Tłusty Czwartek - Przepis na pączki

Wiedeńskie, z marmoladą, toffi, czekoladą lub likierem ... mniam. Nie zwracając uwagi na kalorie każdy chce zasmakować tego tłustego, ale jakże smacznego rarytasu. W Tłusty Czwartek przeciętny Polak zjada 2,5 pączka. Jeśli lubicie domowe wypieki, pączki możecie przygotować samemu. Poniżej przepis na pyszne tłustoczwartkowe pączki. Smacznego!

 

paczki-550x350

 

Kilka słów o pączku

Chyba nie ma osoby, która nie wie czym jest pączek. To pulchne ciastko drożdżowe, o kształcie spłaszczonej kulki najczęściej nadziewane jest konfiturą z dzikiej róży, owocami, budyniem, serem, a czasem likierem. Ciastka te smażone są na głębokim tłuszczu, aż uzyskają ciemno-złoty kolor. Po usmażeniu są lukrowane, obsypywane cukrem pudrem i dekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową. Zazwyczaj kupujemy je w cukierni, ale możemy także usmążyć je w domu.

Ciekawostk jest, że dawniej, przyrządzając pączki niektóre nadziewano migdałem lub orzechem. Wierzono, że osoba, która w Tłusty Czwartek trafi na ciastko z niespodzianką będzie miała w życiu szczęście.

CZY WIESZ, ŻE: wartość energetyczna jednego pączka wynosi ok. 250 - 350 kcal! W zależności od nadzienia i wielkości pączka.

 

Przepis na pączki (około 20 sztuk)

  • ½ kg mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 125 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • tłuszcz do smażenia (olej, margaryna, smalec),
  • cukier puder (do posypania lub na lukier),
  • konfitura z róży lub inne powidła,
  • szczypta soli,
  • łyżka spirytusu,
  • ½ torebki cukru waniliowego – niekoniecznie,
  • szczypta kurkumy - niekoniecznie.

 

Ciasto na pączki

1. Do ½ szklanki ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw rozczyn na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiej przez drobne sitko.
2. Roztop masło na małym ogniu, a następnie wystudź je.
3. Żółtka (ważne aby jaja miały temperaturę pokojową) utrzyj z cukrem.
4. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki: mąkę, żółtka, masło, rozczyn i sól.
5. Podczas wyrabiania ciasta dodaj spirytus, cukier waniliowy (niekoniecznie) i odrobinę kurkumy – ciasto będzie miało ładny, żółty kolor.
6. Z gotowego ciasta (nie powinno kleić się do rąk) uformuj dużą kulkę, włóż ją do garnka, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

Lepienie pączków

1. Z gotowego ‘placka’ wykrój szklanką kółeczka.
2. W połowie kółek zrób palcem wgłębienie i ułóż w nim ½ łyżeczki konfitury.
3. Pozostałymi krążkami przykryj kółka z marmoladą tak, aby nadzienie nie wypłynęło.
4. Jeśli boki ciasta dokładnie przyciśniesz widelcem, a następnie jeszcze raz przytniesz je szklanką pączki nie rozpadną się podczas smażenia. 
5. Na koniec uformuj kulki, a gdy będą gotowe przykryj je ściereczką, żeby jeszcze podrosły.

 

Smażenie pączków

1. Gdy uzyska odpowiednią temperaturę (wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa) zmniejsz ogień pod garnkiem prawie do minimum.
2. Ciastka smaż aż uzyskają jasny, złoty kolor.
3. Odłóż je na pergamin aby ociekły z tłuszczu.
4. Gdy przestygną posyp cukrem pudrem lub polej je lukrem.

 

Jak zrobić lukier?

1. Dwie szklanki cukru pudru rozpuść dokładnie w 200 ml ciepłej wody. Następnie delikatnie podgrzej mieszając, aż uzyskasz gęsty, biały syrop.
2. Na koniec dodaj sok z ½ cytryny i lukier gotowy.

 

 

Zobacz również:

Przepis na faworki >>>

Smacznego Tłustego Czwartku !!!

 

Zdjęcie: Wikipedia fot. by Fir0002 GNU Free Documentation License, Version 1.2

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Marzec 4, 2016
już po tłustym czwartku, ale pączki wcinamy dalej, przeważnie z dziećmi sobie przekrawamy pączka i nakładamy do smaku masę orzeszkową z kawałeczkami orzeszków. Taki przysmak u nas w domu, dla nas do kawy, a dla maluchów na drugie śniadanie.