Jeśli Twoje dziecko właśnie skończyło 4 miesiąc życia, a Ty chciałabyś zacząć rozszerzać jego dietę, możesz przygotować mu pyszną zupę lub deser. Zaczynamy od najprostszych i najbezpieczniejszych warzyw i owoców. Na początek proponuję przepisy dla niemowląt z wykorzystaniem: marchewki, ziemniaka, brokuła, natki pietruszki, dyni i jabłuszka. Oto kilka z nich, które sprawdziły się u mnie, i które mogę polecić także Tobie. Zapraszam.
UWAGA! Rozszerzanie diety dziecka karmionego piersią rozpoczynamy w po 6. miesiącu życia, natomiast dziecka karmionego mlekiem modyfikowanym po 4 – 5 miesiącu życia.
1. PIERWSZA ZUPKA: MARCHEWKOWA
Składniki:
Przygotowanie:
Marchew i ziemniaka dokładnie umyć i pokroić (krojenie warzyw skraca czas ich gotowania przez co zachowują więcej wartości odżywczych), wkładamy je do wrzątku i gotujemy pod przykryciem do miękkości ok. 20 minut. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wszystko dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dolewamy wody źródlanej i zagotowujemy.
2. ZUPKA JARZYNOWA
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa należy dokładnie umyć i obrać, następnie pokroić w grube talarki. Wkładamy wszystko do wrzątku i gotujemy pod przykryciem do miękkości ok. 20 minut. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wszystko dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy wody źródlanej i zagotowujemy.
3. ZUPKA BROKUŁOWA
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa należy dokładnie umyć i obrać następnie pokroić w grube talarki. Następnie marchewkę, ziemniaka i pietruszkę wkładamy do gorącej wody i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Następnie dodajemy brokuły i gotujemy jeszcze kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę z oliwek i wszystko dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i zagotowujemy.
4. ZUPKA DYNIOWA
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem do miękkości ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę z oliwek, wszystko dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dolewamy wody źródlanej i zagotowujemy.
Myślę, że nikogo tu nie zdziwię. Od lat niezmiernie pierwszym proponowanym deserem są przetarte jabłka.
PRZECIER Z JABŁKA
Składniki:
Przygotowanie:
Jabłko należy umyć, obrać i zmiksować. Dla zagęszczenia można dodać kleik ryżowy (w późniejszym etapie).
Pamiętajcie, aby wszystkie używane do przepisów warzywa i owoce były z jak najlepszych źródeł. Oczywiście idealnie, jeśli będą pochodziły z działki lub przydomowego ogródka. Jeśli nie mamy takiej możliwości spróbujmy znaleźć lokalnego dostawcę warzyw i owoców lub mały sklepik, może być eko, który dba o źródło swoich dostaw. Powodzenia w rozszerzaniu diety niemowlęcia :-)
Przeczytaj również:
Jak przygotowywać warzywa? >>>
Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Zdjęcie: Fotolia All rights reserved
Jestem dietetykiem i mamą Julki. Uwielbiam gotować, sprawia mi to frajdę. Na co dzień prowadzę bloga, gdzie pokazuję że zdrowe jedzenie to nie wyrzeczenia, a smaczne i proste gotowanie. Kocham to co robię, chcę dzielić się moimi pomysłami. Mój blog: www.facebook.com/mydietkl