Przepisy dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY]
Twoje dziecko skończyło już 10 miesięcy? To fantastycznie! Maluch stabilnie siedzi, raczkuje, a może nawet i chodzi! Rozwija się w bardzo szybkim tempie, dlatego potrzebuje mnóstwo witamin i mikroelementów, aby nadal mógł tak prędko rosnąć! Poznał smak już wielu produktów. Warzywa, owoce nie są mu obce jak również zasmakował w nabiale i chudym mięsie. Przyszedł czas na kolejne odkrywanie nowych potraw i smaków. Nie masz pomysłu na zdrowy obiad dla swojej pociechy? Mamy dla Was sprawdzone przepisy na zupki i dania główne dla 10. i 11. miesięcznych maluchów!
Zupki dla maluchów
1. ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI
Składniki:
- 1 marchew 60g
- ½ korzenia pietruszki 30g
- biała część pora 20g
- ½ łyżki mrożonego groszku 10g
- 1 szklanka wody źródlanej
- 50g mięsa z nogi kurczaka (bez kości)
Składniki na kluseczki:
- 1 żółtko jaja kurzego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka wody
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso kroimy i wkładamy do wrzątku wraz z jarzynami, gotujemy przez ok. 20 minut. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy por, a marchew, pietruszkę, groszek i mięso miksujemy z odrobiną wywaru tak by pozostały wyczuwalne kawałki. Z żółtka, mąki i jednej łyżeczki wody wyrabiamy łyżeczką lub widelcem lane ciasto. Rosół doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do niego ciasto, najlepiej przez sitko. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Kluski lane powinny być miękkie i bardzo drobne.
2. ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI
Składniki:
- 1 marchew 60g
- ½ korzenia pietruszki 30g
- biała część pora 20g
- 1 pomidor bez skórki 100g
- 20g schabu bez kości
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ¼ ząbka czosnku
- 2 listki bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Składniki na kluseczki:
- 1 żółtko jaja kurzego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka wody
Przygotowanie:
Umyte i obrane warzywa kroimy w talarki i wraz z mięsem i czosnkiem wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy por, a resztę miksujemy tak by pozostały cząstki. W razie potrzeby dolewamy wywar. Z żółtka, mąki i jednej łyżeczki wody wyrabiamy łyżeczką lub widelcem lane ciasto. Wlewamy do zupy ciasto, najlepiej przez sitko. Dodajemy bazylię i oliwę z oliwek, gotujemy całość jeszcze przez chwilę.
3. ZUPA DYNIOWA DLA CAŁEJ RODZINY
Składniki:
- ½ średniej dyni
- 2 marchewki 120g
- 2 łyżki masła
- kilka plastrów świeżego imbiru
- ½ płaskiej łyżeczki soli
- 1l wywaru z mięsa z indyka lub kurczaka (bez kości)
Przygotowanie:
Dynię i marchew kroimy w kostkę. Wkładamy do gotującego się wywaru. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sól, masło i dwie czubate łyżeczki świeżego, startego imbiru. Wszystko miksujemy razem na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy wywar mięsny. Rodzice wedle swojego uznania mogą doprawić zupkę większą ilością imbiru i cynamonem.
4. KREM ZE SZPINAKU Z JOGURTEM
Składniki:
- 80g świeżego szpinaku
- 1 marchew 60g
- 1 ziemniak 60g
- 1 korzeń pietruszki 60g
- ¼ ząbka czosnku
- biała część pora
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szklanka wody źródlanej
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy i drobno siekamy. Na oliwie delikatnie podsmażamy posiekany czosnek, następnie dolewamy wody i wrzucamy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz szpinak. Dusimy po przykryciem. Po 10 minutach dodajemy pozostałe warzywa, w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez 15 minut. Na koniec wszystko dokładnie miksujemy. Na talerzu dodajemy 1 łyżkę jogurtu naturalnego.
Obiad dla głodomorków
1. LECZO
Składniki:
- 80g kabaczka
- ½ cebuli
- ½ białej papryki 40g
- 40g dyni
- ½ korzenia pietruszki 30g
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki wody źródlanej
Przygotowanie:
Dynię, kabaczka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy, a czosnek wyciskamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i razem z obraną pietruszką ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Skórę z papryki odrzucamy skórkę. Wszystkie warzywa wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i oliwą. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości.
2. PULPETY CIELĘCE
Składniki:
- 50g surowej cielęciny
- 1 marchew 60g
- ½ korzenia pietruszki 30g
- 50g cukinii bez pestek
- kawałek białej części pora
- 1 żółtko jaja kurzego
- 2 łyżki kaszy manny
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
- ½ łyżeczki posiekanej kolendry
- ½ szklanki wody źródlanej
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i miksujemy np. blenderem. Do mięsa dodajemy żółtko, kaszę mannę i posiekany koperek oraz kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki. Warzywa myjemy i obieramy, następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Por kroimy w talarki. Pulpeciki wkładamy do wrzącej wody, po 10 minutach dokładamy warzywa. Wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut.
3. KLUSECZKI Z SEREM
Składniki:
- 100g ugotowanych ziemniaków
- 35g chudego białego sera
- 1 żółtko jaja kurzego
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie rozgniatamy i łączymy z białym serem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Na stolnicy lub na czystej desce formujemy z ciasta cienki wałek i wycinamy 2cm kluseczki. W miarę potrzeby, przy wyrabianiu ciasta deskę lub stolnicę posypujemy odrobiną mąki pszennej. Przygotowane kluski wkładamy na nieosolony wrzątek. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na . powierzchnię.
4. PLACUSZKI Z CUKINII - DANIE DLA CAŁEJ RODZINY
Składniki:
- 300g cukinii
- 1 żółtko jaja kurzego
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- ½ marchwi 30g
- olej rzepakowy do smażenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, a następnie odsączamy sok. To samo robimy z marchewką. Żółtko roztrzepujemy, dodajemy cukinię, marchew, sól i mąkę. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej z niewielką ilością oleju.
5. GNOCCHI Z DYNI - DANIE DLA CAŁEJ RODZINY
Składniki:
- 1 dynia ok. 1kg
- 200g ugotowanych ziemniaków
- 150g mąki tortowej
- szczypta gałki muszkatołowej w proszku
- szczypta imbiru w proszku
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 żółtko jaja kurzego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Dynię kroimy na pół, wyjmujemy łyżką miąższ i pestki. Tak przygotowaną dynię, wkładamy do rozgrzanego do temperatury 200st. C piekarnika. Gdy dynia wystygnie zdejmujemy skórę i odlewamy sok. Pozostały miąższ dokładnie miksujemy, a następnie odciskamy sok (najlepiej przez sito). Ziemniaki rozgniatamy. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Mąkę wsypujemy stopniowo i staramy się żeby dodać jej jak najmniej. Kaszę mannę dodajemy jeśli ciasto będzie się kleiło. Przygotowane ciasto formujemy na 2 centymetrowy wałek i kroimy w poprzek na kluseczki. Wkładamy je partiami do wrzącej lekko osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty do miękkości.
6. PULPETY Z MINTAJA W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
- 1 kostka fileta z mintaja 100g
- 1 marchew 60g
- ½ korzenia pietruszki 30g
- ¼ małej cebuli
- 1 żółtko jaja kurzego
- 2 łyżeczki kaszy manny
- szczypta imbiru świeżo startego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
- ½ łyżeczki masła
- ½ szklanki wody źródlanej
Przygotowanie:
Mięso ryby dokładnie szatkujemy. Pamiętajmy, żeby upewnić się czy nie ma ości! Następnie dodajemy kaszę mannę, żółtko, koperek i imbir. Mieszamy i formujemy pulpeciki. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę drobno szatkujemy. Wodę gotujemy, wkładamy pulpeciki, a po 5-7 minutach warzywa i przecier. Dusimy wszystko razem jeszcze przez 15 minut. Po ugotowaniu dodajemy masło.
7. SURÓWKA Z RZODKIEWKI
Składniki:
- ½ marchewki 30g
- 30g białej rzodkwi
- 5 rodzynek
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ugniatamy widelcem. Rodzynki myjemy, wkładamy do wrzątku na 5 minut. Warzywa i rodzynki mieszamy z jogurtem. Odstawiamy na 20 minut.
Przeczytaj również:
Jak przygotowywać warzywa? >>>
Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Zdjęcie: Pixabay.com
Jeśli mogę dodać swój na kluski bananowe.
W odpowiedzi na pytania czym zastępować jajo.
Są naprawdę bardzo szybkie i smaczne:
ca.2 łyżki mąki (robiłam na różnych rodzajach)
1 mały-średni banan
Ewentualnie 2 czubate łyżeczki twarożku kanapkowego lub drobno zmielonego twarogu.
Banana rozgniatam, dodaje mąkę i ewtl. twaróg .mieszam do konsystencji jak na lane kluski. Zagotowuję wodę w garnuszku i wykładam jedną kluskę łyżeczką aby sprawdzić czy się nie rozpadnie. Jeśli tak to dodaje jeszcze odrobine mąki.
Gotowac az do wypłynięcia.
Czasem dodaje trochę cynamonu i czasem polewam je jogurtem. Moj Marek wcina z chęcią :)
Pozdrawiam
Nie wiem czy tak można dla dzieci, ale w diecie wegańskiej jajko zastępuje się 1 łyżką siemia lnianego namoczonego w wodzie (ok 50mL) i zmielonego - podobna zawartość tłuszczu co w żółtku.
Pozdrawiam
Mam pytanie do przepisu na pulpety z mintaja żółtko dodać ugotowane czy surowe? Proszę o odpowiedź.