Marchewka chroni przed rakiem

Swoje przeciwnowotworowe właściwości marchewka zawdzięcza zawartemu w niej falkarinolowi, który redukuje ryzyko rozwoju choroby nawet o 33 %. Jednak, aby w pełni z niego korzystać nie powinniśmy kroić marchewki przed gotowaniem.

 

marchew-choroba-na raka550

 

Gdy naukowcy zbadali zawartość falkarinolu w marchewce, która była pokrojona przed gotowaniem okazało się, że zawiera ona o 25 % mniej tego korzystnego składnika niż marchewka gotowana w całości.

 

Krojenie marchewki powoduje, że podczas gotowania wypłukuje się więcej składników odżywczych. Jeśli ugotujemy ją w całości, zamkniemy w środku nie tylko składniki odżywcze, ale też smak - mówi autorka badań dr Kirsten Brandt z Uniwersytetu w Newcastle, która cztery lata temu wraz z duńskimi naukowcami odkryła prozdrowotne właściwości zawartego w marchewce falkarinolu.

 

Wysoka temperatura zmiękcza ścianki komórek, przez co cukier, witamina C i inne składniki, także falkarinol, łatwiej się wypłukują. Gdy pokroimy marchewkę, powierzchnia narażona na działanie wysokiej temperatury zwiększa się i warzywo traci więcej składników odżywczych.

 

Zdjęcie: Flickr.org ccharmon Creative Commons 2.0

Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu