Rodzaje herbat

Na co dzień pijamy wiele odmian herbaty. Jednakże każda z nich wytwarzana jest z liści tego samego krzewu herbacianego. Sekret różnorodności gatunków, tkwi w sposobie obróbki zebranych liści. W zależności od tego, jakim procesom zostaną one poddane, dadzą w efekcie herbatę o charakterystycznym zabarwieniu, smaku i składzie.

 

herbata_550

Czarna

W Europie jest to najchętniej spożywany rodzaj herbaty. Powstaje ona w wyniku więdnięcia, zwijania, fermentacji, a następnie suszenia. Dzięki takiemu procesowi produkcji herbata zyskuje charakterystyczny aromat i czarną lekko wpadającą w czerwoną barwę. Najlepsze czarne herbaty pochodzą głównie z plantacji indyjskich położonych w Assamie, Darjeeling oraz na Cejlonie. Często producenci wzbogacają czarne herbaty dodatkowymi aromatami takimi jak: owoce, wanilia, karmel i orzechy co korzystnie wpływa na ich bukiety smakowe.

 

Zielona

W Azji króluje herbata zielona. To właśnie w Chinach odkryto jej wyjątkowe właściwości. Jest ona zdecydowanie zdrowsza od czarnej. Ceniona jest za swoje właściwości profilaktyczne oraz bogaty aromat. W przeciwieństwie do czarnej herbaty, w trakcie jej produkcji pomijany jest proces fermentacji, a jej liście poddawane są przez około 40 sekund działaniu pary wodnej. Taka obróbka eliminuje powstawanie enzymów i sprawia, że liście zachowują żółtozielony kolor oraz witaminę C i minerały. Zielone herbaty pochodzą z prowincji chińskich: Aniui, Chun Mee, Fujian, Yunnan, Huang-shan, Wu-yuan, , She-hsien, Hysiu-nin, Jiangsu, Zhejiang.

 

Biała

Biała herbata znana jest ze swojego delikatnego i subtelnego smaku. Uzyskuje się ją wyłącznie z pąków liściowych. Jej ojczyzną są plantacje położone w chińskiej prowincji Fu-Tien. Gdzie jej zbiory są limitowane i odbywają się według tradycyjnej, prastarej receptury. Herbata zbierana jest raz w roku, bardzo wczesną wiosną, gdy krzew herbaciany wypuszcza pędy, a liście nie są jeszcze do końca rozwinięte. Więdnięcie i schnięcie herbaty białej w procesie produkcji jest w pełni naturalne, co wpływa na jej nieco inny wygląd i bukiet smakowo-zapachowy. Napar jest wyraźnie jaśniejszy niż herbat zielonych. Herbata biała zawiera też najwięcej teiny i witaminy C. Dzięki temu ma bardzo silne właściwości orzeźwiające, pobudzające i opóźniające procesy starzenia. Najbardziej cenioną białą herbatą jest Yin Hen, a najbardziej popularną Pai Mu Tan.

 

Czerwona

Ze względu na proces produkcji herbata czerwona bardzo często zwana jest „półfermentowaną”. Zerwane liście poddaje się suszeniu, a następnie wrzuca do bambusowych koszy i potrząsa w celu otarcia brzegów. Następnie liście są fermentowane, ale w przeciwieństwie do herbaty czarnej, fermentacja jest tutaj krótka, przez co herbata zachowuje więcej dobroczynnych składników. W zależności od czasu trwania fermentacji otrzymujemy różne rodzaje herbaty czerwonej: pu-erh, oolong.

 

Żółta

Żółta herbata przygotowywana z najmłodszych pędów i pączków liści, które ulegają częściowej fermentacji podczas procesu zwijania. Jest ona zbliżona do herbaty zielonej najwyższej jakości. W Chinach nazywana była "herbatą cesarską", ponieważ jej używanie zastrzeżone było tylko dla dworu cesarskiego. Europie jest ona prawie nieznana i niemal niedostępna w handlu. Zasady parzenia są takie same, jak w przypadku zielonych herbat chińskich.

 

Rooibos

Herbatę Rooibos otrzymuje się z miejscowego zioła z Południowej Afryki, produkowanego z igieł rośliny o łacińskiej nazwie „Aspalathus linearis”. Krzewy te nie są spokrewnione z tradycyjnymi drzewami herbacianymi.Herbata ta zdobyła swoich zwolenników dzięki orzeźwiającemu smakowi i własnościom zdrowotnym. Podobnie jak zielone herbaty, Rooibos posiada wiele witamin, minerałów i antyutleniaczy, które zapobiegają problemom ze zdrowiem. Nie zawiera kofeiny, a ze względu na sposób uprawy herbaty Rooibos są naturalne, pozbawione barwników i konserwantów. Mają delikatny, lekko słodkawy smak i brązowo-czerwony kolor.

 

Yerba Mate

Jest to dość wyjątkowa, pochodząca z Ameryki Południowej odmiana herbaty. Napar powstaje z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Zawiera, podobnie jak herbata zielona, wiele cennych witamin i składników mineralnych. Yerba Mate podnosi sprawność, zarówno fizyczną jak i intelektualną, wzmaga koncentrację i rozjaśnia umysł. Ponadto pomaga regulować przemianę materii i zwiększa odporność organizmu. Jest zalecana podczas odchudzania, ponieważ dzięki zawartym odżywczym substancjom, niweluje uczucie głodu. Do parzenia i picia Yerba Mate używa się specjalnych naczyń wykonanych z tykwy lub twardego drewna.

 

Zdjecie: Wikipedia.or by Sebastjanjude Creative Commons 3.0

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu