Parę słów o gatunkach kawy

Kawa swój smak zawdzięcza klimatowi, w którym dojrzewają ziarna, częstotliwości i intensywności opadów, ilości nasłonecznienia, żyzności gleby oraz staranności z jaką plantatorzy oraz producenci selekcjonują ziarna.

 

ziarna_550

 

Gatunki kawy

Dwa najpopularniejsze na świecie gatunki kawy to: delikatna i aromatyczna Arabica oraz kwaskowata i mocna Robusta.

  • Arabica - uprawiana jest głównie w Afryce, Indiach, Brazylii oraz na plantacjach Jawy i Sumatry. Jej udział w światowej produkcji wynosi 70%. Ziarna tego gatunku są podłużne i płaskie. Mają wyraźnie zaznaczony, lekko pochyły szew oraz zielonkawy kolor. To łagodne i aromatyczne ziarna o niskiej (nie przekraczającej 1,7 %.)  zawartości kofeiny.
  • Robusta - Plantacje tego gatunku królują w dżunglach Wietnamu i w Ugandzie. Jej ziarna są mniejsze i bardziej owalne od ziaren konkurentki. Mają prosty szew i bladozielony, czasami przechodzący w szary, kolor. Dają napar o gorzkawym i ostrym smaku. Zawierają też zdecydowanie więcej kofeiny ( 2 -4,5 %) i kwasu chlorogenowego.

 

Jak wybrać dobrą kawę?

Kupując kawę należy wybierać tą, na opakowaniu której widnieje napis ‘100% Arabica’ lub ‘100% Robusta’. Taki napis oznacza, że wewnątrz znajdują się dokładnie wyselekcjonowane ziarna jednego gatunku, a nie ziarna kupażowane (czyli łączące różne rodzaje) tak jak w przypadku kaw mieszanych, bądź tych typu „instant”.

 

Zdjęcia: Fotolia by © haveseen

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu