Warto przeczytać

Usuwamy plamy

Produkty light – cała prawda o „lżejszych” produktach

Yerba Mate

Tropimy najpopularniejsze smaki

Każde miejsce na świecie ma swój niepowtarzalny smak. W dzisiejszych czasach dzięki łatwości w podróżowaniu smaki te przenikają się, łączą i sprawiają, że nasze kulinarne życie jest znacznie bogatsze.

Zagęszczacze

Na opakowaniach żywności często znajdujemy wiele niezrozumiałych symboli. Kryją się pod nimi różnorodne dodatki. Warto sprawdzić, czy produkty które spożywamy są naturalne, czy najeżone syntetykami.

Rodzaje naczyń do piwa

Ogromny wpływ na smak i aromat trunku ma sposób jego przechowywania oraz temperatura podania. Ale czy wiesz, że niezwykle ważne są również rodzaj, kształt i temperatura naczynia w którym serwowane jest piwo?

Najpopularniejsze konserwanty

Badania przeprowadzone przez TNS OBOP wykazały, że połowa z nas nigdy nie sprawdza na etykiecie jakie konserwanty znajdują się w kupowanym przez nas jedzeniu. Tymczasem zdecydowana większość producentów żywności chętnie dodaje je do swoich produktów.

Barwniki

Kolorowe jedzenie uśmiecha się do nas ze sklepowych półek. Wszystko piękne, apetyczne i pachnące, ale czy zdrowe? Sprawdź, co jesz. Poznaj najczęściej stosowane barwniki.

Parę słów o gatunkach kawy

Kawa swój smak zawdzięcza klimatowi, w którym dojrzewają ziarna, częstotliwości i intensywności opadów, ilości nasłonecznienia, żyzności gleby oraz staranności z jaką plantatorzy oraz producenci selekcjonują ziarna.

Kilka słów o espresso

Każdego ranka miliony ludzi na świecie rozpoczynają dzień od mocnego, aromatycznego espresso. Zapach, kolor, duża dawka kofeiny, pianka i pobudzający aromat sprawiają, że już pierwszy łyk dodaje skrzydeł.

Zmutowana żywność

Opublikowane przez organizację monitorującą rynki rolne dane są przerażające. Polska znalazła się w pierwszej piątce krajów Unii Europejskiej o największych uprawach genetycznie zmodyfikowanych roślin.