Kilka słów o espresso

Każdego ranka miliony ludzi na świecie rozpoczynają dzień od mocnego, aromatycznego espresso. Zapach, kolor, duża dawka kofeiny, pianka i pobudzający aromat sprawiają, że już pierwszy łyk dodaje skrzydeł.

 

espress_550

 

Najpopularniejsza kawa świata zrodziła się we Włoszech kiedy pod koniec lat 30-tych XX wieku Achille Gaggii - mediolański właściciel kawiarni wynalazł pierwszy na świecie ekspres ciśnieniowy. Stworzone przez niego urządzenie z ogromnym ciśnieniem przetaczało kawę, a gorąca woda z cukrem i kofeiną nadawała napojowi wyrazisty i intensywny smak. I właśnie dzięki temu aromatowi napój zyskał nazwę pochodzącą od włoskiego przymiotnika "espressivo" czyli wyraźny.

Kawa espresso

Espresso to nie rodzaj kawy, tylko wyjątkowy sposób jej przygotowania. Ten z pozoru nieskomplikowany napój wymaga nie tylko umiejętności obsługi ekspresu, ale i odpowiedniego przygotowania ziaren kawowych. Kawa powinna być drobno zmielona i najlepiej podwójnie palona. Filiżanki do espresso powinny mieć 25 ml pojemności i być wykonane z grubej porcelany.

Rodzaje espresso:

  • Klasyczne
  • Doppio – w Polsce znane jako „podwójne espresso”
  • Lungo – Przygotowywane z tej samej ilości kawy, co klasyczne, ale z dodatkiem większej ilości wody oraz z zastosowaniem niższego ciśnienia ekspresu.
  • Americano – kawa espresso rozcieńczona wodą.
  • Coretto – z dodatkiem grappy, brandy lub likieru.
  • Romano – z dodatkiem soku z cytryny.
  • Con panna – to rozcieńczona kawa espresso z grubą warstwą niesłodzonej bitej śmietany, posypanej kakao.

 

espresso_tabelka

 

Prawdziwe espresso charakteryzuje się gęstą, aromatyczną, brązowo-orzechową pianką, a filiżanki do espresso powinny być uprzednio podgrzane. Napój ten podawany jest z neutralizującą mocny smak kawy szklanką niegazowanej wody mineralnej. Jest ono także bazą do przygotowania innych kaw: latte, cappuccino i macchiato.

 

Zdjecie: Fotolia by © Foodpics

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Kwiecień 1, 2015
Woda służy do przepłukiwania kubeczków smakowych, aby każdy łyk espresso był wyjątkowo espressivo