Zagęszczacze

Na opakowaniach żywności często znajdujemy wiele niezrozumiałych symboli. Kryją się pod nimi różnorodne dodatki. Warto sprawdzić, czy produkty które spożywamy są naturalne, czy najeżone syntetykami.

 

zageszcz-550

 

Związki opatrzone symbolami E400 to zagęszczacze.

E401
Alginian sodu to nic innego jak sól otrzymywana z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku. Bezbarwna i bez zapachu, w związku z czym szeroko wykorzystywana w technologii żywności. Często dodawana do margaryn. 

E406
Agar to bardzo popularna substancja żelująca, wykorzystywana jest w nadzieniach czekolad.

E407
To zagęszczacz - karagen stosowany często do produkcji serów i wędlin.

E410
Mączka drzewka świętojańskiego bardzo dobrze wiąże wodę, dlatego często używana jest do odtłuszczonych produktów mlecznych. 

E412

Zagęszczacz guma guar to proszek otrzymany z nasion rośliny Cyamopsis tetragonolobus rosnącej w Indiach i Pakistanie.

E414
Guma arabska często dodawana jest do słodkich napojów, gdyż zapobiega tworzeniu się kryształków cukru. 

E415
Guma ksantanowa jest produkowanym przez bakterie, odpornym na działanie enzymów, bardzo lepkim wielocukrem.

E420
Sorbitol chroni przed wysychaniem dlatego dodawany jest do bardzo wielu produktów. Ponieważ ma słodkawy smak stosuje się go również w bezcukrowych gumach do żucia. 

E440
Pektyna jest naturalnym składnikiem roślinnym wykorzystywanym do produkcji przetworów owocowych, dżemów i galaretek. 

E422
Skrobia modyfikowana powszechnie stosowana jako zagęszczacz ponieważ wydajnie wiąże wodę i ma właściwość pęcznienia.
 

Zdjecie: Fotolia by © misterryba


Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Listopad 12, 2017
Rany, szczegółowe jak relacje prababci ze slubu.