Szybkie przekąski - bomby kaloryczne

Sięgamy po mnie w chwili gdy dopada nas mały głód. Wyglądają niewinnie, są smaczne i dostępne na wyciągnięcie ręki. Choć powinniśmy unikać ich jak ognia to nie możemy się im oprzeć. Szybkie przekąski (bo o nich mowa) to prawdziwe bomby kaloryczne, które kuszą niczym zakazany owoc.

Wskaźnik BMI

Wskaźnik BMI jest niezwykle prostą metodą, która pozwala orientacyjnie wyliczyć indeks masy ciała i wstępnie oszacować, czy styl życia i stosowana przez nas dieta mają na nas pozytywny, czy też negatywny wpływ.

PMS - zespół napięcia przedmiesiączkowego

Na PMS cierpi co druga Polka. U połowy miesiączkujących pań nawet 10 dni przed menstruacją pojawia się rozdrażnienie, płaczliwość, huśtawki nastroju oraz bóle w dole brzucha. Kobiety, które dotknął zespół napięcia przedmiesiączkowego skarżą się także na wrażliwość oraz ból piersi.

Niezastąpiony błonnik

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca przyjmowanie 20-40g błonnika dziennie. Tymczasem w Polsce kształtuje się ono na poziomie 15g. W krajach o wyższym spożyciu spada liczba zachorowań na nowotwory.

Witaminy

Organizm kobiety potrzebuje innych witamin niż mężczyzna czy dziecko. Ze względu na zmiany hormonalne potrzebuje ona różnych witamin w poszczególnych fazach cyklu menstryacyjnego.

Zagęszczacze

Na opakowaniach żywności często znajdujemy wiele niezrozumiałych symboli. Kryją się pod nimi różnorodne dodatki. Warto sprawdzić, czy produkty które spożywamy są naturalne, czy najeżone syntetykami.

Zielona herbata

Mimo że zielona herbata znana jest od tysiącleci, to dopiero w drugiej połowie XX wieku zyskała popularność w Europie.

Środki słodzące i aromaty

Słodzik mniej kaloryczny od cukru, ale czy aby na pewno obojętny dla organizmu? Zobacz co kryje się pod tajemniczym symbolem „E”.

Najpopularniejsze konserwanty

Badania przeprowadzone przez TNS OBOP wykazały, że połowa z nas nigdy nie sprawdza na etykiecie jakie konserwanty znajdują się w kupowanym przez nas jedzeniu. Tymczasem zdecydowana większość producentów żywności chętnie dodaje je do swoich produktów.

Barwniki

Kolorowe jedzenie uśmiecha się do nas ze sklepowych półek. Wszystko piękne, apetyczne i pachnące, ale czy zdrowe? Sprawdź, co jesz. Poznaj najczęściej stosowane barwniki.