, fosforu, cynku, witamin z grupy B, rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i E oraz przeciwutleniaczy wpływających na zdrowie m.in. układu nerwowego oraz oczu.

Wprowadzając jajka do świątecznego menu swojej pociechy, zacznij od żółtka. Dziecku, które ukończyło już 7 miesiąc życia, możesz dodać do zupki lub kaszki pół ugotowanego na twardo i startego żółtka. Ze starszym, które ma za sobą pierwszy roczek, możesz podzielić się już całym jajkiem przy świątecznym stole lub pokroić je w plasterki i dodać np. do kanapki. Pobawcie się też sposobem podania potraw i przygotujcie je tak, by jak najbardziej pasowały swoim wyglądem do obchodzonych świąt. Na przykład, przekształćcie zwykłe, gotowane jajka w wesołe zajączki

 

Bezpieczne jajko

Przy rozszerzeniu diety maluszka o jajko powinno się zwrócić uwagę na dwie rzeczy – skąd pochodzi jajko i w jaki sposób przygotowujesz je do spożycia. Warto sprawdzić, czy jest ono z hodowli, w których kury są karmione zdrowymi paszami i żyją na wolności. Informacja dotycząca pochodzenia jajek jest zamieszczona na większości opakowań. Jajka od kur z wolnego chowu są zdrowsze i smaczniejsze. Zanim rozpoczniesz przygotowanie posiłku, pamiętaj, aby przed rozbiciem skorupki dokładnie opłukać jajko gorącą wodą. Dzięki temu pozbędziesz się bakterii, które mogą być obecne na jego skorupce. Dzieciom nigdy nie podawaj potraw z surowych jajek, gdyż mogą być one źródłem groźnej salmonelli!

 

 

Razem smakuje lepiej

Oprócz tego, co jemy, ważne jest również, jak i oczywiście – z kim jemy. W czasie pierwszych 3 lat życia dziecka będą kształtowały się jego nawyki żywieniowe. Staraj się postępować tak, by były one prawidłowe, a jedzenie stało się dla niego przyjemnością. Zbliżający się czas Świąt Wielkanocnych to doskonały moment, nie tylko na zapoznanie malucha z nowymi produktami i wprowadzenie ich do jadłospisu, ale również doskonała okazja do wspólnej zabawy. Dzieci podczas rodzinnego posiłku z pewnością wykażą się większą cierpliwością, jeśli zadbamy o atrakcyjny wygląd stołu. Zaangażuj dziecko do przedświątecznych przygotowań i, na przykład, przygotuj razem z dzieckiem wielkanocne ozdoby, poustawiaj na wielkanocnym stole pisanki, kurczaczki i zajączki oraz zieloną rzeżuchę, która sprawi, że Wielkanoc będzie nie tylko smaczna i zdrowa, ale również pełna radości!

 

Zdjęcie: fotolia.com by: O.B.

Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Marzec 24, 2016
u mnie też przy wielkanocnych wypiekach są te gotowe masy z helio. W tym roku zaplanowałam upiec mazurka, sernik z makiem i babkę cytrynową , tak więc kupiłam tylko orzechową masę z kawałkami orzechów i masę makową :)
Ocena:
Luty 24, 2016
Moje szkraby już dopytują, jakie ciasta zrobię na wielkanoc, straszne z nich łasuchy! :) Dobrze, że teraz promocja na masy helio, to zrobię zapasy, to bede miala na długi czas.