Na początku rozszerzania diety najlepiej poszczególne składniki podawać pojedynczo - na przykład jedno warzywo, jeden rodzaj mięsa. Po krótkim czasie wprowadzone składniki możemy połączyć w dania. Przedstawiamy kilka przepisów, które w tym pomogą.
fot. Fotolia
1. ZUPKA JARZYNOWA Z MIĘSEM I ŻÓŁTKIEM
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa umyj i obierz, pokrój w duże kawałki. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę wkładamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Następnie dokładamy brokuły i pora. Mięso gotujemy oddzielnie przez 20 minut. Ugotowane warzywa miksujemy z wywarem warzywnym, mięsem (bez wywaru mięsnego) i żółtkiem na gładką papkę. Następnie dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wody źródlanej i zagotowujemy.
2. ZUPKA Z MARCHEWKĄ, ZIEMNIAKAMI I ŻÓŁTKIEM
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na duże kawałki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy 20 minut. Ugotowane warzywa i żółtko miksujemy na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i zagotowujemy.
3. ZUPKA JABŁKOWO - MARCHEWKOWA
Składniki:
Przygotowanie:
Marchew dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w grube talarki, jabłko obieramy i również kroimy. Marchew wkładamy do wrzątku i gotujemy 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy jabłko, kaszę oraz oliwę. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i zagotowujemy.
4. ZUPKA BROKUŁOWA Z ŻÓŁTKIEM
Składniki:
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka dokładnie umyj, pokrój na duże kawałki i włóż do wrzątku. Gotuj przez 10 minut, po tym czasie dołóż umyte brokuły i gotuj jeszcze 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę i gotuj do końca. Ugotowane warzywa, kaszę i oliwę miksujemy z żółtkiem na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i zagotowujemy.
5. ZUPKA BURACZKOWA
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na duże kawałki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 minut, na 5 minut przed końcem gotowania warzyw dodajemy kaszę. Mięso gotujemy oddzielnie 20 minut. Warzywa z kaszą, mięso i tłuszcz miksujemy na gładką masę (bez wywaru mięsnego). W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i ponownie zagotowujemy.
1. JARZYNKA I CIELĘCINA
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i gotujemy oddzielnie przez 20 minut. Marchewkę i ziemniaka myjemy i obieramy, wkładamy do wrzątku i gotujemy 20 minut. Na 8 minut przed końcem gotowania dodajemy cukinię oliwę i wsypujemy kaszę mannę. Ugotowane warzywa z kaszą oraz mięsem miksujemy z częścią wywaru warzywnego na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy pozostałą część wywaru warzywnego.
2. RISOTTO
Składniki:
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na dość grube talarki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy kaszę mannę. Mięso gotujemy osobno przez co najmniej 20 minut. Warzywa, kaszę, kleik, masło i ugotowane mięso miksujemy z wywarem warzywnym na gładką papkę.
3. KREM Z KALAFIORA I CUKINII
Składniki:
Przygotowanie:
Kalafiora i cukinię myjemy i kroimy na kawałki. W pierwszej kolejności do wrzątku wkładamy kalafiora. Po 10 minutach dokładamy cukinię. Gotujemy wszystko razem jeszcze 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Następnie dodajemy kleik, sok, masło. Miksujemy wszystko na gładką papkę.
Przeczytaj również:
Rozszerzanie diety, kiedy zacząć, od czego zacząć
BLW - co to jest? Dobry sposób na rozszerzanie diety
Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Jestem dietetykiem i mamą Julki. Uwielbiam gotować, sprawia mi to frajdę. Na co dzień prowadzę bloga, gdzie pokazuję że zdrowe jedzenie to nie wyrzeczenia, a smaczne i proste gotowanie. Kocham to co robię, chcę dzielić się moimi pomysłami. Mój blog: www.facebook.com/mydietkl