Data modyfikacji:

Przepisy dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY]

Autor: Katarzyna Lemanowicz - Dietetyk

Twoje dziecko skończyło już 10 miesięcy? To fantastycznie! Maluch stabilnie siedzi, raczkuje, a może nawet i chodzi! Rozwija się w bardzo szybkim tempie, dlatego potrzebuje mnóstwo witamin i mikroelementów, aby nadal mógł tak prędko rosnąć! Poznał smak już wielu produktów. Warzywa, owoce nie są mu obce jak również zasmakował w nabiale i chudym mięsie. Przyszedł czas na kolejne odkrywanie nowych potraw i smaków. Nie masz pomysłu na zdrowy obiad dla swojej pociechy? Mamy dla Was sprawdzone przepisy na zupki i dania główne dla 10. i 11. miesięcznych maluchów!

 

Pyszne i zdrowe przepisy na zupy i dania główne dla dzieci w

 

Zupki dla maluchów

1. ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI

Składniki:

  • 1 marchew 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • biała część pora 20g
  • ½ łyżki mrożonego groszku 10g
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 50g mięsa z nogi kurczaka (bez kości)

Składniki na kluseczki:

  • 1 żółtko jaja kurzego 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka wody

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mięso kroimy i wkładamy do wrzątku wraz z jarzynami, gotujemy przez ok. 20 minut. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy por, a marchew, pietruszkę, groszek i mięso miksujemy z odrobiną wywaru tak by pozostały wyczuwalne kawałki. Z żółtka, mąki i jednej łyżeczki wody wyrabiamy łyżeczką lub widelcem lane ciasto. Rosół doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do niego ciasto, najlepiej przez sitko. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Kluski lane powinny być miękkie i bardzo drobne.

 

 

2. ZUPA POMIDOROWA Z LANYMI KLUSKAMI

Składniki:

  • 1 marchew 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • biała część pora 20g
  • 1 pomidor bez skórki 100g
  • 20g schabu bez kości
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¼ ząbka czosnku
  • 2 listki bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Składniki na kluseczki:

  • 1 żółtko jaja kurzego 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka wody

Przygotowanie:

Umyte i obrane warzywa kroimy w talarki i wraz z mięsem i czosnkiem wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy por, a resztę miksujemy tak by pozostały cząstki. W razie potrzeby dolewamy wywar. Z żółtka, mąki i jednej łyżeczki wody wyrabiamy łyżeczką lub widelcem lane ciasto. Wlewamy do zupy ciasto, najlepiej przez sitko. Dodajemy bazylię i oliwę z oliwek, gotujemy całość jeszcze przez chwilę. 

 

 

 

3. ZUPA DYNIOWA DLA CAŁEJ RODZINY

Składniki:

  • ½ średniej dyni
  • 2 marchewki 120g
  • 2 łyżki masła
  • kilka plastrów świeżego imbiru
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • 1l wywaru z mięsa z indyka lub kurczaka (bez kości)

Przygotowanie:

Dynię i marchew kroimy w kostkę. Wkładamy do gotującego się wywaru. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sól, masło i dwie czubate łyżeczki świeżego, startego imbiru. Wszystko miksujemy razem na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy wywar mięsny. Rodzice wedle swojego uznania mogą doprawić zupkę większą ilością imbiru i cynamonem.

 

 

4. KREM ZE SZPINAKU Z JOGURTEM  

Składniki:

  • 80g świeżego szpinaku
  • 1 marchew 60g
  • 1 ziemniak 60g
  • 1 korzeń pietruszki 60g
  • ¼ ząbka czosnku
  • biała część pora
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • szklanka wody źródlanej

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy, odsączamy i drobno siekamy. Na oliwie delikatnie podsmażamy posiekany czosnek, następnie dolewamy wody i wrzucamy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz szpinak. Dusimy po przykryciem. Po 10 minutach dodajemy pozostałe warzywa, w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez 15 minut. Na koniec wszystko dokładnie miksujemy. Na talerzu dodajemy 1 łyżkę jogurtu naturalnego. 

 

Obiad dla głodomorków

1. LECZO

Składniki:

  • 80g kabaczka
  • ½ cebuli
  • ½ białej papryki 40g
  • 40g dyni
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki wody źródlanej

Przygotowanie:

Dynię, kabaczka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy, a czosnek wyciskamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i razem z obraną pietruszką ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Skórę z papryki odrzucamy skórkę. Wszystkie warzywa wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i oliwą. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości.




2. PULPETY CIELĘCE

Składniki:

  • 50g surowej cielęciny
  • 1 marchew 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • 50g cukinii bez pestek
  • kawałek białej części pora
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki posiekanej kolendry
  • ½ szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i miksujemy np. blenderem. Do mięsa dodajemy żółtko, kaszę mannę i posiekany koperek oraz kolendrę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki. Warzywa myjemy i obieramy, następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Por kroimy w talarki. Pulpeciki wkładamy do wrzącej wody, po 10 minutach dokładamy warzywa. Wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut. 

 


3. KLUSECZKI Z SEREM

Składniki:

  • 100g ugotowanych ziemniaków
  • 35g chudego białego sera
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie rozgniatamy i łączymy z białym serem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Na stolnicy lub na czystej desce formujemy z ciasta cienki wałek i wycinamy 2cm kluseczki. W miarę potrzeby, przy wyrabianiu ciasta deskę lub stolnicę posypujemy odrobiną mąki pszennej. Przygotowane kluski wkładamy na nieosolony wrzątek. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na . powierzchnię. 




4. PLACUSZKI Z CUKINII - DANIE DLA CAŁEJ RODZINY

Składniki:

  • 300g cukinii
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ½ marchwi 30g
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, a następnie odsączamy sok. To samo robimy z marchewką. Żółtko roztrzepujemy, dodajemy cukinię, marchew, sól i mąkę. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej z niewielką ilością oleju. 

 

 

5. GNOCCHI Z DYNI - DANIE DLA CAŁEJ RODZINY

Składniki:

  • 1 dynia ok. 1kg
  • 200g ugotowanych ziemniaków
  • 150g mąki tortowej
  • szczypta gałki muszkatołowej w proszku
  • szczypta imbiru w proszku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Dynię kroimy na pół, wyjmujemy łyżką miąższ i pestki. Tak przygotowaną dynię, wkładamy do rozgrzanego do temperatury 200st. C piekarnika. Gdy dynia wystygnie zdejmujemy skórę i odlewamy sok. Pozostały miąższ dokładnie miksujemy, a następnie odciskamy sok (najlepiej przez sito). Ziemniaki rozgniatamy. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Mąkę wsypujemy stopniowo i staramy się żeby dodać jej jak najmniej. Kaszę mannę dodajemy jeśli ciasto będzie się kleiło. Przygotowane ciasto formujemy na 2 centymetrowy wałek i kroimy w poprzek na kluseczki. Wkładamy je partiami do wrzącej lekko osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty do miękkości.



6. PULPETY Z MINTAJA W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

  • 1 kostka fileta z mintaja 100g
  • 1 marchew 60g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • ¼ małej cebuli 
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • szczypta imbiru świeżo startego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki masła
  • ½ szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

Mięso ryby dokładnie szatkujemy. Pamiętajmy, żeby upewnić się czy nie ma ości! Następnie dodajemy kaszę mannę, żółtko, koperek i imbir. Mieszamy i formujemy pulpeciki. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę drobno szatkujemy. Wodę gotujemy, wkładamy pulpeciki, a po 5-7 minutach warzywa i przecier. Dusimy wszystko razem jeszcze przez 15 minut. Po ugotowaniu dodajemy masło. 

 


7. SURÓWKA Z RZODKIEWKI

Składniki:

  • ½ marchewki 30g
  • 30g białej rzodkwi
  • 5 rodzynek
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ugniatamy widelcem. Rodzynki myjemy, wkładamy do wrzątku na 5 minut. Warzywa i rodzynki mieszamy z jogurtem. Odstawiamy na 20 minut. 

 

Przeczytaj również:

Jak przygotowywać warzywa? >>>

Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

 

Zdjęcie: Pixabay.com


Autor

Katarzyna Lemanowicz - Dietetyk

Jestem dietetykiem i mamą  Julki. Uwielbiam gotować, sprawia mi to frajdę. Na co dzień prowadzę bloga, gdzie pokazuję że zdrowe jedzenie to nie wyrzeczenia, a smaczne i proste gotowanie. Kocham to co robię, chcę dzielić się moimi pomysłami. Mój blog:  www.facebook.com/mydietkl

Komentarze
31-05-2020
Ocena:
u nas najlepiej idą te Holle mięsne, poza tym muzy owocowe w tubkach
28-04-2020
Ocena:
a jakie słoiczki Holle polecacie?
02-03-2020
Ocena:
Może warto napisać iż przepisy nie są Pani autorstwa tylko pochodzą z książki u malucha na talerzu... wstyd
03-02-2020
Ocena:
Mam pytanie odnośnie kluseczek z twarogiem. Polewacie je jakimś sosem, czy podajecie bez niczego?
22-01-2020
Ocena:
ja bym na tym etapie nie dodawała jeszcze soli, poza tym poza tym przepisy nawet OK. @Stenka, też lubie Holle, ale miedzy innymi za to, ze nie stosują ani cukru ani soli
02-12-2019
Ocena:
dziekuję za inspiracje! nie jestem niestety dobra w kuchni i do tej pory opierałam sie na składzie słoiczków Holle, ktore podawalam dziecku. patrzyłam na skład na słoiczku i starałam sie przygotowac podobne danie, chociaż nigdy nie wychodziło tak dobre...ale z Twoimi przepisami na pewno sie uda!:)
01-10-2019
Ocena:
Fajne przepisy tylko mój synek ma uczulenie na białko jajka kurzego
01-10-2019
Ocena:
Fajne, proste przepisy!Jeśli mogę dodać swój na kluski bananowe. W odpowiedzi na pytania czym zastępować jajo.Są naprawdę bardzo szybkie i smaczne:ca.2 łyżki mąki (robiłam na różnych rodzajach)1 mały-średni bananEwentualnie 2 czubate łyżeczki twarożku kanapkowego lub drobno zmielonego twarogu.Banana rozgniatam, dodaje mąkę i ewtl. twaróg .mieszam do konsystencji jak na lane kluski. Zagotowuję wodę w garnuszku i wykładam jedną kluskę łyżeczką aby sprawdzić czy się nie rozpadnie. Jeśli tak to dodaje jeszcze odrobine mąki.Gotowac az do wypłynięcia.Czasem dodaje trochę cynamonu i czasem polewam je jogurtem. Moj Marek wcina z chęcią :)Pozdrawiam
26-04-2019
Ocena:
@JustynaNie wiem czy tak można dla dzieci, ale w diecie wegańskiej jajko zastępuje się 1 łyżką siemia lnianego namoczonego w wodzie (ok 50mL) i zmielonego - podobna zawartość tłuszczu co w żółtku. Pozdrawiam
29-01-2019
Ocena:
Super przepisy, ale czym zastąpić jajko gdy dziecko jest alergikiem?
27-04-2018
Ocena:
Witam.Mam pytanie do przepisu na pulpety z mintaja żółtko dodać ugotowane czy surowe? Proszę o odpowiedź.
08-04-2018
Ocena:
Mam pytanie czy w całym wydarzenia zmiksować to wszystko czy odłączyć trochę i czy to na czysty rosołu zrobić lane kluseczki a potem resztę dodać. Dziękuję za odpowiedź.
08-10-2017
Ocena:
Świetne przepisy, moje dziewczyny wcinają pięknie :) właśnie robię dyniową :) pozdrawiam.
30-07-2017
Ocena:
Super przepisy mam warzywka z własnego ogrodu a mały wcina aż się uszy trzesa
krzesłko

Jakie krzesełko do karmienia wybrać?

2021-08-24
Gdy noworodek staje się kilkumiesięcznym dzieckiem, wielu rodziców zastanawia się, jakie krzesełko do karmienia wybrać. Im dziecko jest starsze, tym bardziej jego dieta staje się bogatsza i różnorodna. Powolne wprowadzanie nowych produktów zamienia się w jedzenie pełnych posiłków. I właśnie dlatego głowimy się, jakie krzesełko wybrać, by było bezpieczne, łatwe w użytkowaniu i komfortowe dla maluszka. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę.
jaka woda dla niemowlaka

Jaka woda dla niemowlaka będzie najlepsza? Jaka temperatura?

2021-06-05
Czy małe dziecko może pić wodę? Czym powinna cechować się woda mineralna dla niemowlaka i jaką powinna mieć temperaturę? Co z wodą z cukrem – czy należy podawać ją dziecku? Niemal każdy młody rodzic zadaje sobie takie i podobne pytania. Ty też jesteś w tym gronie? Świetnie się składa, bo poniżej znajdziesz wyczerpujące odpowiedzi.
niemowlę nie chce jeść

Niemowlę nie chce jeść – co zrobić? Co to znaczy?

2021-06-01
Brak apetytu u niemowlaka to problem, który spędza sen z powiek wielu młodym rodzicom. Opiekunowie obawiają się, że zbyt mała ilość spożywanego pokarmu wpłynie negatywnie na zdrowie maleństwa. Boją się, że słabszy apetyt może być wynikiem choroby. Czy tak jest faktycznie? Czy to, że niemowlę mało je powinno zawsze budzić niepokój?
najlepsza butelka antykolkowa

Jaka jest najlepsza butelka antykolkowa?

2021-05-25
Kolka niemowlęca jest powszechną dolegliwością, która pojawia się między 3. a 5. tygodniem życia dziecka. Silny ból brzuszka może powodować nawet kilkugodzinny płacz, co z kolei prowadzi do poczucia kompletnej bezradności u rodziców. Na szczęście są sposoby na to, by zlikwidować dolegliwość albo nieco zmniejszyć jej nasilenie. Jeden z nich to sięgnięcie po butelki do karmienia antykolkowe. Sprawdź, na jakiej zasadzie działają takie produkty i które z nich warto kupić.
W 7. miesiącu życia dziecka jego dieta wzbogaca się o grosze

Przepisy dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY]

2021-03-11
7. miesiąc życia to odpowiedni czas na wprowadzenie do diety dziecka kolejnych nowości. W tym miesiącu wprowadzamy pierwsze przyprawy. Poznaj sprawdzone przepisy kulinarne na dania dla niemowląt.
Rozszerzaj dietę dziecka stopniowo, pamiętając, aby powoli p

Przepisy dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY]

2021-03-10
8. miesiąc życia dziecka to moment, kiedy dziecko powinno więcej gryźć. W tym miesiącu również warto podawać wysokoenergetyczne posiłki. Poznaj sprawdzone przepisy kulinarne na dania dla niemowląt.
kasza dla dziecka

Kasza w diecie dziecka - jaka kasza i od kiedy

2021-03-02
Jaką kaszę i kiedy wprowadzić do diety dziecka, jaka jest najzdrowsza? Podpowiadamy.