Jak kupić dobry ser?

Gouda, edamski, morski, czy królewski - Polacy chętnie sięgają po żółte sery. Tymczasem większość dostępnych w sprzedaży serów wcale serami nie jest. Jak zatem nie dać nabić się w butelkę i wybrać produkt dobrej jakości?

 

zaupy_sklep_hipermarket_koszyk-550

 

Dlaczego warto jeść sery?

Sery to przede wszystkim bogate źródło wapnia, białka i fosforu. Niewiele osób wie, że aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń dorosłego człowieka wystarczy zjeść cztery plasterki prawdziwego, żółtego sera!

 

Co wchodzi w skład prawdziwego sera żółtego?

  • mleko
  • sól
  • podpuszczka
  • bakterie kwasu mlekowego
  • niekiedy beta karoten lub chlorek wapnia

 

Do wyprodukowania jednego kilograma sera żółtego potrzeba około 10-12 litrów mleka, a ponieważ uzyskanie tłuszczu z mleka to skomplikowana i przede wszystkim droga procedura, producenci zastępują tłuszcz mleczny tanimi tłuszczami roślinnymi. Czasem też dodają składniki pochodzenia zwierzęcego np. łój, czyli tłuszcz stały.

 

Jeśli w serze znajdują się konserwanty, aromaty, barwniki, tłuszcze roślinne, lecytyna sojowa, skrobia pszenna, czy mleko w proszku to nie jest to już ser lecz wyrób seropodobny.

 

Zgodnie z prawem Unii Europejskiej twórcy niepełnowartościowych produktów seropodobnych nie mogą posery-chmurkasługiwać się nazwą 'ser', zarezerwowaną dla prawdziwego sera. Teoretycznie, wyrób seropodobny powinien być dokładnie oznakowany. Niestety, aby ukryć przed klientem fakt, że dany produkt jest sztucznym serem, producenci używają określeń typu: kanapkowy, wędzony, typu gouda, żółty morski itd.

 

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

  • Wyrób seropodobny jest twardszy i bardziej kruchy od prawdziwego sera
  • Ser zgnieciony w ręce zostawia na dłoni tłusty ślad
  • Sztuczny ser często sprzedawany jest na plasterki, gdyż w kostce może się pokruszyć
  • W skład sera wchodzi tylko tłuszcz pozyskany z mleka, a nie oleje roślinne
  • Produkt seropodobny jest bardziej ciężkostrawny i ma mniej walorów smakowych
  • Prawdziwy ser żółty jest droższy, a ceny kształtują się mniej więcej od 25 zł/kg

Koniecznie zwróć uwagę na skład seraZawartość lecytyny sojowej, tłuszczy roślinnych, karagenu, regulatorów kwasowości czy białka świadczy o tym, że ser jest przetworzony chemicznie!


Także sery wędzone w większości przypadków produkowane są metodą przemysłową, czyli zanurzane są w chemicznym aromacie lub spryskiwane odpowiednim barwnikiem. Niewiele dostępnych w sprzedaży serów zostało poddanych procesowi wędzenia.

 

Udając się na zakupy musimy być czujni. Na sklepowych półkach czyha na nas wiele pułapek. Mimo, że Państwowa Inspekcja Handlu wymaga, żeby produkty seropodobne były wyraźnie oddzielone od prawdziwych serów, to sprzedawcy zazwyczaj kładą je obok siebie. Dlatego nie pozostaje nam nic innego jak, po raz kolejny, dokładne czytanie etykiet.

 

Zdjęcie: Fotolia by © James Peragine

Komentarze
Dodaj komentarz
Ocena:
Październik 28, 2014
Ja z moją całą rodzinką jemy ser królewski od sierpca i jestem z niego bardzo zadowolona. Ma pyszny i naturalny smak :)
Ocena:
Październik 5, 2014
A ser (po polskiemu) "Czedar" jest właśnie kruchy i lekko twardawy, a mimo to nie jest produktem seropodobnym, a nawet jest smaczniejszy niż taki typowy gouda, no i napewno nie kosztuje tyle samo.