Produkty light – cała prawda o „lżejszych” produktach

Problem z otyłością zaczęto najszybciej zauważać w Stanach Zjednoczonych, gdzie królują fast foody. Amerykanie szukali wtedy sposobu na to, jak schudnąć bez najmniejszych wyrzeczeń. Rozwiązaniem miały być produkty light, które dostarczają kilkadziesiąt procent mniej kalorii. Niestety, jak się okazuje, nie są one wcale dla nas zdrowsze.


odchudzanie-uroda-waga-light-cellulit-550

Czym są produkty light?

Międzynarodowy współczynnik masy ciała - BMI (Body Mass Index) rośnie stopniowo na całym świecie - coraz więcej ludzi zbliża się do granicy 25, która oznacza nadwagę.

Produkty light mogą być tak nazywane przez producentów, jeśli spełniają normy Unii Europejskiej. Jeszcze niedawno przepisy mówiły, że muszą one mieć o 30 proc. niższą wartość kaloryczną. Obecnie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego reguluje to w następujący sposób: wartość kaloryczna produktów light nie może przekraczać 40 kcal na 100 gr i 20 kcal na 100 ml (w przypadku produktów płynnych). Producenci nauczyli się jednak obchodzić przepisy stosując inne nazwy, które w świadomości przeciętnego człowieka znaczą to samo co light np. fit, fitness czy slim. Ale uwaga - choć nazwa wskazuje na dietetyczny skład i właściwości, wartość kaloryczna może być taka sama, jak w pozostałych tego typu produktach.

 

Zdrowe czy niezdrowe?

Żeby produkty light, które zawierają o kilkadziesiąt proc. mniej tłuszczu czy cukru spełniały swoją rolę, muszą smakować równie dobrze co produkty pełnowartościowe, ale mieć niższą wartość kaloryczną. Producenci stosują więc zamienniki, np. zamiast cukru pojawia się najczęściej słodzik aspartam, natomiast tłuszcz udają skrobia modyfikowana, mączka chleba świętojańskiego czy guma ksantanowa.

 

Kaloryczność spada, ale pamiętajmy, że tłuszcz i cukier w rozsądnych ilościach wcale nie są złe. Wręcz przeciwnie - potrzebne nam są do prawidłowego funkcjonowania. Nie przyjmując ich, wyrządzamy naszemu organizmowi szkodę. Na dodatek duża ilość chemii sprawia, że żywność light jest niezdrowa, więc paradoksalnie jedzenie jej powoduje więcej złego niż dobrego. Zatem wybierając light, czy naprawdę wiemy, co jemy?

 

Pułapka lżejszych produktów

Dużym minusem produktów light jest to, że jedząc je, czujemy się rozgrzeszeni - mają mało kalorii, więc pałaszujemy je bez ograniczeń. W rezultacie zaczynamy pochłaniać coraz większe ilości czekolady czy coca - coli, zapominając, że zawierają one także inne składniki, które są niekoniecznie dobre dla naszego organizmu. Efektem diety opartej na produktach light, jest to, że nie chudniemy, a na dodatek czujemy się gorzej, ponieważ przyjmujemy mniej wartościowych produktów. Cudów nie ma - podstawą porządnej diety powinno być zmniejszenie wielkości posiłków i przede wszystkim dużo ćwiczeń.



Zdjęcie: Fotolia by tan4ikk. All rights reserved

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Kwiecień 20, 2015
Ja pilnuję tego co jem i o jakich porach. Nie są to produkty typu light, jem normalnie tyle że mniej a częściej. Wam też polecam
Ocena:
Czerwiec 15, 2014
Staram się odżywiać zdrowo, chodzę na zajęcia fitness do Klubu Marcelinka w Poznaniu i czuję się świetnie, zdrowo :)