Środki słodzące i aromaty

Słodzik mniej kaloryczny od cukru, ale czy zdrowy? Zobacz co kryje się pod tajemniczym symbolem „E”.

 

candies_55-

 

Oznaczenia E600 zarezerwowane są dla środków wzmacniających smak i aromat. Grupa E900 to substancje słodzące jak często używany aspartam.

 

Środki wzmacniające smak i aromat

E621
Popularny glutaminian sodu to aminokwas powszechnie występujący w białkach
, jest środkiem dodawanym dla podkreślenia smaku wielu sosów, wędlin, przypraw i zup w proszku.Pobudza on bezpośrednio jeden z receptorów smakowych. Wzmacnia dodatkowo wrażenie słoności, dlatego też w produktach z gulatminianem sodu możliwe jest ograniczenie ilości użytej soli.

E627
Guanylan sodu nadaje potrawom charakterystyczny smak mięsa.

E631
Inozyniam sodu to substancja, otrzymywana naturalnie z ekstraktów mięsnych, zwiększa uczucie pełności w ustach, dlatego też często stosowana jest do zup i sosów w proszku.
Razem z glutaminianem sodu tworzy często używaną kompozycję przyprawową.

 

Substancje słodzące

E950
Acesulfam K to popularny
słodzik, który znalazł zastosowanie między innymi w produkcji napojów.

E951
Aspartam stosowany jako słodzik według wyników niektórych amerykańskich badań może powodować raka mózgu lub raka układu limfatycznego. Powinny unikać go osoby chore na fenyloketonurię, gdyż zawiera on nieprzyswajalną przez te osoby fenyloalaninę.

E952
Cyklaminian sodu podobnie jak jego dwaj poprzednicy to bardzo popularny słodzik. Jest kilkaset razy bardziej słodki od cukru, a przy tym mniej kaloryczny. Znalazł zastosowanie w licznych dietetycznych napojach oraz jako słodziki do herbaty.

E954
Sacharyna używana była przez wiele lat gdyż
mimo swojej niskiej kaloryczności środek ten jest bardzo słodki. Mimo, że hipoteza o jej wpływie na rozwój raka została obalona użycie sacharyny zmniejszyło się.

 

Zdjęcie: Flickr.org by Guillaume Paumier Creative Commons 2.0

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu