Truskawki

Truskawki pojawiają się na początku czerwca i są jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Dodajemy je do lodów, ciast, soków, czekolad i dżemów nadają im niepowtarzalny aromat. Oprócz tego, że owoce te cudownie  smakują są też bardzo zdrowe.

 

truskawki_550

Truskawki są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy C, a także A, B1, B2 i PP. Są też bogate w makro i mikroelementy - wapń, fosfor, żelazo, mangan i magnez. Dodatkowo te małe, czerwone owoce mają w sobie duże ilości poprawiających przemianę materii soli oraz oczyszczających jelita pektyn.

 

Właściwości truskawek

Owoce te chronią przed anemią, wzmacniają organizm, pomagają w walce z chorobami reumatycznymi i obniżają kwasowość moczu. Polecane są przede wszystkim kobietom w ciąży, a także osobom ze schorzeniami nerek  i wątroby. Dodatkowo wpływają korzystnie na naszą urodę i chronią przed nowotworami. 

 

Truskawki najlepiej jeść na czczo lub dodać je do jogurtu lub Müsli. Dzięki temu, że są niskokaloryczne oraz bogate w błonnik przyspieszają trawienie i wspomagają odchudzanie.

 

Truskawki – silny alergen

Te pyszne owoce są silnym alergenem. Dlatego do diety dzieci oraz  kobiet karmiących piersią powinny być wprowadzane bardzo ostrożnie.

 

Zdjęcie: Fotolia by © adisa

Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu