Słodzik mniej kaloryczny od cukru, ale czy aby na pewno obojętny dla organizmu? Zobacz co kryje się pod tajemniczym symbolem „E”.
Czytaj więcej
Ogromny wpływ na smak i aromat trunku ma sposób jego przechowywania oraz temperatura podania. Ale czy wiesz, że niezwykle ważne są również rodzaj, kształt i temperatura naczynia w którym serwowane jest piwo?
Czytaj więcej
Badania przeprowadzone przez TNS OBOP wykazały, że połowa z nas nigdy nie sprawdza na etykiecie jakie konserwanty znajdują się w kupowanym przez nas jedzeniu. Tymczasem zdecydowana większość producentów żywności chętnie dodaje je do swoich produktów.
Czytaj więcej
Kolorowe jedzenie uśmiecha się do nas ze sklepowych półek. Wszystko piękne, apetyczne i pachnące, ale czy zdrowe? Sprawdź, co jesz. Poznaj najczęściej stosowane barwniki.
Czytaj więcej
Kawa swój smak zawdzięcza klimatowi, w którym dojrzewają ziarna, częstotliwości i intensywności opadów, ilości nasłonecznienia, żyzności gleby oraz staranności z jaką plantatorzy oraz producenci selekcjonują ziarna.
Czytaj więcej
Każdego ranka miliony ludzi na świecie rozpoczynają dzień od mocnego, aromatycznego espresso. Zapach, kolor, duża dawka kofeiny, pianka i pobudzający aromat sprawiają, że już pierwszy łyk dodaje skrzydeł.
Czytaj więcej
Opublikowane przez organizację monitorującą rynki rolne dane są przerażające. Polska znalazła się w pierwszej piątce krajów Unii Europejskiej o największych uprawach genetycznie zmodyfikowanych roślin.
Czytaj więcej