Czas na cappuccino

Rogalik, tost lub bułka z dżemem, a do tego zwieńczona puszystą pianką· gorąca kawa z mlekiem.· Czy może być coś wspanialszego niż poranek z filiżanką aromatycznego cappuccino?

 

capuccino_550

 

Przepis na cappuccino

Sekret smaku smacznego cappuccino tkwi w dobrze spienionym mleku. Wprowadzenie do niego z wielką prędkością powietrze zupełnie zmienia jego strukturę, zwiększa objętość i nadaje jedwabisty, w smaku i dotyku, charakter.

 

Do uzyskania  dobrej pianki niezbędne jest  świeże, pełnotłuste i chłodne mleko. Im jest ono chłodniejsze tym smaczniejsza i trwalsza pianka. Jeśli masz ekspres ciśnieniowy, to spienienie mleka nie będzie stanowiło dla Ciebie problemu. W sprzedaży dostępne są także różnego rodzaju mieszadła do ubijania piany, przystawki i dzbanki z tłoczkiem. Mimo że nie dają one piany takiej jakości, jak ta z ekspresu, pozwalają stworzyć całkiem przyzwoite domowe cappuccino:

 

1/3 espresso

1/3 mleka

1/3 mlecznej piany

 

Kawę najlepiej podawać  w ceramicznych, podgrzanych filiżankach, a wierzch pianki posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

 

Zdjęcie: Flickr.org by clurichaun creative Commons 2.0

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Grudzień 7, 2016
Oh pewnie, że czas! Uwielbiam kawe w towarzystwie kawałka dobrego ciasta. Przewaznie piekę biszkopt, ktory smaruje masa z helio, to moje rozwiązanie nie tylko na swieta, ale takze na kazdy zwykly dzien.