Potrawy dla dzieci z sezonowych warzyw na jesień

Data:

 

Sezonowa kuchnia jest smaczna, zdrowa, ekologiczna i ekonomiczna. Warto przyzwyczajać dzieci do sezonowego jedzenia. Jesień to dobry czas w kuchni. Bogactwo kolorów i smaków, rozgrzewające przyprawy. Sprawdźcie nasze przepisy na jesienne dania dla dzieci.

zupy jesienne dla dzieci

 

Pomysły na  jesienne zupy

Zupa z dyni

Przepisów na zupę z dyni jest bez liku. Polecamy wypróbować zupę z dyni z mlekiem kokosowym. Jej słodki smak z pewnością zasmakuje dzieciom. Można ją podawać z grzankami lub prażonymi pestkami dyni i kleksem kwaśnej śmietany oraz natką pietruszki. Taka dawka witamin i jesiennej odporności będzie w sam raz na jesienne ochłodzenie.  Aby przygotować zupę z dyni z mlekiem kokosowym należy przesmażyć na maślę cebulkę z dodatkiem imbiru (najlepiej świeżego), curry, słodkiej papryki.  Do  tego dodajemy korzeń pietruszki, 3 marchewki i pół selera. Po podgotowaniu dodajemy 3 ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dynię najlepiej upiec w piekarniku. Dodajemy ją do wywaru z warzywami. Całość miksujemy z mlekiem kokosowym i przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną brązowego cukru.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Jesień to idealny czas na zupę ze świeżych pomidorów. Pomidory (najlepiej polne) należy sparzyć i obrać ze skórki oraz pozbawić gniazd nasiennych. Zupę można zrobić z stylu tradycyjnym – na wywarze mięsno-warzywnym ze śmietaną lub śródziemnomorskim, jako zupę krem. Krem z pomidorów to nic innego jak podduszone zmiksowane wcześniej pomidory z czosnkiem i świeżą bazylią oraz oliwą. Gorący krem z pomidorów warto posypać startą mozzarellą i pozwolić jej się rozpuścić.

Zupa jarzynowa

Jesień to czas, gdy jarzyny są najbardziej wartościowe i najsmaczniejsze. Dlatego tradycyjna zupa jarzynowa to idealny obiad na jesień. Jeśli dziecko nie przepada za jarzynową, warto spróbować podać ją w wersji zupa-krem, dodać grzanki, kluseczki lane czy kaszę. Wart uwagi jest również pomysł z doborem jarzyn o konkretnym kolorze. Zupa może być biała, pomarańczowa lub zielona.

Zupa ziemniaczana z brokułem

Można ją zrobić na bazie wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego (raczej delikatnego np. na indyku). Do jarzyn z wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy. Gdy będą miękkie blendujemy z dodatkiem kwaśnej śmietany.  Całość powinna być dość gęsta i kremowa. Ugotowane al dente różyczki brokułów kładziemy na wierzch. Wspaniałym dodatkiem będą usmażone na chrupko małe kawałeczki boczku.

 

Pomysły na jesienne placki

Placki z dyni

Placki z dyni są doskonałe zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Dynię należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę (dowolną, ale nie za ciężką) i przyprawy. W wersji na słodko – cynamon, w wersji wytrawnej sól, pieprz, imbir czy ulubione zioła. Placki smażymy na oleju roślinnym z dwóch stron na złoto. Placki na słodko podajemy z dżemem, syropem klonowym lub cukrem pudrem. W wersji wytrawnej sprawdzi się sos z warzyw duszonych, grzybowy, a także dipy na zimno.

Placki z cukinii

Placki z cukinii robi się dokładnie tak samo, jak placki z dyni, ale do cukinii pasuje raczej smak wytrawny. Warto odcisnąć cukinię z soku przed dodaniem jajek i mąki. Cukinia zawiera więcej wody niż dynia, więc jeśli nie odciśniemy wody placki mogą być za rzadkie i po usmażeniu się rozpadać.

Placki ziemniaczane z sosem

Placki ziemniaczane robimy z ziemniaków surowych startych na wiórki lub na papkę. Dodajemy cebulę (bardzo drobno posiekaną lub startą). Ziemniaki odsączamy z wody, dodajemy jajka, mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej, sól, pieprz i smażymy. Placki należy smażyć na dużej ilości oleju na złoto. Placki ziemniaczane najlepiej podać z pożywnym sosem – z duszonych warzyw, mięsnym lub grzybowym.

Curry lub gulasz warzywny

Warzywa korzeniowe, cukinia, papryka, dynia – świetnie nadają się do gulaszu warzywnego. Warzywa można dusić w sosie własnym, w pomidorach, a także w stylu orientalnym z mlekiem kokosowym.  Długo  gotowane do miękkości warzywa nie tracą błonnika ani witamin. Świetnie smakują z kaszą, ryżem lub makaronem.

Faszerowana papryka

Paprykę nafaszerować można mięsem lub kaszą z innymi  z dodatkami: serem feta, parmezanem, tofu. Świetnie sprawdza się farsz podobny do farszu gołąbków – mięso mielone z ryżem i ziołami. Nafaszerowaną paprykę można zarówno dusić jak i zapiekać.

Dodatki, sałatki, kopytka jesienne

Pieczone buraki

Pieczone buraki to świetny dodatek do sałaty czy kaszy na zimno. Sprawdzają się w towarzystwie fety, a jako przyprawę radzimy wypróbować ocet balsamiczny.  Pieczenie powoduje, że wszystko, co dobre w buraku zostaje w środku. Wystarczy po upieczeniu obrać je ze skórki.

Dania z marchewki

Surówka z tartej marchewki, marchewka na ciepło, marchewka glazurowana, marchewka z sosem z nutą pomarańczy, marchewka z imbirem – możliwości jest co niemiara. Marchewka świetnie sprawdza się w roli pomarańczowych, pieczonych frytek. Doskonale się dusi w gulaszach i curry.

Rozgrzewające dania na słodko

Knedle ze śliwkami, zapiekanka z ryżu ze śliwkami, kopytka dyniowe. Wszystko z dodatkiem cynamonu i odrobiny brązowego cukru. Czy ktoś się oprze takim jesiennym smakom? W przypadku dyni radzimy przygotować dużą ilość puree z pieczonej dyni, którą można wykorzystywać na różne sposoby – do ciasta, placków lub właśnie kopytek – gęste ciasto z puree, jajek, mąki i mąki ziemniaczanej należy pokroić w kształt kopytek i takie kluski ugotować na wodzie.

Szarlotka, placki z jabłkami, naleśniki z jabłkami

Jabłko to król polskiej jesieni i nie można o nim zapomnieć. Warto wypróbować przepis na tzw. szarlotkę sypaną, która nie wymaga wyrabiania ciasta i składa się niemal z samych jabłek. To doskonały wybór dla małych dzieci, zdrowa, domowa słodycz. Jesień to wspaniała okazja do powrotu do przepisu na placki z jabłkami. Natomiast prażone jabłka z goździkiem i cynamonem to idealny dodatek do tradycyjnych naleśników.

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Bądź pierwszą osobą która skomentuje artykuł.