Przepis na masę solną

Specjalnie przed świętami, przedstawiamy przepis na masę solną. Przygotowywanie takich figurek to wspaniała zabawa dla całej rodziny, nie tyko dla dzieci. Takie ozdoby mogą służyć jako zabawki na choinkę, upominki dla najbliższych czy dekoracja stołu.

 

masa-solna-550x350

 

Przepis na masę solną

Potrzebujemy:

- 200 g maki (około 1 1/2 szklanki)
- 200 g soli (około 3/4 szklanki)
- 125 ml wody (1/2 szklanki)

- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
 

1. Wszystkie składniki wyrobić razem na jednolitą masę, najłatwiej będzie to zrobić w misce. Ugniatamy dość długo, najlepiej ok. 10 min albo do momentu gdy masa będzie plastyczna.

 

2. Następnie z powstałej masy solnej tworzymy samodzielnie postacie lub cokolwiek co podpowie nam wyobraźnia, można użyć również form od ciastek. Jeśli nasze prace mają zawisnąć na choince, dziurki zrobimy przy pomocy plastikowej rurki do napojów (np. takiej z soczków w kartonikach 0,2L).

 

ozdoby-z-masy-solnej

 

3. Masę solną pozostawiamy do wyschnięcia na minimum 2 dni. Jeżeli chcemy przyśpieszyć tworzenie ozdób, możemy upiec powstałe ciasto. Piecyk nastawiamy na ok 50-75 stopni, wstawiamy nasze dzieła na 45-60 min. Po upieczeniu do dekorowania możemy użyć farb wodnych, brokatu, koralików – wszystko według uznania.
 

 

Czas na dekoracje

 

4. Utwardzone kształty malujemy farbami (najlepiej sprawdzają się farby szkolne w małych wiaderkach, mogą też być zwykłe plakatówki, z powodzeniem możemy użyć flamastrów czy lakieru do paznokci). Po wyschnięciu farby można dodatkowo ozdobić je sypkim brokatem (miejsce na brokat posmarujmy wcześniej klejem) lub zastosujmy brokat w żelu.

 

ozdoby-z-masy-solnej

 

Życzymy miłej zabawy!

 

masa-solna-550x350

 

Poniżej ozdoby choinkowe wykonane przez pięcioletnią Hanię z niewielką pomocą mamy.

 

ozdoby-z-masy-solnej

 

ozdoby-z-masy-solnej

 

ozdoby-z-masy-solnej

 

Zdjęcie: Anna Król Wrodycka

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz