Tłusty Czwartek - Przepis na faworki

W Tłusty Czwartek oprócz pączków na stołach, królują faworki - czyli chrusty. Te wykonane samodzielnie są zdecydowanie najsmaczniejsze, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Dlatego serdecznie Wam polecamy przepis!!!

 fawroki_tlusty_czwartek_ostatki-550

 

Faworki zwane też  chrustami, chruścikami, kreplami i jaworkami to tradycyjne litewskie i niemieckie chrupkie ciastka w kształcie kokardki. Obok pączków to najpopularniejszy przysmak na Tłusty Czwartek. Wyrabia się je z ciasta śmietanowego, które należy najpierw solidnie zbić, rozwałkować cieniutko, pokroić w paski i zawinąć, a następnie smażyć jak pączki. Do faworków można dodać pokrojone w drobną kosteczkę suszone śliwki.

 

Przepis na faworki

  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • tłuszcz do smażenia (smalec,olej)
  • cukier puder do posypania

 

Ciasto na faworki

1. Masło wymieszaj ze śmietaną.

2. Następnie dodaj do śmietany mąkę, żółtka i spirytus.

3. Wyrabiaj ciasto tak, aby uzyskało jednolitą i gładką konsystencję.

4. Następnie bij je wałkiem, składaj i dalej bij tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

5. Stolnicę podsyp mąką i bardzo cienko rozwałkuj na niej ciasto.

6. Potnij je na około 3 cm paski, a następnie ukośnie na około 10 cm kawałki tak, aby powstały równoległoboki. 

7. Każdy kawałek natnij w środku, nie za blisko krawędzi, żeby ciasto się nie rozerwało.

8. Złap równoległobok za końce i jeden z nich ostrożnie przeciągnij przez nacięcie.

W ten sposób powstaje kształt kokardki. 

 

 

Smażenie faworków

1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz np. litr oleju + kostkę smalcu.

2. Gdy uzyska odpowiednią temperaturę (wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa) zmniejsz ogień pod garnkiem prawie do minimum.

3. Chrusty smaż aż się zarumienią.

4. Odłóż je na pergamin aby ociekły z tłuszczu.

5. Gdy przestygną  posyp je cukrem pudrem.

 

Zobacz również:

Przepis na pączki >>>

Smacznego Tłustego Czwartku !!!

 

Zdjęcie: Fotolia by © Monika Dąbrowska

Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu