Kuchnia pięciu przemian

Koncepcja żywienia według pięciu przemian powstała w starożytnych Chinach. Opiera się na teorii, według której wszystko w przyrodzie podlega transformacji. Porządek całego świata, w tym także przygotowywanie potraw, podporządkowany jest nieustannej, cyklicznej przemianie. Stałe są tylko poszczególne pierwiastki: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda.

 

kuchnia-pieciu-przemian-ryz-550
 

Dlaczego pięć przemian? Niczym yin i yang, pięć przemian opiera się na harmonii, swoistej równowadze i mistyce. Świat podlega nieustannej zmianie. Zmieniają się pory roku, fazy życia oraz smaki potraw. Kuchnia pięciu przemian opiera się na pięciu elementach. A każdy z nich ma swoje dokładnie określone miejsce, o czym musimy pamiętać podczas przygotowywania każdego posiłku.

  • Element Drzewa – charakteryzuje się kwaśnym smakiem to m.in.: kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino
  • Element Ognia - charakteryzuje się gorzkim smakiem to m.in.:orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana, papryka słodka, tymianek, bazylia
  • Element Ziemi – charakteryzuje się słodkim smakiem to m.in.: groch, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja
  • Element Metalu – charakteryzuje się ostrym smakiem to m.in.: ryż, cebula, czosnek, kalafior
  • Element Wody – charakteryzuje się słonym smakiem to m.in.: ryby morskie, sól, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda

Przyrządzając potrawę w pierwszej kolejności należy dodać składnik reprezentujący element Drzewa, następnie Ognia, Ziemi, Metalu i Wody. Jeśli posiłek ma się składać z większej ilości składników, cykl rozpoczynamy od początku. Od tego, na którym pierwiastku zakończymy przyrządzanie potrawy zależy, w której przemianie będzie ona wykonana

Kuchnia pięciu przemian gwarantuje:

  • Lekkość potrawy
  • Aromat
  • Dobre przyswajanie składników odżywczych
  • Gotowanie zgodne z porami roku. Zapewni to odpowiednią dawkę witamin i mikroelementów w każdym sezonie
  • Smuklejszą sylwetkę

Kuchnia pięciu przemian w 90% powinna składać się z produktów roślinnych. Należy spożywać przynajmniej trzy ciepłe posiłki dziennie.

 

Pięć przemian - Element drzewa

Według starożytnej chińskiej medycyny Drzewo to element związany z narodzinami. W odniesieniu do człowieka pierwiastek ten manifestuje się w okresie dzieciństwa, kiedy istota ludzka rośnie i rozwija się. W przyrodzie symbolizuje go wiosna, pora kiedy świat budzi się do życia.

Obecność elementu Drzewa w kuchni pięciu przemian jest widoczna poprzez produkty charakteryzujące się kwaśnym smakiem. Składniki te kierują energię do wewnątrz i w dół ciała, co sprzyja utrzymaniu równowagi i odpowiedniego przepływu płynów ustrojowych w organizmie. Ten pierwszy element pięciu przemian odpowiada za sprawne funkcjonowanie wątroby oraz woreczka żółciowego.

 

Pięć przemian - Element ognia

Drugi pierwiastek w filozofii pięciu przemian manifestuje się w przyrodzie poprzez lato, najgorętszą porę roku. W cyklu życia człowieka Ogień dominuje w okresie młodości, gdy człowiek kieruje się ciekawością otaczającego go świata, radością życia i brakiem stabilizacji.

Produkty spożywcze symbolizujące element ognia charakteryzują się gorzkim smakiem i właściwościami rozgrzewającymi. Spożywanie dań, w których ostatnim składnikiem przemiany jest pierwiastek Ognia kieruje energię w dół, przyspieszając przemianę materii i podnosząc temperaturę ciała. Ogień ma ogromny wpływ na jelito cienkie, serce oraz osierdzie.

 

Pięć przemian - Element ziemi

W otaczającym nas świecie pierwiastek Ziemi odnaleźć możemy w chińskiej porze roku Dojo – późnym lecie. W życiu człowieka trzeci element przemiany manifestuje się w wieku średnim, kiedy istota ludzka zaczyna osiągać stabilizację i próbuje zapuszczać korzenie.

Składniki pokarmowe z grupy Ziemi charakteryzują się słodkim smakiem i mają wpływ na pracę żołądka i śledziony.

 

Pięć przemian - Element metalu

Czwarty spośród pierwiastków składających się na cykl znajduje swoje odzwierciedlenie w jesieni. Człowiek znajduje się pod wpływem tego żywiołu, gdy osiąga dojrzałość, stabilizację i równowagę.

Potrawy przyrządzone w przemianie Metalu (ostry smak) kierują energię ku górze i na zewnątrz, uwalniają szkodliwe substancje z organizmu i wpływają na pracę jelita grubego i płuc.

 

Pięć przemian - Element wody

W przyrodzie pierwiastek Wody odnajdziemy w zimie. W życiu człowieka element ten ujawnia się w ostatniej fazie, czyli starości i śmierci. Dania bazujące na Wodzie usprawniają pracę organów odpowiadających za sprawne wydalanie płynów z ciała. Energia zawarta w takich potrawach kieruje się w głąb organizmu, wzmacnia kości, przeciwdziała zastojowi i usprawnia pracę nerek i pęcherza moczowego.

Produkty spożywcze przypisane do ostatniej spośród przemian charakteryzują się słonym smakiem.

 

Termiczne działanie produktu

Stosując produkty sezonowe oferowane nam przez daną szerokość geograficzną w naturalny sposób wykorzystujemy ich termiczne działanie. Zimą powinniśmy rozgrzewać się produktami ciepłymi termicznie np. kaszą gryczaną, a latem schładzać i nawilżać organizm np. sałatami.

 

Termiczne rodzaje produktów

  • Zimne – należy je stosować jedynie latem, chronią przed przegrzaniem, powinny być ostrożnie stosowane u dzieci, gdyż powodują obniżenie odporności organizmu: banany, kiwi, surowe pomidory, ogórki.
  • Chłodne – nawilżają i sprzyjają budowie krwi i płynów ustrojowych organizmu . Zalecane są zwłaszcza w ciepłych miesiącach. W porze chłodnej powinny stanowić tylko niewielką część posiłku: sałaty, krajowe owoce, kefiry, jogurty.
  • Neutralne – są podstawą zrównoważonej diety. Wzmacniają i przywracają równowagę w organizmie. Powinny być głównymi składnikami pożywienia: zboża, świeży imbir, kolendra, liść laurowy, gałka muszkatołowa.
  • Ciepłe – lekko rozgrzewają organizm i działają pobudzająco. Powinny być spożywane razem z produktami neutralnymi, zwłaszcza jesienią i zimą: por, cebula, orzechy włoskie, bazylia, majeranek, owies, tymianek, oregano, kminek, cynamon, goździki, imbir, liść laurowy.
  • Gorące – chronią przed zimnem i ogrzewają. Powinny być stosowane w chłodnej porze roku: pieprz, pieprz cayenne, chili, ostre curry, czosnek.

Kuchnia pięciu przemian ma wiele zalet. Poprawia przemianę materii, zapewnia odpowiednią ilość witamin oraz minerałów, korzystnie wpływa na zdrowie i urodę. Początkującym nieco trudności może sprawić łączenie smaków, ale przecież dla chcącego nic trudnego.

 

Zdjęcie: Fotolia© by BVDC

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu