Dania dla niemowląt po 6 miesiącu życia [PRZEPISY]

Drugi etap rozszerzenia diety za wami? Brawo! Twój maluch poznał już smak marchewki, jabłuszka, cukinii czy drobiowego mięska. Po 6. miesiącu życia przyszedł czas, aby wzbogacić dietę niemowlaka o kurze żółtko, pora czy buraczki. Naturalnie nadal podawajcie dziecku już dobrze mu znane i lubiane smaki. Jednak warto wypróbować przynajmniej raz w tygodniu nową zupkę czy wprowadzić dodatkowy składnik. Przedstawiamy kilka przepisów, które Wam w tym pomogą. 

 

Żywienie niemowląt: po 6.miesiącu, czyli maluch kończy pół roku!

 

Zupki dla niemowląt po 6 miesiącu życia

1. ZUPKA JARZYNOWA Z MIĘSEM I ŻÓŁTKIEM

Składniki:

  • ½ marchewki 30g
  • ½ ziemniaka 30g
  • kilka różyczek brokułów 40g
  • ½ korzeni pietruszki 10g
  • kawałek pora 5g
  • 20g mięsa z piersi kurczaka lub indyka bez tłuszczu i bez skóry (tak by po ugotowaniu zostało 10g)
  • 1 łyżeczka mała 5g
  • ½ ugotowanego żółtka jaja kurzego
  • szklanka wody źródlanej

Przygotowanie:

Warzywa umyj i obierz, pokrój w duże kawałki. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę wkładamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Następnie dokładamy brokuły i pora. Mięso gotujemy oddzielnie przez 20 minut. Ugotowane warzywa miksujemy z wywarem warzywnym, mięsem (bez wywaru mięsnego) i żółtkiem na gładką papkę. Następnie dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy wody źródlanej i zagotowujemy. 

 

2. ZUPKA Z MARCHEWKĄ, ZIEMNIAKAMI I ŻÓŁTKIEM

Składniki:

  • 1 marchew 60g
  • 1 ziemniak 60g
  • 1 łyżeczka poszatkowanej białej części pora 15g
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ ugotowanego żółtka jaja kurzego
  • szklanka wody źródlanej

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na duże kawałki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy 20 minut. Ugotowane warzywa i żółtko miksujemy na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i zagotowujemy.

 

3. ZUPKA JABŁKOWO - MARCHEWKOWA 

Składniki:

  • 20g mięsa z piersi kurczaka bez tłuszczu i skóry (tak by po zagotowaniu pozostało 10g)
  • 1 marchew 60g
  • 1 małe jabłko 50g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szklanka wody źródlanej
  • 1 łyżeczka kaszy bezglutenowej

Przygotowanie:

Marchew dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w grube talarki, jabłko obieramy i również kroimy. Marchew wkładamy do wrzątku i gotujemy 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy jabłko, kaszę oraz oliwę. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i zagotowujemy. 

 

4. ZUPKA BROKUŁOWA Z ŻÓŁTKIEM

Składniki:

  • 5 różyczek mrożonych lub świeżych brokułów 60g
  • ½ marchewki 30g
  • ½ korzenia pietruszki 30g
  • ½ ziemniaka 40g
  • ½ żółtka ugotowanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kaszy bezglutenowej (np. kukurydzianej)
  • szklanka wody źródlanej 

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka dokładnie umyj, pokrój na duże kawałki i włóż do wrzątku. Gotuj przez 10 minut, po tym czasie dołóż umyte brokuły i gotuj jeszcze 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsyp kaszę i gotuj do końca. Ugotowane warzywa, kaszę i oliwę miksujemy z żółtkiem na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i zagotowujemy. 

 

5. ZUPKA BURACZKOWA

Składniki:

  • 3 cienkie plastry buraka 80g
  • ½ ziemniaka 30g
  • ½ marchewki 30g
  • 20 mięsa z piersi indyka lub kurczaka bez skóry i tłuszczu (tak by po ugotowaniu zostało 10g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • szklanka wody źródlanej
  • 1 łyżeczka kaszy manny

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na duże kawałki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 minut, na 5 minut przed końcem gotowania warzyw dodajemy kaszę. Mięso gotujemy oddzielnie 20 minut. Warzywa z kaszą, mięso i tłuszcz miksujemy na gładką masę (bez wywaru mięsnego). W razie potrzeby dodajemy wodę źródlaną i ponownie zagotowujemy. 

 

Dania mięsne oraz krem dla najmłodszych

1. JARZYNKA I CIELĘCINA

Składniki:

  • ½ marchewki 30g
  • kawałek cukinii 30g
  • ½ ziemniaka 40g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 20g mięsa cielęcego (tak by po ugotowaniu pozostało 10g)
  • szklanka wody źródlanej

Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i gotujemy oddzielnie przez 20 minut. Marchewkę i ziemniaka myjemy i obieramy, wkładamy do wrzątku i gotujemy 20 minut. Na 8 minut przed końcem gotowania dodajemy cukinię oliwę i wsypujemy kaszę mannę. Ugotowane warzywa z kaszą oraz mięsem miksujemy z częścią wywaru warzywnego na gładką papkę. W razie potrzeby dodajemy pozostałą część wywaru warzywnego. 

 

2. RISOTTO 

Składniki:

  • 25g piersi z kurczaka bez skóry i bez tłuszczu (tak by po zagotowaniu zostało 15g)
  • 3 łyżki kleiku ryżowego
  • 1 marchewka 60g
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 łyżeczka masła
  • szklanka wody źródlanej

Przygotowanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na dość grube talarki. Wkładamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy kaszę mannę. Mięso gotujemy osobno przez co najmniej 20 minut. Warzywa, kaszę, kleik, masło i ugotowane mięso miksujemy z wywarem warzywnym na gładką papkę. 

 

3. KREM Z KALAFIORA I CUKINII  

Składniki:

  • Kilka różyczek kalafior 60g
  • Cukinia 60g
  • 3 łyżeczki kleiku ryżowego
  • 1 łyżeczka masła
  • ½ łyżeczki kaszy manny
  • 2 łyżeczki soku jabłkowego (najlepiej samodzielnie przygotowanego)
  • ½ szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:
Kalafiora i cukinię myjemy i kroimy na kawałki. W pierwszej kolejności do wrzątku wkładamy kalafiora. Po 10 minutach dokładamy cukinię. Gotujemy wszystko razem jeszcze 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Następnie dodajemy kleik, sok, masło. Miksujemy wszystko na gładką papkę. 

 

Przeczytaj również:

 

Dania dla niemowląt po 4 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 5 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 7 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 8 miesiącu życia [PRZEPISY] >>

Dania dla niemowląt po 9 miesiącu życia [PRZEPISY] >>



Zdjęcia: Fotolia.pl

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu