Wielkanocny koszyczek

Tradycyjny koszyczek wielkanocny powinien być wiklinowy i wyłożony w środku białą serwetką, udekorowany bukszpanem, baziami lub wiosennymi kwiatami. Nie powinno w nim zabraknąć: chleba, wędliny, chrzanu, soli, pieprzu, baranka i przede wszystkim jajek. Dlaczego tak ważne jest żeby nasza święconka wyglądała w ten sposób i co włożyć do koszyczka?

 

wielkanoc_koszyczek1

 

Do święconki należy włożyć produkty związane z chrześcijańską tradycją oraz miejscowymi zwyczajami. Istotne są także  upodobania kulinarne osób, które zasiądą do wielkanocnego śniadania

 

Baranek wielkanocny

Ma on w koszyku wielkanocnym swoje uprzywilejowane miejsce, gdyż symbolizuje zmartwychwstałego Jezusa. Baranek to także zwierzęce odzwierciedlenie pokory i łagodności.

Obecnie baranki wielkanocne najczęściej zrobione są z masy cukrowej, ale popularne są także figurki porcelanowe, gipsowe, a ostatnio nawet wełniane.

Pisanki

Jajko to tradycyjna ozdoba świątecznych koszyczków i stołów wielkanocnych. Symbol płodności oraz odradzającego się życia. Jajko, ugotowane na twardo i pomalowane, jest podstawowym składnikiem święconki. Tradycyjnie jajka zdobione są na trzy sposoby:

  • Kraszanki – jajka pomalowane na gładko np. brązowo-złote - ugotowane w liściach z cebuli.
  • Pisanki – jaja ozdobione techniką ‘batiku’ – wzory malowane są roztopionym woskiem , a następnie jajko zanurzane jest  w farbie.
  • Drapanki – jaja barwi się na jeden kolor, a następnie ostrym narzędziem wydrapuje się wzór.

Obecnie modne są wszelkie pisankowe wariacje. Jajka można obkleić papierem, pomalować farbkami, ozdobić piórkami, wstążkami, cekinami, kokardami, wełną, a nawet kamieniami.

 

 

Mięso i wędliny

W koszyku wielkanocnym winny się znaleźć najrozmaitsze wędliny (głównie wieprzowe). Nie powinno zabraknąć małej, związanej sznurkiem szynki oraz pętka wiejskiej kiełbasy. Można też włożyć do koszyczka kawałek boczku, słoniny lub polędwicy.

 

Chleb

W tradycji chrześcijańskiej chleb jest bardzo wymownym symbolem. W Eucharystii Ciało Pańskie ma postać chleba. Chleb jest też darem Bożym. W wielu miejscach na świecie jest podstawowym pokarmem.

Najlepiej włożyć do koszyczka chleb własnego wypieku. Do poświęcenia daje się kilka kromek lub malutki bochenek. Niektóre piekarnie przygotowują specjalny wielkanocny wypiek z okolicznościową nalepką z krzyżem.

 

Sól, pieperz i chrzan

Sól jest symbolem zachowania od zepsucia. Ma także  właściwości oczyszczające. Chleb i sól są kwintesencją życia i w polskich zwyczajach najczęściej występują razem.

Czarny pieprz symbolizuje zioła, które Żydzi dodawali do czerwonego sosu zwanego ‘charoset’. Maczali w nim kawałki paschalnego baranka na pamiątkę ciężkiej niewolniczej pracy przy produkcji cegły w Egipcie.

Chrzan. Najlepiej do święconki dodać cały korzeń.  Następnie należy pokroić go na bardzo cienkie plasterki i częstować nim zebranych na niedzielnym śniadaniu gości.

 

Nabiał

Do koszyczka najlepiej dodać ser  z mleka owczego, koziego lub krowiego. Regionalny oscypek zakopiański wyśmienicie nadaje się do święconki.

 

Słodycze

Dzieci najczęściej dają do koszyka wielkanocnego czekoladowego zajączka wielkanocnego lub baranka. Zając jest symbolem wiosny i odradzającej się przyrody. Ponieważ śpi on z otwartymi oczyma, jako pierwszy zobaczył Zmartwychwstanie Chrystusa.

Obecnie wielkanocne koszyczki przyjmują różne formy. Są wiklinowe, plastikowe, metalowe, materiałowe lub wełniane. Przystrajane są kolorowym papierem, piórkami, kwiatami, ozdobnym materiałem lub sizalem.

Zmieniły się także kulinarne gusta Polaków.  Coraz więcej osób nie je mięsa i wędliny. Dlatego współcześnie, w wielkanocnych koszykach coraz częściej można spotkać owoce, sery, miód, oliwę i wino. A co znajdzie się w Twoim koszyku wielkanocnym?

 

Zdjęcie: Fotolia by © StefanieB

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu