Oznaczenia na jajkach

Robiąc zakupy, najczęściej, bierzemy pod uwagę cenę i datę przydatności do spożycia danego produktu. Ale w przypadku jajek, nie tylko to powinno nas interesować.

Każde jajko znajdujące się na sklepowej półce posiada tajemniczy stempel z ciągiem cyfr. Kod ten zawiera informacje o kraju pochodzenia, producencie oraz, co najważniejsze dla konsumenta, o sposobie chowu kur.

 

Jajka osiadają specjalne oznaczenia, dzięki którym dowiemy się, między innymi,  skąd pochodzą.

 

Obecnie, większość produktów spożywczych (owoce, warzywa, przetwory, wędliny, nabiał itd.) zawiera duże ilości barwników i konserwantów. W miejskiej dżungli trudno znaleźć naturalne jabłko, ekologiczną szynkę lub niczym ‘nie zmącony’ ser. Żywność produkowana jest masowo, a jej producenci licząc na łatwy zysk, igrają ze zdrowiem konsumentów.

Także jajka mogą być lepszej i gorszej jakości. A nie jest już tajemnicą, że zdrowe i pełne wartości odżywczych jajka pochodzą od kur z wolnego wybiegu. Spora część jaj znajdujących się na sklepowych półkach pochodzi od kur, które nigdy nie widziały błękitnego nieba, ani zielonej trawy. Nie czuły powiewu wiatru i promieni słonecznych.

Wiedząc jak czytać oznaczenia na jajkach, możesz samodzielnie decydować o tym, jakiej jakości produkt kupujesz. 

 

 

Oznakowanie jaj

Państwa członkowskie Unii Europejskiej zobligowane są do umieszczania na przeznaczonych do sprzedaży jajach kodu informacyjnego. Ma on postać X-YY-AABBCCDD i informuje konsumenta o:

  • rozmiarze jajek,
  • sposobie chowu kur,
  • kraju pochodzenia,
  • producencie. 

 

Sprawdź jak czytać oznaczenia na jajkach

 

Produkcja jaj, a symbole na jajkach

Najważniejsza na stemplu jest pierwsza cyfra (X w naszym przykładzie), która informuje nas o tym, w jakich warunkach były hodowane kury, od których pochodzą dane jajka. Przyjmuje ona 4 wartości, od 0 do 3, gdzie te oznaczone 0 są najbardziej ekologiczne:

  • 0 - chów ekologiczny – oznacza to kury nośne, hodowane w tradycyjny sposób. Biegają wolno na świeżym powietrzu, skubią trawę, są naturalnie odżywiane i zażywają kąpieli.
  • 1 - chów wolnowybiegowy - kury hodowane są w warunkach częściowo otwartych. Zazwyczaj nioski zamykane są na noc. Chów również korzystny dla zdrowia i jakości życia ptaków.
  • 2 - chów ściółkowy - kury spędzają całe życie w zamkniętym pomieszczeniu np. w hali wyłożonej słomą, po której mogą się swobodnie poruszać, ale nie mogą liczyć na spacery po świeżym powietrzu.
  • 3 - chów klatkowy – nioski przez całe swoje życie zamknięte są w maleńkich klatkach. Nie mają możliwości obrócenia się. Niekiedy obcina im się dzioby, aby się nie okaleczały.

Kolejna część oznaczenia – YY – to symbol kraju z którego pochodzi jajko kurze np. PL oznacza Polskę.

Natomiast 8 kolejnych znaków – litery AABBCCDD – to kolejno:

  • 00– kod województwa,
  • 11 – kod powiatu,
  • 22 – kod zakresu działalności,
  • 33 – kod firmy.

 

Jajka, najczęściej, są także oznaczone pod kątem wagi. I tak, wyróżniamy:

  • S – małe jajka o wadze poniżej 53 g,
  • M – jajka średnie, ważące od 53 g do 63 g,
  • L – duże jaja, z wagą 63 g – 73 g,
  • XL – bardzo duże jajka, ważące powyżej 73 g.

Czy warto kupować te największe? Decyzja należy do Was, ale pamiętajcie, że:

  • im jajko większe, tym większe prawdopodobieństwo , że pochodzi od kury karmionej mechanicznie i w mało ekologiczny sposób. Prawda jest taka, że ptaki hodowane w naturalnych warunkach nie znoszą tak dużych jajek,
  • większe jajo to cieńsza skorupka, a co za tym idzie, większe ryzyko popękania w czasie gotowania.

Najbardziej zalecane jest wybieranie jajek w rozmiarach S lub M, choćby z tych dwóch powodów.  

 

Wybierając jajka kurze, najlepiej sięgać po te od kur z chowu ekologicznego lub wolnowybiegowego. Owszem, są one nieco droższe od pozostałych, ale są też nieporównywalnie lepszej jakości. Bo jakie jajo może znieść kura zamknięta w hali, sztucznie karmiona i faszerowana chemią?

 

Zdjęcia: Wikipedia.org by cyclonebill Creative Commons 2.0, pixabay.com

Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu