Złoto w butelce, czyli niedoceniany olej lniany

Już starożytni Grecy i Rzymianie stosowali i cenili len, między innymi, przy bólach brzucha, czy przy zapaleniu błon śluzowych. A z siemienia lnianego, czyli po postu z nasion lnu, wyciska się dziś prawdziwe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, w postaci oleju lnianego. W ostatnich latach specyfik ten zyskał wielką popularność. Zobacz dlaczego i czy jego właściwości faktycznie są takie cudowne. 

 

olej lniany tłoczy się z nasion lnu

 

Olej lniany uznawany jest przez lekarzy i dietetyków za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. A to dlatego, że jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Poleca się go, między innymi, w walce z występującymi obecnie coraz powszechniej chorobami cywilizacyjnymi, z chorobami serca, czy układu krążenia.  

 

10 najważniejszych rzeczy, które warto wiedzieć o oleju lnianym

  1. Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, a zwiększa ilość tego dobrego.
  2. Spożywany na zimno, przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, a także pomaga w walce podczas choroby – kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym zapobiegają ekspresji genów, przez co zmniejszają aktywność nowotworu.
  3. Ponieważ jest tak bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, powinien znaleźć się w Twojej diecie podczas ciąży – zmniejszy się dzięki temu ryzyko przedwczesnego porodu.
  4. Choć brzmi to dość dziwnie, olej lniany może pomóc w walce ze zbędnymi kilogramami. Okazuje się bowiem, że dieta wzbogacona tym specyfikiem, pomaga pozbyć się tłuszczu (szczególnie z okolic brzucha), a do tego, olej ten przyspiesza metabolizm, oczyszcza wątrobę, pobudza do pracy drogi żółciowe i poprawia perystaltykę jelit.
  5. Olej lniany zawiera także antyoksydanty, co w połączeniu z kwasami omega, pomaga sportowcom uporać się z zakwasami.
  6. Jeśli cierpisz na choroby przewodu pokarmowego, olej lniany powinien koniecznie pojawić się w Twoim menu. A to dlatego, że pomaga w walce z wrzodami żołądka i stanami zapalnymi jelit, a także ze zgagą i zaparciami.
  7. Dzięki dużej zawartości witaminy E, olej z nasion lnu ma działanie przeciwzmarszczkowe! Dlatego, jeśli chcesz mieć jędrną, gładką i sprężystą skórę, sięgnij po olej lniany.
  8. Olej lniany jest dobry na trądzik, ponieważ działa przeciwzapalnie. A ponad to, zmniejsza przetłuszczanie się skóry. Prócz włączenia go do diety, olej lniany warto dodawać także do maseczek z glinki.
  9. Także mężczyźni skorzystają z dobrodziejstw oleju z nasion lnu, ponieważ bywa on stosowany pomocniczo w leczeniu bezpłodności i schorzeń prostaty.
  10. Nie tylko ciało zyska dzięki temu złotemu płynowi, ponieważ z kwasów omega-3 produkowane są „hormony szczęścia”, czyli serotonina i dopamina. A te, z kolei, pomagają, na przykład, w walce z depresją.

 

Olej lniany w diecie dzieci

Ponieważ kwasy omega-3 są podstawowym budulcem komórek i tkanek organizmu, a poza tym, są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, czy regulacji hormonalnej, są tak ważne w diecie małych dzieci. Poza tym, działają wspomagająco w procesach trawienia. Między innymi dlatego, olej lniany uznawany jest za bardzo dobry, domowy sposób na alergie pokarmowe. Pomaga w pozbyciu się suchej, łuszczącej się skóry. Można go wprowadzić już do diety niemowlaka.

 

Jak stosować olej lniany?

Najważniejsza chyba informacja to taka, że olej lniany powinno się spożywać wyłącznie na zimno. Podgrzany straci swoje cenne właściwości, a może się stać wręcz szkodliwy (ma niską temperaturę spalania). Zatem, nie gotuj go i nie używaj do smażenia. Możesz go jednak dodawać do potraw ciepłych, lub po prostu, jeść na zimno w sałatkach, na kanapkach, w twarożkach, pastach, czy jogurtach.  

 

 

Zasady wyboru i przechowywania oleju z nasion lnu

Jaki olej wybrać? Koniecznie tłoczony na zimno i bez dodatków witaminowych, czy barwników, czy konserwantów.

Aby olej zachował swoje dobroczynne właściwości, należy go odpowiednio przechowywać. Koniecznie w chłodnym miejscu, a otwarty w lodówce. Warto też, by był w ciemnej butelce, by chronić go przed działaniem słońca. Taki otwarty olej, należy zużyć w ciągu 1-2 miesięcy. Jeśli wyczujesz wyraźną gorycz w smaku, może to oznaczać, że olej jest już zjełczały. Jeśli, po wyjęciu z lodówki zauważysz, że olej stał się mętny, a na dnie butelki jest osad – to dobrze. Oznacza to, że olej nie był poddany procesowi rafinacji.

 

 

Zdjęcie: fotolia by kuzina1964

Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu