Jedzenie, które chroni przed rakiem piersi

W dzisiejszych czasach coraz częściej słyszymy o chorobach nowotworowych. Z badań wynika, że poza predyspozycjami genetycznymi, ogromny wpływ na ich powstawanie mają także czynniki zewnętrzne takie jak styl życia czy sposób odżywiania. Może więc warto zacząć zapobiegać powstawaniu choroby?

 

dieta-przeciw-rakowi-550x350

 

Badacze udowodnili, że w przypadku raka piersi prowadzenie zdrowego stylu życia może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania nawet o 38%. Dlatego niezwykle ważna jest profilaktyka raka piersi, szczególnie, że nie jest specjalnie trudna, wystarczy zacząć lepiej się odżywiać i uprawiać sport, aby w przyszłości nie usłyszeć tej strasznej diagnozy. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu dbającej o zdrowie kobiety?

 

Kiełki brokułów

Udowodniono, że brokuły oraz inne warzywa kapustowate posiadają w sobie sulforafan – związek wykazujący działanie antynowotworowe. Zdaniem naukowców najlepsze efekty daje jedzenie trzydniowych kiełków brokułów, ponieważ właśnie wtedy mają one 20-50 razy więcej sulforafanów niż dojrzałe warzywa.

 

Czosnek

To warzywo znane jest przede wszystkim z właściwości uodporniających. Jednakże z badań prowadzonych przez francuskich naukowców wynika, że spożywanie czosnku poza ochroną przed przeziębieniem, minimalizuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ich zdaniem podobne właściwości ma również cebula.

 

Orzechy włoskie

Jak wykazały badania są nie tylko smaczne, ale również chronią organizm kobiecy przed nowotworem piersi. Zdaniem naukowców zajmujących się tym zagadnieniem jedząc orzechy włoskie można zmniejszyć ryzyko zachorowania nawet o 50%. Jest to możliwe dzięki dużej ilości kwasów omega-3, antyoksydantów oraz fitosteroli, które w nich występują.

 

 

Pomidory

Poza dużą ilością potasu, pomidory są również bogate w likopen. Związek ten jest znany z silnych właściwości antyoksydacyjnych. Podczas badań okazało się, że dzięki niemu rak piersi oraz płuc ma mniejsze szanse na rozwój.

 

Jagody

W jagodach znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy m. in. antocyjany i kwas ellagowy. Spowalniają one rozwój nowotworów piersi, prostaty, jelita grubego oraz jamy ustnej.

 

Siemię lniane

Spowalnia rozwój nowotworu piersi, ale działa również profilaktycznie. Zawiera w sobie roślinne lignany, które maja właściwości przeciwrakowe. Eksperci udowodnili również, że poza siemieniem także olej lniany spowalnia rozwój choroby.

 

Granaty

Owoce te znane są z właściwości antynowotworowych. Zawierają w sobie silne przeciwutleniacze - polifenole. Granaty są również bogatym źródłem kwasu ellagowego, który uważany jest za inhibitora substancji rakotwórczych.

 

Zdjęcie: Fotolia fot. by © Filipebvarela

Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Maj 19, 2016
Zgadza się, predyspozycji genetycznych się nie oszuka, ale można przeciwdziałać i stosować się do zaleceń odpowiednio dobranej dla siebie diety, ale najpierw warto wiedzieć jakie te predyspozycje się ma, dlatego w medgenetix polecam zrobić sobie taki test
Ocena:
Kwiecień 20, 2015
Jedzenie to jedno ale każdy ma też mniejsze lub większe szanse zachorowania, warto o tym wiedzieć. Genetyka
Ocena:
Październik 1, 2014
Warto do diety dodać owoce granatu lub sok, o ile o owoc bywa trudniej to z sokiem nie ma problemów. Warto poczytać o jego właściwościach bo zamiast truć się chemią można pić sok i czuć się rewelacyjnie.