Data modyfikacji:

Przepisy dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY]

Autor: Katarzyna Lemanowicz - Dietetyk

Dziecko intensywnie rozwija się, poznaje mnóstwo nowych smaków i coraz częściej sięga do dorosłego talerza. W 9. miesiącu życia niektóre dzieci swobodnie raczkują, wstają, a nawet chodzą! Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta, pełna minerałów i składników odżywczych, dzięki którym maluch będzie mógł zdrowo rosnąć. Jednak brakuje ci pomysłów jakie obiady bądź surówki możesz podawać swojej pociesze? Podpowiadamy przepisy na pyszne obiady!

 

Skorzystaj z naszych propozycji obiadowych dla 9 miesięczneg

 

Obiad dla dziewięciomiesięczniaka

1. ZUPKA POMIDOROWA

Składniki:

  • 1,5l wody źródlanej
  • 20g cielęciny
  • 2 marchewki 120g
  • 1 pietruszka 60g
  • ½ selera 50g
  • kawałek pora
  • 2 łyżki mrożonego groszku zielonego
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego koperku i pietruszki
  • ½ łyżeczki drobno posiekanej bazylii
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Z warzyw, kaszy i mięsa gotujemy rosół (bez przecieru pomidorowego). Pod koniec gotowania dodajemy pietruszkę, koperek i bazylię. Po ugotowaniu mięso powinno być bardzo miękkie. Odlewamy ½ litra wywaru, dodajemy do niej przecier pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Warzywa, kaszę i mięso siekamy bardzo drobno, następnie wkładamy je do miseczki i zalewamy wywarem z przecierem pomidorowym.

 


2.  BARSZCZYK

Składniki:

  • 100 – 200g schabu bez kości
  • 2 średnie buraki 100g
  • ½ jabłka 30g
  • 2 marchewki 120g
  • 1 korzeń pietruszki 60g
  • ½ pora 30g
  • do smaku: szczypta soli, majeranku suszonego i koperku świeżego

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do wody. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy i w wywarze gotujemy pokrojone na talarki marchewkę, pietruszkę i por, a także drobno starte buraczki i przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojone jabłko. Zupa powinna być gęsta, ze względu na dużą ilość warzyw. Przed podaniem w miseczce bardzo drobno kroimy mięso i w miarę potrzeby rozdrabniamy warzywa. 

 


3. CIELĘCINA Z WARZYWAMI

Składniki:

  • ½ marchewki 30g
  • kawałek cukinii 40g
  • kawałek dyni 30g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • kawałek białej części pora 10g
  • 1/3 pomidor 30g
  • 45g cielęciny surowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie:

Umyte i obrane warzywa trzemy na tarce o drobnych oczkach. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy na kawałki, a pora na talarki. Mięso myjemy i wkładamy do wrzątku. Po 10 minutach dodajemy warzywa i dusimy przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę z oliwek. Ugotowane mięso wyjmujemy i drobno siekamy. Podajemy z warzywami.

 


4. PULPETY Z KURCZAKA

Składniki:

  • 50g zmielonej piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki ryżu 
  • 1 marchewka 60g
  • 1 korzeń pietruszki 60g
  • łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki drobno posiekanej kolendry
  • ½ łyżeczki drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżeczki kleiku ryżowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Ryż gotujemy do miękkości. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy na grube talarki i gotujemy przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu, ryż, marchew i pietruszkę rozdrabniamy widelcem. Wszystko razem mieszamy, dodajemy zmielone mięso z piersi kurczaka i drobno poszatkowany koperek, kolendrę i bazylię, formujemy małe kulki. Możemy w trakcie wyrabiania dodawać wodę, żeby mięso dało się formować i żeby się nie rozpadło. Przygotowane pulpety obtaczamy w kleiku ryżowym, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. 

 


 


5. KLUSECZKI Z MĄKI RYŻOWEJ 

Składniki:

  • 100g ugotowanych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Mąki ryżowej dodajemy tylko tyle, aby ciasto dało się łatwo formować i nie lepiło do rąk. Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy cienki wałek i tniemy go w poprzek na półtoracentymetrowe kawałki. Wkładamy je na nieosolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty do miękkości. 

 


6. SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁEK 

Składniki:

  • ½ marchewki 30g
  • ½ jabłka 30g
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Marchew i jabłko myjemy, obieramy. Jeśli dziecko ma ząbki i dobrze gryzie możemy zetrzeć je na drobnej tarce. Jeśli nie, dokładnie miksujemy produkty na gładką masę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i odstawiamy surówkę na 15 minut. 

 


7. SURÓWKA Z BURAKÓW

Składniki:

  • ½ buraka 40g
  • ½ jabłka 30g
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Buraka dokładnie myjemy i gotujemy ok. 30 minut do miękkości. Jabłko i ugotowanego buraka obieramy. Ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce. Dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. 

 


8. KURCZAK Z SURÓWKĄ Z OGÓRKÓW    

Składniki:

  • 40g mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ½ świeżego ogórka 30g
  • szczypta soli
  • odrobina posiekanego koperku

Przygotowanie:

Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 20 – 25 minut. Po ugotowaniu drobno siekamy. Ogórek myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Ogórki mieszamy z jogurtem i koperkiem.
 

Przeczytaj również:

Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Zdjęcie: Pixabay.com


Autor

Katarzyna Lemanowicz - Dietetyk

Jestem dietetykiem i mamą  Julki. Uwielbiam gotować, sprawia mi to frajdę. Na co dzień prowadzę bloga, gdzie pokazuję że zdrowe jedzenie to nie wyrzeczenia, a smaczne i proste gotowanie. Kocham to co robię, chcę dzielić się moimi pomysłami. Mój blog:  www.facebook.com/mydietkl

Komentarze
15-11-2020
Ocena:
Jogurt naturalny można podawać od 11 msc życia niemowlaka.
22-09-2020
Ocena:
a ktoś próbował tej nowej wody w kartonikach od Holle?
31-05-2020
Ocena:
Holle jest super
06-04-2020
Ocena:
Wywaru mięsnego nie powinno się podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.
23-01-2020
Ocena:
Mama, no zależy jakie kasze podajesz! Uwierz, że znajda się takie, które ani cukru, ani soli nie mają, np Holle.
19-01-2020
Ocena:
Też myślałam, że sól to samo zło. Na mały garnuszek z zupka szczypta nie zrobi krzywdy. Przeczytajcie skład kaszek dla niemowlaków. Tam to dopiero jest pełno innej strasznej substancji...cukru.
01-07-2019
Ocena:
Sól jest moim zdaniem dobrym prostym ulepszaczem smaku dla niejadków, jeśli ktoś wie oczywiscie jakiej i jak używać. Dziwią mnie komentarze mam nie majacych pojęcia w tym temacie. Rozkrzyczany jest temat nie podawania soli dzieciom -soli czyt. tej jodowanej, bialej, najtańszej, ponieważ chodzi o to, ze normy suplementacji jodu w diecie są określane dla osób dorosłych, a nie maluchow. Jeśli użyjemy soli himalajskiej-rozowej/ soli perskiej-niebieskiej, ktore są nie jodowane problem znika. Nikt oczywiscie nie mowi tu o tym, zeby dziecko jadło sól garściami.
08-04-2019
Ocena:
Sól zawiera też sporo mikroelementów więc nie przesadzajmy że ta szczypta będzie taaaka zła dla bobasa. Super przepisy
27-02-2019
Ocena:
Uwielbiam komentarze niektórych rodziców. Można zawsze nie dodać tej soli, jeżeli szczypta ma zrobić taką KRZYWDĘ. Ciekawa jestem czy mama też tak jada ziemniaki i wszystko bez soli.
14-11-2018
Ocena:
Przepisy super co nie zrobiłam to synowi smakowało
03-08-2018
Ocena:
Sól dla niemowlaka? Totalnie niepoprawnie
15-05-2018
Ocena:
Fajne, przyda się, bo już ostatnio mi pomysłów brakowało.
W 7. miesiącu życia dziecka jego dieta wzbogaca się o grosze

Przepisy dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY]

2021-03-11
7. miesiąc życia to odpowiedni czas na wprowadzenie do diety dziecka kolejnych nowości. W tym miesiącu wprowadzamy pierwsze przyprawy. Poznaj sprawdzone przepisy kulinarne na dania dla niemowląt.
Rozszerzaj dietę dziecka stopniowo, pamiętając, aby powoli p

Przepisy dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY]

2021-03-10
8. miesiąc życia dziecka to moment, kiedy dziecko powinno więcej gryźć. W tym miesiącu również warto podawać wysokoenergetyczne posiłki. Poznaj sprawdzone przepisy kulinarne na dania dla niemowląt.
kasza dla dziecka

Kasza w diecie dziecka - jaka kasza i od kiedy

2021-03-02
Jaką kaszę i kiedy wprowadzić do diety dziecka, jaka jest najzdrowsza? Podpowiadamy.
Pyszne i zdrowe przepisy na zupy i dania główne dla dzieci w

Przepisy dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY]

2021-02-10
10 i 11 miesiąc życia dziecka to czas na szaleństwo w kuchni! W tym miesiącu warto podawać dziecku nowe smaki, ale też te które dobrze zna. Poznaj sprawdzone przepisy kulinarne na dania dla niemowlą
Żywienie niemowląt: po 6.miesiącu, czyli maluch kończy pół r

Przepisy dla niemowląt po 6 miesiącu życia - Dania dla niemowlaka

2021-02-10
Na początku rozszerzania diety najlepiej poszczególne składniki podawać pojedynczo - na przykład jedno warzywo, jeden rodzaj mięsa. Po krótkim czasie wprowadzon...
Mleko modyfikowane, karmienie dziecka, butelka, karmienie bu

Jak wybrać dobre mleko modyfikowane?

2020-10-05
Nie możesz karmić piersią? Niekiedy niestety tak się zdarza i są problemy z laktacją, dlatego trzeba wesprzeć się mlekiem modyfikowanym. Sprawdź jak je wybrać i czym się kierować przy zakupie.
herbatki dla dzieci

Rozszerzanie diety – co podawać do picia i w czym

2019-07-31
Kiedy i jak rozszerzyć dziecku dietę, kiedy zacząć podawać coś innego do jedzenia i picia? Jakie napoje są najzdrowsze dla dzieci. Sprawdź!...