Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY]

Jeśli rozszerzanie diety idzie Wam bezproblemowo, a maluch nie wykazuje żadnych objawów alergii, możecie dietę Waszego dziecka urozmaicić o kolejne produkty. Po piątym miesiącu życia do menu niemowlaka wprowadzamy mięso. Warto również wypróbować kolejne warzywa np. cukinię. Oczywiście nadal możecie dziecku podawać dotychczasowe ulubione dania lub je urozmaicić o nowy składnik. Poniżej kilka przepisów dedykowanych na ten miesiąc życia. Smacznego!

 

 

Zupki dla niemowląt po 5 miesiącu życia

1. ZUPKA JARZYNOWA Z MIĘSEM I CUKINIĄ

Składniki:

  • ½ marchewki 30g
  • ½ ziemniaka 30g
  • kilka różyczek brokułów 30g
  • kawałek cukinii bez pestek 30g
  • 20g mięsa z piersi kurczaka bez skóry i bez tłuszczu (po ugotowaniu powinno zostać ok. 10g mięsa)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody źródlanej

Przygotowanie:
Warzywa należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w grube talarki. Wkładamy je do wrzątku i gotujemy do miękkości, pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy brokuły i cukinię. Gotujemy tak wszystko razem jeszcze jakieś 10 minut. Mięso dokładnie myjemy i gotujemy przez 20 minut. Ugotowane warzywa, oliwę z oliwek i mięso (bez wywaru mięsnego) miksujemy z wywarem warzywnym, tak by uzyskać konsystencję papki. W razie potrzeby dodajemy wody źródlanej i zagotowujemy.

 

UWAGA! Jeżeli mięso wprowadzamy po raz pierwszy do diety dziecka, podajemy maksymalnie 2 łyżeczki takiej zupki i obserwujemy dziecko pod kątem reakcji alergicznych.

 

2. ZUPKA Z DYNI I INDYKA

Składniki:

  • ½ marchewki 30g,
  • ½ ziemniaka 30g,
  • kawałek dyni bez pestek 60g,
  • kawałek mięsa z piersi kurczaka lub piersi indyka bez skóry 20g (tak by po ugotowaniu zostało jakieś 10g mięsa – wielkości orzecha włoskiego),
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szklanka wody źródlanej.

Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, kroimy w grube kawałki. Marchewkę i ziemniaki wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy dynię i gotujemy kolejne 10 minut. Mięso gotujemy oddzielnie przez ok. 20 minut. Warzywa, oliwę z oliwek i mięso (bez wywaru mięsnego) miksujemy z wywarem warzywnym na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy wody źródlanej i zagotowujemy.

 


Desery dla najmłodszych


1. PYSZNY NATURALNY KISIEL

Składniki:

  • Ok. 150ml soczku dla niemowląt, np.: jabłkowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:
Sok wlewamy do małego garnka i gotujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w małej ilości wody, a następnie powoli wlewamy do soku. Podgrzewamy przez kilka minut, ciągle mieszając. Przed podaniem schładzamy.


2. PRZECIER Z JABŁKA PLUS

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka kleiku ryżowego.

Przygotowanie:
Jabłko dokładnie myjemy i obieramy. Następnie miksujemy i dodajemy kleik ryżowy.

 

Przeczytaj również:

Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 10 i 11 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

 

Zdjęcie: Fotolia by © muro

Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Październik 31, 2015
Bardzo fajny przepis, będę musiała wypróbować bo już nie mam siły na tego swojego brzdąca , nic tylko biszkopty i inne niezdrowe rzeczy, a później ma zatwardzenia. Wyprobuję przepisu, może posmakuje, dziękuję :)