Oznaczenia na jajkach

Każde jajko znajdujące się na sklepowej półce posiada tajemniczy różowy stempel z ciągiem cyfr. Kod ten zawiera informacje o kraju pochodzenia, producencie oraz co najważniejsze dla konsumenta - sposobie chowu kur.

jakko_sadzone_jedzenie_potrawa

 

Obecnie większość produktów spożywczych (owoce, warzywa, przetwory, wędliny, nabiał itd.) zawiera duże ilości barwników i konserwantów. W miejskiej dżungli trudno znaleźć naturalne jabłko, ekologiczną szynkę lub niczym ‘nie zmącony’ ser. Żywność produkowana jest masowo, a jej producenci licząc na łatwy zysk igrają ze zdrowiem konsumentów.

 

Sięgając nawet po tak podstawowe produkty jak jajka kurze musimy być czujni. Bowiem większość jaj znajdujących się na sklepowych półkach pochodzi od kur, które nigdy nie widziały błękitnego nieba, ani zielonej trawy. Nie czuły powiewu wiatru i promieni słonecznych.

Oznakowanie jaj

oznaczenia-na-jajkach

 

Państwa członkowskie Unii Europejskiej zobligowane są do umieszczania na przeznaczonych do sprzedaży jajach kodu informacyjnego. Ma on postać X/YY/OO112233 i informuje konsumenta o tym, jaki produkt kupuje.

Produkcja jaj, a symbole na jajkach

Najważniejsza na stemplu jest pierwsza cyfra (0-3), która informuje nas o tym, w jakich warunkach były hodowane kury, od których pochodzą dane jajka.

  • 0 - chów ekologiczny - kury nośne hodowane są w tradycyjny sposób. Biegają wolno na świeżym powietrzu, skubią trawę, są naturalnie odżywiane i zażywają kąpieli
  • 1 - chów wolnowybiegowy - kury hodowane są w warunkach częściowo otwartych. Zazwyczaj nioski zamykane są na noc.
  • 2 - chów ściółkowy - kury spędzają całe życie w zamkniętym pomieszczeniu np. w hali, ale nie mają ograniczonych ruchów. Mogą poruszać się swobodnie.
  • 3 - chów klatkowy – nioski przez całe swoje życie zamknięte są w maleńkiej klatce. Nie mają możliwości obrócenia się. Niekiedy obcina im się łapki oraz dzioby, aby się nie okaleczały.

Po pierwszej cyfrze w kodzie pojawiają się dwie litery. To symbol kraju, z którego pochodzi jajko kurze np. PL-Polska.

Osiem ostatnich cyfr to weterynaryjny numer identyfikacyjny producenta:

  • 00– kod województwa
  • 11 – kod powiatu
  • 22 – kod zakresu działalności
  • 33 – kod firmy

Wybierając jajka kurze najlepiej sięgać po te od kur z chowu ekologicznego lub wolnowybiegowego. Owszem są one nieco droższe od pozostałych, ale są też nieporównywalnie lepszej jakości. Bo jakie jajo może znieść kura zamknięta w hali, sztucznie karmiona i faszerowana chemią?

 

Zdjęcia: Wikipedia.org by cyclonebill Creative Commons 2.0

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu