Wielkanoc - przepisy na jajka

Jajka wielkanocne to niekwestionowany symbol Świąt Wielkiej Nocy. Na twardo, zapiekane w piekarniku, zasmażane, faszerowane lub pływające w świątecznym żurku na pewno zagości na naszych stołach. Nie macie pomysłu na jajka wielkanocne. Sprawdźcie nasze przepisy: jajka tradycyjne i w całkiem nowej odsłonie.


wielkanoc_jajka3
 

Przepisy: jajka faszerowane z migdałami i kolendrą

  • 6 kurzych jaj
  • ½ cebuli
  • 6 łyżek świeżej kolendry
  • 2 łyżki śmietany
  • płatki migdałów
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Ugotowane na twardo i ostudzone jajka przekrój wzdłuż na pół (nie obieraj ich ze skorupki).

Łyżeczką wyjmij ze skorupki białko i żółtko, i drobno posiekaj.

Cebulę i kolendrę bardzo drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.

Wszystko wymieszaj. Włóż farsz do skorupek, przykryj zrumienionymi na patelni migdałami i lekko dociśnij.

Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż jajka.

Przed podaniem udekoruj listkami kolendry.

 


 

wielkanocne_jajka_02

 


 

Jajka wielkanocne zapiekane z parmezanem

  • 6 kurzych jaj
  • 300 g parmezanu
  • rukola
  • 2-3 pomidory
  • cebula
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i przekrój wzdłuż na pół (nie obieraj ze skorupki)

Łyżeczką wyjmij ze skorupki białko i żółtko, i drobno posiekaj.

Dodaj posiekaną rukolę i dopraw do smaku.

Powstały farsz włóż do skorupek.

Jajka ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Na wierzchu jajek ułoż posiekane pomidory i cebulę.

Zasyp parmezanem i zapiekaj w 180°C do chwili, aż ser zarumieni się.

 


 

Jajka faszerowane z tuńczykiem i rukolą

  • 6 kurzych jaj
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • rukola, bazylia lub szczypiorek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • majonez lub gęsta śmietana
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Jajka ugotuj na twardo, a gdy ostygną obierz i przekrój wzdłuż na pół.

Wyjmij żółtka i dodaj je do odsączonego tuńczyka.

Dodaj do farszu posiekaną rukolę, odrobinę majonezu i dopraw wszystko do smaku.

Przełóż farsz do białek.

Przed podaniem udekoruj pomidorem i 'kapką' majonezu.


wielkanocne_jajka_01

Jajka z awokado i lubczykiem

  • 6 kurzych jaj
  • 1 duże awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • tarty parmezan
  • świeży lubczyk lub bazylia
  • garść świeżego szpinaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Jajja ugotuj na twardo, a gdy ostygną obierz i przekrój wzdłuż na pół.

Wyjmij żółtka.
Dodaj do nich awokado, czosnek, 2-3 łyżki tartego sera, szpinak oraz lubczyk bądź bazylię.
Następnie wszystko zmiksuj na gładki mus.

Dopraw do smaku i przełóż mus do szprycy lub rękawa cukierniczego.

Wyciśnij farsz do białek, posyp odrobiną tartego sera i skrop oliwą z oliwek.

Na koniec udekoruj listkami lubczyku lub bazylii.


 

Jajeczne beczułki

  • 6 kurzych jajek
  • 6 plasterków cienko pokrojonej szynki (najlepiej parmeńskiej)
  • świeży tymianek
  • 6 łyżeczek majonezu
  • 3-4 łyżeczki musztardy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.

Odetnij jedną końcówkę z każdego jajka. Tak aby można było je stabilnie postawić.

Drugą końcówkę zetnij tak, aby odciąć kawałek żółtka (mniej więcej ⅓ jajka).

Pokrusz odcięte żółtko.

Na odpowiedniej wielkości plasterek szynki połóż 2-3 gałązki tymianku oraz jajko i owiń je w szynkę.

Ułóż 'beczułki' na półmisku.

Majonez i musztardę wymieszaj ze sobą.

Powstały sos ułóż na odciętej części jajka, posyp pokruszonym żłótkiem i delikatnie posyp solą i pieprzem.


jajka_wielkanocne_05

Zdjęcie: Fotolia by © lisa engelstädter

Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu