Przechowywanie żywności w lodówce

Na trwałość poszczególnych produktów spożywczych duży wpływ ma między innymi sposób ich przechowywania. Należy pamiętać, że warunki panujące na różnych półkach lodówki nieco różnią się od siebie. A odpowiednie rozlokowanie żywności sprawi, że nasze jedzenie będzie dłużej świeże, a co za tym idzie zdrowe.

 

jedzenie_owoce-550

 

Właśnie wróciliście z dużych zakupów. W torbach piętrzą się owoce, warzywa, mięso, ryby, nabiał, jakieś napoje, piwko i coś słodkiego na deser. Ups ... dużo tego. Jak to wszystko zmieścić do lodówki?

W przypadku napojów sprawa jest prosta. Najwygodniej ułożyć je na drzwiach lub na specjalnej półce-stojaku przeznaczonej do przechowywanie butelek. Jednakże miejsce 'leżakowania' w lodówce wody, napojów gazowanych czy soku nie ma wpływu na ich świeżość. Sprawa już komplikuje się gdy chcemy schować warzywa, mięso, wędliny, czy też ser żółty. Od czego zacząć? Przede wszystkim należy pamiętać o dwóch głównych zasadach:

Ważne jest, aby w lodówce nie układać produktów zbyt gęsto, gdyż bardzo istotna jest odpowiednia cyrkulacja powietrza.

Powietrze w lodówce jest stosunkowo suche, dlatego większą część produktów trzeba zapakować, aby nie obeschła.

 

Górne półki

Tutaj zazwyczaj jest najcieplej. To idealne miejsce do przechowywania:

  • dżemów, powideł, marmolad
  • mleka
  • jogurtów i kefirów

Zawartym w produktach mlecznych pożytecznym bakteriom kwasu mlekowego sprzyjają takie warunki. Za to szkodliwe bakterie gnilne zdecydowanie lepiej czują się w niższej temperaturze.

 

Półki dolne

Tutaj temperatura jest troszkę niższa. Na dolnych półkach panują warunki idealne dla wszelkich produktówlodowka-chmurka o krótkiej trwałości:

  • biały ser
  • wędliny
  • mięsa
  • ryby
  • domowe potrawy - np. zupa

 

Wędliny i sery możemy owinąć papierem, folią aluminiową lub plastikową. Panuje powszechna opinia, że wędlina pakowana w papier dłużej zachowuje swoją świeżość, a w folii szybciej dochodzi do procesów gnilnych i rozwoju pleśni. Tymczasem i w jednym i w drugim rodzaju opakowania sytuacja wygląda podobnie. Z tą różnicą, że wilgoć wytwarzana przez wędlinę wsiąka w papier i szynka nie robi się 'obślizgła' .

Ryby i mięso najlepiej przechowywać w zamykanych pojemnikach. Dzięki temu nie wycieknie żaden płyn, a wnętrze lodówki nie wypełni się intensywnym zapachem.

Dolne półki dobrze nadają się także do trzymania domowych potraw. Należy jednak pamiętać, że trzeba je szczelnie zamknąć.

 

lodowka

Dolne szuflady

Temperatura na poziomie około 10°C i spora wilgotność sprawiają, że dolne szuflady to idealne miejsce do przechowywania:

  • warzyw
  • owoców
  • serów długo dojrzewających

Mniej trwałe owoce typu maliny, poziomki, truskawki powinno się przechowywać nie dłużej niż 2 dni. Warzywa mogą leżeć w lodówce nawet kilka dni. Należy jednak pamiętać, aby sałaty trzymać w nieszczelnym opakowaniu. Warzywo to zawiera sporo azotanów, a te bez dostępu powietrza przekształcają się w niebezpieczne azotyny.

 

Drzwiczki lodówki

To doskonałe miejsce dla:

  • przetworów
  • sosów w butelkach
  • chrzanu, musztardy, ketchupu
  • oleju
  • jaj
  • soków w kartonach

Na drzwiczkach znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Trzymane w tym miejscu będą świeże przez 2-3 tygodnie.

 

Zamrażalnik

Żywność najlepiej pakować w foliowe torebki. Drobne owoce np. truskawki, jagody należy mrozić rozłożone na tacy tak, aby nie posklejały się. Dopiero po całkowitym zamrożeniu można je przesypać do woreczków. Większość warzyw przed zamrożeniem powinna być blanszowana.

W temperaturze około -18°C można przechowywać niektóre produkty nawet 12 miesięcy.

Im bardziej tłuste jest mięso, tym krócej można je przechowywać, ponieważ nawet zamrożony tłuszcz jełczeje. Najbezpieczniej mrozić tylko te produkty, które po rozmrożeniu będą poddane obróbce termicznej. Gotowanie, smażenie lub pieczenie zabije chorobotwórcze bakterie.

Żywność zachowa swoją świeżość na dłużej jeśli zapakujemy ją próżniowo. W sprzedaży dostępne są specjalne pojemniki i zgrzewarki przeznaczone do tego typu pakowania np. Zepter Tak przechowywana żywność będzie smaczna, zdrowa, świeża i aromatyczna mniej więcej cztery razy dłużej niż ta zamknięta w zwykłym pojemniku lub owinięta w papier, czy folię.

Czysta, zadbana i dobrze zorganizowana lodówka pomoże uchronić się nam przed groźnymi bakteriami i chorobami. Listeria zwana bakterią lodówkową jest odporna na niską temperaturę i doskonale rozwija się w warunkach panujących w chłodziarkach. Dlatego pamiętajmy o regularnym myciu lodówki, odpowiednim przechowywaniu żywności i nie robieniu zbyt dużych zapasów. Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.

 

Zdjęcie: Fotolia by © helenedevun

Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu