Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY]
Na początku rozszerzania diety najlepiej poszczególne składniki podawać pojedynczo - na przykład jedno warzywo, jeden rodzaj mięsa. Po krótkim czasie wprowadzone składniki możemy połączyć w dania. Przedstawiamy kilka przepisów, które w tym pomogą.
fot. Fotolia
Zupki dla niemowląt po 6 miesiącu życia
1. ZUPKA JARZYNOWA Z MIĘSEM I ŻÓŁTKIEM
Składniki:
- ½ marchewki 30g
- ½ ziemniaka 30g
- kilka różyczek brokułów 40g
- ½ korzeni pietruszki 10g
- kawałek pora 5g
- 20g mięsa z piersi kurczaka lub indyka bez tłuszczu i bez skóry (tak by po ugotowaniu zostało 10g)
- 1 łyżeczka mała 5g
- ½ ugotowanego żółtka jaja kurzego
- szklanka wody źródlanej
Przygotowanie:
Warzywa umyj i obierz, pokrój w duże kawałki. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę wkładamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Następnie dokładamy brokuły i pora. Mięso gotujemy oddzielnie przez 20 minut. Ugotowane warzywa miksujemy z wywarem warzywnym, mięsem (bez wywaru mięsnego) i żółtkiem na gładką papkę. Następnie dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wody źródlanej i zagotowujemy.
2. ZUPKA Z MARCHEWKĄ, ZIEMNIAKAMI I ŻÓŁTKIEM
Składniki:
- 1 marchew 60g
- 1 ziemniak 60g
- 1 łyżeczka poszatkowanej białej części pora 15g
- 1 łyżeczka masła
- ½ ugotowanego żółtka jaja kurzego
- szklanka wody źródlanej
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na duże kawałki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy 20 minut. Ugotowane warzywa i żółtko miksujemy na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i zagotowujemy.
3. ZUPKA JABŁKOWO - MARCHEWKOWA
Składniki:
- 20g mięsa z piersi kurczaka bez tłuszczu i skóry (tak by po zagotowaniu pozostało 10g)
- 1 marchew 60g
- 1 małe jabłko 50g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szklanka wody źródlanej
- 1 łyżeczka kaszy bezglutenowej
Przygotowanie:
Marchew dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w grube talarki, jabłko obieramy i również kroimy. Marchew wkładamy do wrzątku i gotujemy 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy jabłko, kaszę oraz oliwę. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i zagotowujemy.
4. ZUPKA BROKUŁOWA Z ŻÓŁTKIEM
Składniki:
- 5 różyczek mrożonych lub świeżych brokułów 60g
- ½ marchewki 30g
- ½ korzenia pietruszki 30g
- ½ ziemniaka 40g
- ½ żółtka ugotowanego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kaszy (np. kukurydzianej)
- szklanka wody źródlanej
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka dokładnie umyj, pokrój na duże kawałki i włóż do wrzątku. Gotuj przez 10 minut, po tym czasie dołóż umyte brokuły i gotuj jeszcze 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę i gotuj do końca. Ugotowane warzywa, kaszę i oliwę miksujemy z żółtkiem na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i zagotowujemy.
5. ZUPKA BURACZKOWA
Składniki:
- 3 cienkie plastry buraka 80g
- ½ ziemniaka 30g
- ½ marchewki 30g
- 20 mięsa z piersi indyka lub kurczaka bez skóry i tłuszczu (tak by po ugotowaniu zostało 10g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- szklanka wody źródlanej
- 1 łyżeczka kaszy manny
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na duże kawałki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 minut, na 5 minut przed końcem gotowania warzyw dodajemy kaszę. Mięso gotujemy oddzielnie 20 minut. Warzywa z kaszą, mięso i tłuszcz miksujemy na gładką masę (bez wywaru mięsnego). W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i ponownie zagotowujemy.
Dania mięsne oraz krem dla najmłodszych
1. JARZYNKA I CIELĘCINA
Składniki:
- ½ marchewki 30g
- kawałek cukinii 30g
- ½ ziemniaka 40g
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 20g mięsa cielęcego (tak by po ugotowaniu pozostało 10g)
- szklanka wody źródlanej
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i gotujemy oddzielnie przez 20 minut. Marchewkę i ziemniaka myjemy i obieramy, wkładamy do wrzątku i gotujemy 20 minut. Na 8 minut przed końcem gotowania dodajemy cukinię oliwę i wsypujemy kaszę mannę. Ugotowane warzywa z kaszą oraz mięsem miksujemy z częścią wywaru warzywnego na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy pozostałą część wywaru warzywnego.
2. RISOTTO
Składniki:
- 25g piersi z kurczaka bez skóry i bez tłuszczu (tak by po zagotowaniu zostało 15g)
- 3 łyżki kleiku ryżowego
- 1 marchewka 60g
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 1 łyżeczka masła
- szklanka wody źródlanej
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na dość grube talarki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy kaszę mannę. Mięso gotujemy osobno przez co najmniej 20 minut. Warzywa, kaszę, kleik, masło i ugotowane mięso miksujemy z wywarem warzywnym na gładką papkę.
3. KREM Z KALAFIORA I CUKINII
Składniki:
- Kilka różyczek kalafior 60g
- Cukinia 60g
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- 1 łyżeczka masła
- ½ łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżeczki soku jabłkowego (najlepiej samodzielnie przygotowanego)
- ½ szklanki wody źródlanej
Przygotowanie:
Kalafiora i cukinię myjemy i kroimy na kawałki. W pierwszej kolejności do wrzątku wkładamy kalafiora. Po 10 minutach dokładamy cukinię. Gotujemy wszystko razem jeszcze 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Następnie dodajemy kleik, sok, masło. Miksujemy wszystko na gładką papkę.
Przeczytaj również:
Rozszerzanie diety, kiedy zacząć, od czego zacząć
BLW - co to jest? Dobry sposób na rozszerzanie diety
Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Owszem Według WHO wprowadzanie pokarmów od 6 miesiąca ale według polskiego towarzystwa Esphagan dietę niemowlęcia powinno się rozszerzać od ukończenia 17tygodnia a więc po 4 miesiącu życia.