Dziecko intensywnie rozwija się, poznaje mnóstwo nowych smaków i coraz częściej sięga do dorosłego talerza. W 9. miesiącu życia niektóre dzieci swobodnie raczkują, wstają, a nawet chodzą! Dlatego tak ważna jest zbilansowana dieta, pełna minerałów i składników odżywczych, dzięki którym maluch będzie mógł zdrowo rosnąć. Jednak brakuje ci pomysłów jakie obiady bądź surówki możesz podawać swojej pociesze? Podpowiadamy przepisy na pyszne obiady!
1. ZUPKA POMIDOROWA
Składniki:
Przygotowanie:
Z warzyw, kaszy i mięsa gotujemy rosół (bez przecieru pomidorowego). Pod koniec gotowania dodajemy pietruszkę, koperek i bazylię. Po ugotowaniu mięso powinno być bardzo miękkie. Odlewamy ½ litra wywaru, dodajemy do niej przecier pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Warzywa, kaszę i mięso siekamy bardzo drobno, następnie wkładamy je do miseczki i zalewamy wywarem z przecierem pomidorowym.
2. BARSZCZYK
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do wody. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy i w wywarze gotujemy pokrojone na talarki marchewkę, pietruszkę i por, a także drobno starte buraczki i przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojone jabłko. Zupa powinna być gęsta, ze względu na dużą ilość warzyw. Przed podaniem w miseczce bardzo drobno kroimy mięso i w miarę potrzeby rozdrabniamy warzywa.
3. CIELĘCINA Z WARZYWAMI
Składniki:
Przygotowanie:
Umyte i obrane warzywa trzemy na tarce o drobnych oczkach. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy na kawałki, a pora na talarki. Mięso myjemy i wkładamy do wrzątku. Po 10 minutach dodajemy warzywa i dusimy przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę z oliwek. Ugotowane mięso wyjmujemy i drobno siekamy. Podajemy z warzywami.
4. PULPETY Z KURCZAKA
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż gotujemy do miękkości. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy na grube talarki i gotujemy przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu, ryż, marchew i pietruszkę rozdrabniamy widelcem. Wszystko razem mieszamy, dodajemy zmielone mięso z piersi kurczaka i drobno poszatkowany koperek, kolendrę i bazylię, formujemy małe kulki. Możemy w trakcie wyrabiania dodawać wodę, żeby mięso dało się formować i żeby się nie rozpadło. Przygotowane pulpety obtaczamy w kleiku ryżowym, wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
5. KLUSECZKI Z MĄKI RYŻOWEJ
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Mąki ryżowej dodajemy tylko tyle, aby ciasto dało się łatwo formować i nie lepiło do rąk. Na stolnicy posypanej mąką ryżową formujemy cienki wałek i tniemy go w poprzek na półtoracentymetrowe kawałki. Wkładamy je na nieosolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty do miękkości.
6. SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁEK
Składniki:
Przygotowanie:
Marchew i jabłko myjemy, obieramy. Jeśli dziecko ma ząbki i dobrze gryzie możemy zetrzeć je na drobnej tarce. Jeśli nie, dokładnie miksujemy produkty na gładką masę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i odstawiamy surówkę na 15 minut.
7. SURÓWKA Z BURAKÓW
Składniki:
Przygotowanie:
Buraka dokładnie myjemy i gotujemy ok. 30 minut do miękkości. Jabłko i ugotowanego buraka obieramy. Ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce. Dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
8. KURCZAK Z SURÓWKĄ Z OGÓRKÓW
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 20 – 25 minut. Po ugotowaniu drobno siekamy. Ogórek myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o jak najmniejszych oczkach. Ogórki mieszamy z jogurtem i koperkiem.
Przeczytaj również:
Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Dania dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY] >>
Zdjęcie: Pixabay.com
Jestem dietetykiem i mamą Julki. Uwielbiam gotować, sprawia mi to frajdę. Na co dzień prowadzę bloga, gdzie pokazuję że zdrowe jedzenie to nie wyrzeczenia, a smaczne i proste gotowanie. Kocham to co robię, chcę dzielić się moimi pomysłami. Mój blog: www.facebook.com/mydietkl