Przepisy dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY]
Dziecko intensywnie rozwija się, poznaje mnóstwo nowych smaków i coraz częściej sięga do dorosłego talerza. W 9. miesiącu życia niektóre dzieci swobodnie raczkują, wstają, a nawet chodzą! Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta, pełna minerałów i składników odżywczych, dzięki którym maluch będzie mógł zdrowo rosnąć. Jednak brakuje ci pomysłów jakie obiady bądź surówki możesz podawać swojej pociesze? Podpowiadamy przepisy na pyszne obiady!
Obiad dla dziewięciomiesięczniaka
1. ZUPKA POMIDOROWA
Składniki:
- 1,5l wody źródlanej
- 20g cielęciny
- 2 marchewki 120g
- 1 pietruszka 60g
- ½ selera 50g
- kawałek pora
- 2 łyżki mrożonego groszku zielonego
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego koperku i pietruszki
- ½ łyżeczki drobno posiekanej bazylii
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Z warzyw, kaszy i mięsa gotujemy rosół (bez przecieru pomidorowego). Pod koniec gotowania dodajemy pietruszkę, koperek i bazylię. Po ugotowaniu mięso powinno być bardzo miękkie. Odlewamy ½ litra wywaru, dodajemy do niej przecier pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Warzywa, kaszę i mięso siekamy bardzo drobno, następnie wkładamy je do miseczki i zalewamy wywarem z przecierem pomidorowym.
2. BARSZCZYK
Składniki:
- 100 – 200g schabu bez kości
- 2 średnie buraki 100g
- ½ jabłka 30g
- 2 marchewki 120g
- 1 korzeń pietruszki 60g
- ½ pora 30g
- do smaku: szczypta soli, majeranku suszonego i koperku świeżego
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do wody. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy i w wywarze gotujemy pokrojone na talarki marchewkę, pietruszkę i por, a także drobno starte buraczki i przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojone jabłko. Zupa powinna być gęsta, ze względu na dużą ilość warzyw. Przed podaniem w miseczce bardzo drobno kroimy mięso i w miarę potrzeby rozdrabniamy warzywa.
3. CIELĘCINA Z WARZYWAMI
Składniki:
- ½ marchewki 30g
- kawałek cukinii 40g
- kawałek dyni 30g
- ½ korzenia pietruszki 30g
- kawałek białej części pora 10g
- 1/3 pomidor 30g
- 45g cielęciny surowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ szklanki wody
Przygotowanie:
Umyte i obrane warzywa trzemy na tarce o drobnych oczkach. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy na kawałki, a pora na talarki. Mięso myjemy i wkładamy do wrzątku. Po 10 minutach dodajemy warzywa i dusimy przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę z oliwek. Ugotowane mięso wyjmujemy i drobno siekamy. Podajemy z warzywami.
4. PULPETY Z KURCZAKA
Składniki:
- 50g zmielonej piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki ryżu
- 1 marchewka 60g
- 1 korzeń pietruszki 60g
- łyżeczka drobno posiekanego koperku
- ½ łyżeczki drobno posiekanej kolendry
- ½ łyżeczki drobno posiekanej bazylii
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Ryż gotujemy do miękkości. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy na grube talarki i gotujemy przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu, ryż, marchew i pietruszkę rozdrabniamy widelcem. Wszystko razem mieszamy, dodajemy zmielone mięso z piersi kurczaka i drobno poszatkowany koperek, kolendrę i bazylię, formujemy małe kulki. Możemy w trakcie wyrabiania dodawać wodę, żeby mięso dało się formować i żeby się nie rozpadło. Przygotowane pulpety obtaczamy w kleiku ryżowym, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
5. KLUSECZKI Z MĄKI RYŻOWEJ
Składniki:
- 100g ugotowanych ziemniaków
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ryżowej
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Mąki ryżowej dodajemy tylko tyle, aby ciasto dało się łatwo formować i nie lepiło do rąk. Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy cienki wałek i tniemy go w poprzek na półtoracentymetrowe kawałki. Wkładamy je na nieosolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty do miękkości.
6. SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁEK
Składniki:
- ½ marchewki 30g
- ½ jabłka 30g
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Marchew i jabłko myjemy, obieramy. Jeśli dziecko ma ząbki i dobrze gryzie możemy zetrzeć je na drobnej tarce. Jeśli nie, dokładnie miksujemy produkty na gładką masę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i odstawiamy surówkę na 15 minut.
7. SURÓWKA Z BURAKÓW
Składniki:
- ½ buraka 40g
- ½ jabłka 30g
- ½ łyżeczki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Buraka dokładnie myjemy i gotujemy ok. 30 minut do miękkości. Jabłko i ugotowanego buraka obieramy. Ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce. Dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
8. KURCZAK Z SURÓWKĄ Z OGÓRKÓW
Składniki:
- 40g mięsa z kurczaka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ½ świeżego ogórka 30g
- szczypta soli
- odrobina posiekanego koperku
Przygotowanie:
Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 20 – 25 minut. Po ugotowaniu drobno siekamy. Ogórek myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Ogórki mieszamy z jogurtem i koperkiem.
Przeczytaj również:
Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Zdjęcie: Pixabay.com