Zielona herbata

Mimo że zielona herbata znana jest od tysiącleci, to dopiero w drugiej połowie XX wieku zyskała popularność w Europie. Ta odmiana herbaty jest wyjątkowo zdrowa dla naszego organizmu gdyż podczas produkcji nie podlega procesowi fermentacji, a zaraz po zerwaniu zostaje poddana procesowi suszenia. Dzięki temu zachowuje wiele cennych mikroelementów - fluor, żelazo, wapń, cynk, potas, witaminy A, B, C, E, K oraz spowalniające procesy starzenia polifenole (przeciwutleniacze).

 

zielona_550

 

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata wykazuje wiele właściwości leczniczych:

  • zapobiega zawałom i zwężaniu się naczyń krwionośnych
  • obniża poziom cholesterolu
  • pomaga w walce z nadwagą
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • pozytywnie wpływa na układ kostny

 

Parzenie zielonej herbaty

Oprócz właściwości zdrowotnych, zielona herbata ma wyjątkowo bogaty bukiet smakowy. W zależności od gatunku zawiera 25-400 różnych olejków eterycznych. To dzięki nim każda z herbat ma niepowtarzalny smak i aromat, który zmienia się podczas ulatniania się olejków. Herbatę tą zalewamy wodą o temperaturze nie przekraczającej 75ºC. Należy pamiętać, że wrzątek zabija aromat i zawarte w herbacie mikroelementy

 

Gatunki zielonej herbaty

  • Bancha - Charakteryzuje się dużymi i płaskimi liśćmi, które zbierane są późną jesienią. Zrobiony z nich napar jest słodkawy i lekko ziołowy. W Japonii Banacha najczęściej pita jest podczas posiłków i zapewne dlatego nazywana jest „ winem stołowym”.
  • Chun Mee - Specyficzne łukowate liście tej herbaty sprawiły, że nazwano ją „szlachetnymi brwiami”. Jej wysoka jakość oraz wyjątkowy smak i kolor cenione są na całym świecie.
  • Genmaicha - To tradycyjna japońska mieszanka Banchy ze świeżo prażonymi ziarnami ryżu i jęczmieniem (ich obecność powoduje złagodzenie smaku ). Herbata ta ma jasnobrązowy kolor i orzeźwiający lekko orzechowy aromat.
  • Gun powder - Liście tej herbaty są zwinięte i dlatego często określane są mianem „herbacianych pereł”. W smaku jest ona mocna i ma wyrazisty i dostojny aromat. Te same liście można zaparzać nawet trzy razy.
  • Gyokuro - Na krótko przez zbiorami plantacja herbaty zostaje przykryta bambusowymi matami, aby słońce nie niszczyło teiny. A przytłumione światło sprawia że listki Gyokuro mają większą zawartość chlorofilu, dzięki czemu herbata zyskuje ciemniejszy kolor i słodszy, subtelniejszy smak. Kilkakrotne zwijanie, nadaje liściom kształt cienkich, ciemnozielonych igiełek.
  • Sencha - To długie listki, które są lekko parzone, a następnie zwijane i suszone. Zapewne, dlatego zwana jest niekiedy „herbatą duszoną”. Dzięki temu procesowi zachowuje wiele składników odpowiedzialnych za jej wykwintny smak i aromat. Jeśli odmiana ta jest zbierana dostatecznie wcześnie, to jej napar charakteryzuje się miękkim, subtelnym smakiem. Ta z drugiego zbioru jest mocniejsza, gdyż pod wpływem słońca jej liście zawierają więcej taniny.

 

Zdjęcie: Wikpedia.org by Maojian Creative Commons 3.0

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu