Szampan

Szampan to trunek mający bardzo szeroką rzeszę miłośników. Można go pić o każdej porze dnia i nocy. Świetnie sprawdza się zarówno w sylwestrową noc, jak i romantyczne spotkania we dwoje. Mocno schłodzony pieści podniebienie delikatnymi bąbelkami. A czym byłby nawet najpiękniejszy toast wzniesiony bez kieliszka  szampana?

 

szampan-550

 

Szampana wytwarza się tylko we francuskiej Szampanii z winorośli rosnących na bogatej w wapienie mineralnej glebie. Specyficzny mikroklimat sprawia, że to wyjątkowe wino musujące zachwyca smakiem, kolorem i perlistą pianką.

 

Don Pérignon - pierwszy szampan

Podobno pierwsze krzewy winne w Szampanii zasadzili Rzymianie, a późniejszy, średniowieczny kler pieczołowicie rozwijał plantacje. Sztukę produkcji szampana na przełomie XVII i XVIII wieku opracował piwniczny opactwa Hautvilliers - Don Pérignon. Zestawił ze sobą różne gatunki i roczniki win tworząc tzw. cuvee, które rozlał do butelek i zakorkował.

 

Współczesny szampan

 

Współcześnie przed zakorkowaniem dolewa się mieszanki cukru, starego wina i drożdży. Podczas 8-10 tygodniowego leżakowania w piwnicach wykutych w wapiennych skałach dochodzi do fermentacji na skutek której powstaje dwutlenek węgla, a wino staje się winem musującym. Najszlachetniejsze gatunki leżakują nawet kilka lat. 

Dziś Szampania podzielona jest na 302 gminy. Za najlepsze z najlepszych - Grand Cru, uznawanych jest 17 z nich. Miano Premiers Crus, czyli bardzo dobre i dobre zyskały 41 gminy.

 

Czy wiesz, że...

Nazwa "szampon" została zastrzeżona w 1911 roku.


Uprawia się w nich trzy szczepy winorośli:

  • pinot noir - czerwone
  • pinot meunier - czerwone
  • chardonnay - białe

 

Czym różni się szampan od wina musującego?

  • Produkowany jest tylko w Szampanii.
  • Powstaje głównie z ciemnych winogron - le pinot
  • Winogrona zbierane są ręcznie, aby nie uszkodzić skórek, które mogłyby zabarwić klarowny sok.
  • Plantacje szampańskich winogron są ściśle kontrolowane.
  • Dwutlenek węgla tworzy się naturalnie w wyniku procesu dojrzewania wina w butelkach, a nie jak w przypadku innych trunków w wyniku sztucznego nasycenia napoju dwutlenkiem.
  • Młode wino nalewane jest do butelek, w których leżakuje w temperaturze 3-5 °C.
  • Trunek  utrzymywany jest pod ciśnieniem w butelce, zamkniętej korkiem w kształcie grzyba.
  • Im drobniejsze bąbelki tym szlachetniejszy trunek.
  • Szampańskie bąbelki trzymają się nie tylko w butelce, ale i w kieliszkach.

 

Rodzaje szampana

Istnieje wiele rodzajów trunku: wytrawne, słodkie, owocowe, delikatne, wyraziste itd. A głównym składnikiem wpływającym na ich charakter jest ilość dodanego cukru.

  • brut integral -  bardzo wytrawny
  • brut - wytrawny
  • sec - półwytrawny
  • demi sec - półsłodki
  • doux - słodki

 

Cena szampana

Butelka tego trunku to wydatek średnio od 100 do nawet kilku tysięcy złotych (np. Don Pérignon). Zdarzają się także dużo droższe egzemplarze. Najdroższym szampanem świata jest  ten pochodzący z 1907 roku z winnicy Heidsieck. Statek, którym był przewożony do rosyjskiej rodziny królewskiej zatonął, a na wyłowionym w 1997 roku wraku znaleziono 200 butelek drogocennego trunku. Dziś można go kupić w moskiewskim hotelu Ritz za około 300 tysięcy dolarów za butelkę.

 

Jak podawać i przechowywać szampana

Trunek musi być przechowywany w ciemnym i suchym pomieszczeniu. Przed podaniem należy schłodzić go w specjalnym, wypełnionym lodem pojemniku do temperatury 7 - 9 °C (w wyższej temperaturze gaz szybciej ucieka). Następnie delikatnie wyjąć butelkę z kubełka i trzymając pod kątem 45°otworzyć. Owiniętą w serwetę ręką ostrożnie przekręcić korek.

Kieliszki do szampana powinny być wysokie i wąskie np. w kształcie tulipana, o pojemności około 150-180 ml. Z wysokich kieliszków bąbelki uwalniają się bardzo powoli. Napełniony do ⅔ wysokości kieliszek należy trzymać za nóżkę, aby nie ogrzać trunku. Kieliszki do szampana dobrze jest wytrzeć suchym ręcznikiem, a wówczas pozostawione na szkle niewidoczne kłaczki przyciągną do siebie bąbelki.

Niewypite wino, można przechować w lodówce maksymalnie przez dwa dni.

 

Zatem moi drodzy kielichy w dłoń.

 

Zdjęcie: Fotolia by © bigfoot

Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu