Warto przeczytać

Jesteś w związku? Naucz się konstruktywnie rozmawiać z partnerem!

Prawdy i mity na temat miesiączki

Jak pogodzić pracę i rodzinę?

Regulacja brwi

Brwi stanowią bardzo ważny element naszej twarzy. Zadbane i wypielęgnowane dodają uroku, a kształt brwi może znacząco zmienić wygląd naszej twarzy.

Zagęszczacze

Na opakowaniach żywności często znajdujemy wiele niezrozumiałych symboli. Kryją się pod nimi różnorodne dodatki. Warto sprawdzić, czy produkty które spożywamy są naturalne, czy najeżone syntetykami.

Zielona herbata

Mimo że zielona herbata znana jest od tysiącleci, to dopiero w drugiej połowie XX wieku zyskała popularność w Europie.

Środki słodzące i aromaty

Słodzik mniej kaloryczny od cukru, ale czy aby na pewno obojętny dla organizmu? Zobacz co kryje się pod tajemniczym symbolem „E”.

Rodzaje naczyń do piwa

Ogromny wpływ na smak i aromat trunku ma sposób jego przechowywania oraz temperatura podania. Ale czy wiesz, że niezwykle ważne są również rodzaj, kształt i temperatura naczynia w którym serwowane jest piwo?

Najpopularniejsze konserwanty

Badania przeprowadzone przez TNS OBOP wykazały, że połowa z nas nigdy nie sprawdza na etykiecie jakie konserwanty znajdują się w kupowanym przez nas jedzeniu. Tymczasem zdecydowana większość producentów żywności chętnie dodaje je do swoich produktów.

Barwniki

Kolorowe jedzenie uśmiecha się do nas ze sklepowych półek. Wszystko piękne, apetyczne i pachnące, ale czy zdrowe? Sprawdź, co jesz. Poznaj najczęściej stosowane barwniki.

Parę słów o gatunkach kawy

Kawa swój smak zawdzięcza klimatowi, w którym dojrzewają ziarna, częstotliwości i intensywności opadów, ilości nasłonecznienia, żyzności gleby oraz staranności z jaką plantatorzy oraz producenci selekcjonują ziarna.

Kilka słów o espresso

Każdego ranka miliony ludzi na świecie rozpoczynają dzień od mocnego, aromatycznego espresso. Zapach, kolor, duża dawka kofeiny, pianka i pobudzający aromat sprawiają, że już pierwszy łyk dodaje skrzydeł.

Zmutowana żywność

Opublikowane przez organizację monitorującą rynki rolne dane są przerażające. Polska znalazła się w pierwszej piątce krajów Unii Europejskiej o największych uprawach genetycznie zmodyfikowanych roślin.